Politică

Deputaţii vor ca în consiliile locale să se adopte hotărari cu un vot

Mihai Boicu
8 iul 2013 1123 vizualizări
Deputaţii vor ca hotărarile luate în consiliile locale să fie adoptate cu majoritatea voturilor consilierilor prezenţi, nu al tuturor consilierilor în funcţie

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit luna trecută un proiect de lege în acest sens. “Se vor adopta cu votul majorităţii consilierilor în funcţie doar hotărarile care ţin de bugetul local, contracte de împrumuturi, impozite şi taxe locale, participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului, asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane romane sau străine”, se arată în proiectul de lege. Acesta are şanse să fie modificat, întrucat trebuie să fie adoptat şi de Senat. Potrivit proiectului, dacă din 11 consilieri vor fi prezenţi doar trei la o şedinţă, hotărarile pot fi adoptate doar cu două voturi. Sau, teoretic, cu un singur vot dacă la şedinţă a venit doar un ales local. Noua lege, dacă va fi adoptată în această formă, favorizează tranşarea disputelor pentru o anumită tabără în consiliile locale în care niciun partid nu are majoritatea. În judeţul Vrancea, mai multe localităţi s-au confruntat cu un blocaj din acest motiv, cum ar fi la Homocea sau la Andreiaşu de Jos. În comuna de pe Valea Milcovului s-ar putea organiza alegeri locale parţiale întrucat legislativul local nu poate funcţiona din pricina neînţelegerilor dintre actualul primar liberal şi fostul său contracandidat din alegeri, care a trecut între timp de la PDL la PSD. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vigilentul, acum 3941 zile, 12 ore, 24 minute, 1 secunda
o sedinta de consiliu nu se poate tine daca nu sunt prezenti doua treimi di nr de consilieri alesi.........
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.