Politică

Mişcarea Populară s-a lansat cu foştii PDL-işti la butoane

Ziarul de Vrancea
23 iul 2013 1065 vizualizări
"Nu suntem Albă-ca Zăpada. Rămânem partenerii lui Traian Băsescu"

Partidul Mişcarea Populară, pus pe picioare de fundaţia omonimă - creaţie politică asumată a preşedintelui Traian Băsescu -, şi-a anunţat astăzi înscrierea la tribunal şi ieşirea la rampă, cu obiectivul declarat de a participa la europarlamentare în 2014.

Până la congresul din toamnă, la vârful partidului, au fost instalaţi trei foşti lideri ai PDL - deputatul Eugen Tomac, ca preşedinte interimar, secondat de foştii miniştri Theodor Baconschi şi Cristian Petrescu - şi alţi câţiva apropiaţi ai acestuia în vremurile relaţiilor bune ale democrat-liberalilor cu Băsescu: Adrian Papahagi, fost candidat ARD la Cluj-Napoca şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat pentru cercetare în timpul Guvernului Boc.

"Dacă ieri s-a născut un viitor rege, astăzi s-a născut partidul Mişcarea Populară. Ca părinţi fondatori ai partidului, suntem foarte fericiţi. Îi dorim să crească, precum Făt-Frumos din poveste, într-un an cât alţii în 23 de ani şi le predăm ştafeta dorindu-le să readucă dreapta la putere în România", i-a făcut intrarea Marian Preda, preşedintele fundaţiei omonime, înfiinţate de consilierii de la Cotroceni în martie.

Fundaţia lui Băsescu, "turnul de veghe" al partidului lui Tomac

Legătura cu Traian Băsescu a partidului, deşi preşedintele nu-i va fi oficial membru, a fost făcută deschis de liderii acestuia, încă din start. "Suntem şi rămânem partenerii preşedintelui României", a spus Eugen Tomac, arătând că "împreună cu Fundaţia vom merge în toată ţara".

Dacă la lansarea ONG--ului consilierii lui Băsescu făcuseră un steag din principiul acceptării în Fundaţie doar a membrilor apolitici, excluzânjd ferm traseiştii, în cazul noii formaţiuni a lui Tomac interdicţia a dispărut, primul exemplu fiind chiar şefii formaţiunii. "Veţi regăsi în rândurile noastre şi oameni care poate au renunţat la alte partide. Acea interdicţie era pentru Fundaţie, nicidecum pentru partid. Cel mai important pentru noi este voinţa de a le reda românilor încrederea că există o alternativă", s-a justificat liderul Mişcării Populare.

Că Fundaţia şi partidul vor merge mână în mână admite şi Marian Preda. "Fundaţia va sta alături de partid prin poziţii publice, prin oameni de calitate pe care îi va pune la dispoziţia partidului. Atunci când partidul va creşte, Fundaţia va fi turnul de veghe", susţine preşedintele ONG-ului în care Băsescu investeşte pentru moemntul ulterior plecării sale de la Cotroceni.

Şefii Mişcării Populare se disociază însă de imaginea "de Albă-ca-Zăpada" proiectată de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu în urmă cu mai mulţi ani pentru o formaţiune nouă de dreapta, care urma să se înfiinţeze. "Nu suntem Alba-ca-Zăpada, ăsta nu e mărul vrăjitoarei, nu vă va sta în gât, muşcaţi din noi, face bine şi la sănătate, şi la sănătatea naţiunii", a prezentat Adrian Papahagi sigla noului partid, muşcând el însuşi dintr-un măr verde.

Românii din Moldova, noul electorat-ţintă

Dincolo de recuperarea unui segment din electoratul de dreapta, noul partid prezidenţial şi-a fixat ca ţintă alegătorii cu cetăţenie română din Republica Moldova, dar şi pe cei din diaspora.

"Eugen Tomac este şi o garanţie pentru o abordare constructivă pentru relaţiile cu Republica Moldova în care trăiesc 3 milioane de români şi cu diaspora, unde trăiesc alte 2-3 milioane de români", l-a prezentat Preda pe noul lider, reluând, printre altele, ideea introducerii votului prin corespondenţă.

Un mesaj pentru Moldova, ţara de unde provine, a avut şi Tomac. "Partidul va avea drept obiectiv susţinerea fără rezerve a integrării în UE a Republicii Moldova", a spus el.

 

www.gandul.info

 

 

 

Partidul Mișcarea Populară s-a lansat.

Eugen Tomac: Vom fi vocea de dreapta a românilor

Mişcarea Populară a fost înregistrată ca partid, urmând să fie condus până la primul Congres de către deputatul Eugen Tomac. Pentru înființarea partidului, au fost strânse peste 50.000 de semnături. Astăzi a avut loc și lansarea oficială a formațiunii politice. Simbolul acesteia este un măr în culorile verde și albastru.

Alegeri parlamentare 2012
Eugen Tomac este candidatul ARD la Camera Deputaţilor, în Colegiul 2 Diaspora

 

Marian Preda, președintele Fundației Mișcării Populare:

Eugen Tomac:

  • Le mulțumesc tuturor membrilor fondatori pentru că au reușit să genereze acest proiect important pentru țară
  • Noi nu înființăm azi un nou partid. Noi vrem să înființăm un altfel de partid
  • Vreau să vă mulțumesc pentru încrederea de a conduce provizoriu acest partid
  • Partidul Mișcarea populară se naște pe fondul unei așteptări populare reale a cetățenilor
  • Majoritatea cetățenilor nu mai au încredere în partidele politice
  • Noi vrem să fim ce alții nu au putut fi. Vrem să fim adevărata voce de dreapta. Vrem să fim o alternativă credibilă la USL
  • A sosit momentul să punem pe masă idei și politici noi. De aceea, Mișcarea Populară vine cu un proiect de țară, un stat al bunăstării, corectitudinii și încrederii între oameni.
  • Nu vom face distincția între cetățenii români, indiferent unde locuiesc aceștia. Să le dăm sentimentul că aparțin corpului națiunii române.
  • Mișcarea Populară va avea ca obiectiv susținerea fără rezerve a integrării europene a Republicii Moldova.
  • Suntem un partid de orientare de centru-dreapta, care are drept obiectiv să recâștige încrederea oamenilor cinstiți și corecți din această țară. Suntem un partid creștin-democrat și liberal.
  • Suntem și vom rămâne partenerii  președintelui Traian Băsescu. Susținem reformele pe care șeful statului român le-a demarat.

Teodor Baconschi:

  • E foarte interesant să lansezi un partid. Voi pune umărul la conturarea unui set de valori
  • Nu sunt valori pe care le putem negocia. În fața mastodontului USL avem nevoie de această cotrapondere. Lupta este inegală deocamadată dar o vom duce.

Marin Preda:

  • Vom avea grijă ca în funcțiile de conducere să nu fie persoane care au probleme de integritate.
  • Propunerea ca dl Tomac să fie președinte interimar a venit de la noi, membrii fondatori. L-am informat pe dl președinte Traian Băsescu în legătură cu propunerea noastră și cu decizia dlui Tomac de a accepta, dar dl președinte nu s-a implicat deloc în desemnarea membrilor din grupul de inițiativă.

Eugen Tomac:

  • Suntem singurul partid la care vor avea loc alegeri preliminare pentru desemnarea șefului partidului, la care să participe toți membrii partidului nostru.
  • Vom participa cu siguranță la alegerile europarlamentare.
  • În mod cert partidul va avea o filială în Republica Moldova. Acordăm o atenție sporită relației cu Republica Moldova. Milităm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova pe principiul "două state, același popor".

Adrian Papahagi ( cu un măr verde în mână, simbolul noii formațiuni politice): 

  • Nu suntem Albă ca zăpada . Acesta nu este un măr otrăvit, mușcați din el!

"Mâine (marţi n.r.) depunem actele pentru înregistrarea partidului. Până la organizarea Congresului, voi coordona activitatea", a anunțat, ieri, Eugen Tomac.

Tomac şi-a înaintat vinerea trecută în scris demisia din PDL, document în cuprinsul căruia a mulţumit colegilor şi conducerii formaţiunii pentru colaborarea avută.

Eugen Tomac a fost consilierul președintelui Traian Băsescu. El este deputat pentru Diaspora, fiind unul dintre cei doi parlamentari PDL care şi-au câştigat colegiul la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) ar urma să promoveze şi să susţină 15 obiective principale în plan politic, economic, social şi administrativ, proiecte anunţate la finele lunii mai de Fundaţia Mişcarea Populară.

PMP urmează să susţină în plan politic consolidarea parcursului de integrare europeană şi euroatlantică a României, fixarea prin Constituţie a numărului de parlamentari la maxim 300 şi a unei singure camere parlamentare, introducerea votului prin corespondenţă pentru toţi alegătorii.


www.evz.ro
EVZ.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.