Politică

"Cel mai cinstit guvern": 13 remaniaţi de scandaluri

Ziarul de Vrancea
15 iul 2013 1075 vizualizări
INVENTARUL miniștrilor DAȚI AFARĂ din EXECUTIV

 

La abia un an de la preluarea Puterii, premierul Victor Ponta a pierdut pe drum mai mulţi miniştri, majoritatea ca urmare a unor acuzaţii de corupţie.

Deşi în aprilie 2012, în momentul preluării puterii, Victor Ponta anunţa că va face cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România, un an şi două guverne mai târziu se poate observa că premierul a pierdut deja pe drum o serie de miniştri a căror carieră a fost stopată de acuzaţii de corupţie. Liberalul Relu Fenechiu, demis de la Transporturi după ce a fost condamnat la cinci ani cu executare, este doar cel mai recent dintr-un şir.

Ghinion din prima

Primele scandaluri au început când guvernul Ponta 1 se afla abia în stare de schiţă. Victor Alistar, propus ca ministru delegat pentru strategii guvernamentale, s-a dovedit a fi incompatibil şi sub interdicţia de a ocupa funcţii publice. Pe 3 mai 2012, Ponta a fost silit să-l retragă.

Imediat a urmat un nou scandal: Corina Dumitrescu (PSD), propusă ca ministru al Educaţiei, a început prin a avea probleme cu CV-ul (în care trecuse studii la Universitatea „Standford”) şi a sfârşit în centrul unui scandal de plagiat. Pe 6 mai, Ponta a retras-o şi pe ea din viitorul cabinet, numindu-l în loc pe Ioan Mang (PSD).

Şi această numire a fost cu ghinion. Spre deosebire de ceilalţi doi, Mang a apucat să ocupe scaunul de ministru, preţ de o săptămână (7-15 mai), înainte să fie demis, tot pe fondul unui scandal de plagiat. A urmat Mircea Diaconu (PNL), găsit incompatibil după ce fusese în acelaşi timp şi directorul Teatrului Nottara şi senator. Pe 29 iunie 2012 a părăsit guvernul Ponta I.

Următoarele plecări din guvern au avut loc la începutul lui august, pe fundalul scandalului de după eşecul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul de Interne, Ioan Rus (PSD), a preferat să nu se compromită modificând nişte liste electorale pe care tot el le actualizase, şi a demisionat.

Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat al Administraţiei, a demisionat şi el, dar este în atenţia Parchetului în dosarul „Referendumul”. Dobre este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus trimiterea către CCR a unui document prin care ministerul anunţa că nu-şi asumă numărul de alegători înscrişi pe listele permanente.

ANI loveşte din nou

Pe 1 octombrie, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi (PSD), demisiona şi el, fiind acuzat de ANI de conflict de interese şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, ca fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

O lună mai târziu, ANI îi declara incompatibili pe ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi (PNL), pe cel al Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig (PNL), pe ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi pe secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache (PNL). Doar Mihalache a fost demis; ceilalţi şiau păstrat portofoliile până în decembrie 2012, dar nu s-au regăsit în componenţa cabinetului Ponta II. Ulterior, Mihalache şi Hellvig au pierdut procesele cu ANI, la prima înfăţişare, în timp ce Pop şi Silaghi au câştigat.

Pe drum, Ponta l-a pierdut şi pe ministrul de Exerne Andrei Marga (PNL), remaniat pe 6 august 2012 nu pentru corupţie, ci pentru o serie de declaraţii catastrofale făcute pe durata scurtului său mandat.


www.evz.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Constanta Busuioc, acum 3936 zile, 6 ore, 34 minute, 43 secunde
R U S I N E 1 De ce mi-ati sters comentariul ! Va credeam un ziar serios !
Constanta Busuioc, acum 3936 zile, 6 ore, 56 minute, 10 secunde
Acest guvern r nu se deosebeste cu nimic de cele anterioare. Aceeasi oameni fara mama, fara tata , fara Dumnezeu , fara tara. Nu-i intereseaza decat propriile averi, prorpiile interese iar dupa ei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.