Politică

Guvernul Ponta dă afară angajaţii din primării

Mihai Boicu
7 iul 2013 4751 vizualizări
Cele mai mari primării din mediul rural vor avea voie să aibă cel mult 17 angajaţi, ceea ce înseamnă că mulţi primari vor fi nevoiţi să facă reduceri de personal dacă nu au suficiente încasări locale u Primăria Gugeşti ar trebui să dea afară 15 oameni pentru a respecta limita u “Dacă se va aplica această lege va fi dezastru”, spune primarul social-democrat Vasile Vatră u în judeţ sunt primarii care lucrează cu mai puţin de jumătate din personal, însă şi edili care au încărcat organigrama, cu pile, cunoştinţe şi rude

Guvernul Ponta va reduce numărul angajaţilor care lucrează în sistemul public, pentru a putea negocia cu FMI o revenire la angajările “unu la unu”. Din cauza crizei economice, Guvernul Boc a introdus regula potrivit căreia la şapte persoane plecate una este angajată în sistemul bugetar. Potrivit ordonanţei, mai întai se taie posturile vacante din administraţie. După aceea în cazul localităţilor se aplică o schemă de personal în funcţie de populaţie. Primăriile vor putea lucra doar cu caţi angajaţi prevede ordonanţa care a fost adoptată pe 26 iulie de Guvern. În Vrancea, în primăriile rurale se întalnesc două situaţii cu care se confruntă primarii: prima este aceea în care numărul personalului depăşeşte limita propusă şi, teoretic, vor trebui daţi afară mai mulţi oameni. Al doilea caz este cel în care primăriile funcţionează sub pragurile propuse, pentru că angajaţii care au plecat în ultimii ani nu au putut fi înlocuiţi din cauza regulii “şapte plecaţi, unul venit”. Sunt şi cazuri în care primăriile lucrează cu mai puţin de jumătate din personal, cum se întamplă la Milcovul. Ordonanţa pentru asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale precum şi stabilirea numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la ministere şi la instituţiile şi autorităţile din subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului a fost adoptată în ultima şedinţă din iunie după care a fost publicată în Monitorul Oficial sambătă, ceea ce a creat o oarecare confuzie.
Guvernul susţine că aplicarea  acestei ordonanţe este necesară pentru asigurarea eficienţei administraţiei publice locale, dar şi pentru a elimina eventuala presiune a unor alte cheltuieli suplimentare asupra bugetului general consolidat.

Gugeştiul trebuie să renunţe la jumătate din angajaţi

Proiectul propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi adoptat de Guvern prevede că localităţile rurale cu mai puţin de 1.500 de locuitori au nouă posturi. Pentru comunele cu pană la 3.000 de locuitori, primăriile au 11 posturi, pană la 5.000 de locuitori sunt 15 posturi, iar pană la 10.000 de locuitori sunt 17 posturi. Potrivit recensămantului efectuat în octombrie 2011 şi datelor definitive care au fost publicate săptămana trecută, în Vrancea sunt două localităţi care au mai puţin de 1.500 de locuitori, 31 au populaţia între 1.500 şi 3.000 de persoane, iar 26 au pană la 5.000 de locuitori. Nouă comune depăşesc 5.000 de persoane. Pană la ora actuală sau fost luate în considerare informaţiile din 2002, cand populaţia Vrancei era mai numeroasă. Una dintre comunele afectată de această limitare este Gugeştiul, care are o populaţie de peste 5.000 de locuitori şi ar trebui să aibă 17 posturi. “Punctul meu de vedere este că închidem primăria. La ora actuală, am 38 de posturi aprobate, şase vacante şi lucrăm cu 32 de angajaţi. Acum îmi lasă 17 posturi. Nu îmi asum nicio responsabilitate că vom putea funcţiona. Situaţia este la nivel de ţară. Dacă se va aplica această lege va fi dezastru. Trebuie facută o analiză la nivelul fiecărei localităţi”, spune Vasile Vatră, primarul comunei Gugeşti şi preşedintele filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor. Primarul social – democrat susţine că primăria pe care o conduce funcţionează cu strictul necesar. “Un oraş cu 5.000 de locuitori are o primărie cu 30 de angajaţi, iar eu cu 6.600 de locuitori am doar 17. Nu este corect”, a spus primarul din Gugeşti. Edilul crede că în cazul reducerii personalului se va ajunge la angajarea de firme specializate pentru realizarea unor servicii, contracte care vor costa mai mult decat salariile angajaţilor.

Primăria Milcovul funcţionează cu jumătate din schemă

Primarul comunei Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr, spune că o diminuare a personalului va afecta localitatea, însă autorităţile vor trebui să găsească soluţii pentru a se descurca. “La acest moment, suntem acoperiţi cu posturile şi nu sunt probleme. Orice diminuare ne afectează, pentru că înseamnă o redistribuire a sarcinilor. Angajaţii vor munci dublu, iar salariile sunt aşa cum sunt. Însă trebuie să găsim soluţii la orice situaţie”, a declarat primarul comunei Dumbrăveni. Mihai Neaţă, edilul din comuna Milcovul, nu are această problemă, pentru că primăria funcţionează cu mai puţin de jumătate din personal şi la ora actuală. Dintr-o organigramă de 16 posturi, autoritatea locală are doar şapte angajaţi, după ce în toamna trecută a fost angajată o persoană pentru a asigura contabilitatea localităţii. Pană atunci, de “cifrele” comunei se ocupau, alternativ, ba fostul viceprimar, actual primar, angajatul de la urbanism sau bibliotecarul. “Problema este la salarii, pentru că sunt foarte mici. Omul munceşte, dar cand aude de ziua de salariu, mai bine nu ar mai veni. Am trei fete care i-au 5,8 milioane lei vechi acum. Ar trebui să le dau ceva prin acordul colectiv. La salariile pe care le iau, eu nici nu aş mai pleca de acasă. Eu răman la părerea mea, că cine merge cu ziua caştigă mai mult”, a declarat primarul din Milcovul. Cu toate acestea, în ciuda salariilor mici, mulţi edili din zonele rurale şi nu numai au umplut primăriile de cunoştinţe şi rubedenii, încărcand astfel schemele de personal. Acum autorităţile aşteaptă publicarea normelor metodologice, pentru a vedea exact cum se aplică ordonanţa de urgenţă. (Mihai BOICU)

Sindicaliştii nu sunt de acord cu Guvernul

Sindicaliştii din administraţia publică nu sunt de acord cu limitarea posturilor şi au trimis o scrisoare Guvernului în care au arătat care sunt motivele pentru care actul normativ nu vine în ajutorul administraţiei locale. “Prin reducerea posturilor vacante, foarte multe compartimete din instituţiile publice locale se vor desfiinţa, spre exemplu direcţii care au ocupate mai puţin de 15 posturi, servicii care au ocupate mai puţin de şapte posturi sau birouri cu mai puţin de cinci posturi ocupate. La acest moment, reducerea posturilor din administraţia publică locală înseamnă practic diminuarea numărului de posturi cu 24 la sută, actualmente posturile fiind ocupate efectiv doar în proporţie de 76%”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
cioica valer, acum 3498 zile, 16 ore, 21 minute, 6 secunde
De la acest guvern nu avem ce astepta nimic bun,sunt o catastrofa in guvernare.Nu vad cum se consuma banii publici cu atatea consilieri la asa numar mare de comune.Ne meritam soarta.
, acum 3855 zile, 16 ore, 53 minute, 10 secunde
Buna legia asta, la comuna Garoafa primaru angajiaza numai fetite frumoase ca sa poata face cozza cozza si secretari personal ca de cate probleme are pe cap nu le poate rezolva stau pe scaune zici ca citeste integral
gitzadela tara, acum 3937 zile, 22 ore, 42 minute, 50 secunde
afara,afara,pelagra din primarii,afara neispravitii de consilieri locali,hahalere bete
marsy, acum 3937 zile, 23 ore, 27 minute, 48 secunde
La gugesti e cea mai mare golanie...numai pile si neamuri...vai tragedie tre sa dam afara din rubedeniii....
s.g., acum 3938 zile, 14 ore, 47 minute, 48 secunde
DANB, nu era nevoie csa ne spui ca-i un pamflet< atata lucru picepeam, bre, si noi, doar nu suntem oligofreni.
CATALIN, acum 3938 zile, 16 ore, 51 minute, 43 secunde
"Primăriile vor putea lucra doar cu caţi angajaţi prevede ordonanţa care a fost adoptată pe 26 iulie de Guvern." 26 iulie anul acesta?
emy, acum 3938 zile, 20 ore, 51 minute, 49 secunde
as vrea si eu sa inteleg cu a scos PSD-ul numerele astea de posturi. A stat ponta si antonescu intr-o seara la un sprit si au facut intrecere cate seminte pot crapa in cate minute si apoi care citeste integral
danb, acum 3939 zile, 7 ore, 29 minute, 14 secunde
Ponta habar nu are despre viata reala. Treaba asta cu maxim 17 angajati poate merge la primarii mai tineri, care nu au neamuri foarte multe. Dar un primar serios, care a botezat, care a cununat, cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.