Politică

A MURIT RADU VASILE

Ziarul de Vrancea
3 iul 2013 1646 vizualizări
Fostul premier al României era bolnav de cancer

Radu Vasile, fost premier al României între 1998 şi 1999, a murit în această dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, după o luptă de câţiva ani cu cancerul. Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a confirmat informaţia pentru gândul. "Apropiaţi ai familiei m-au anunţat că a murit azi noapte, în jurul orei 4:00, acasă", a declarat Pavelescu pentru gândul.

Radu Vasile suferea de cancer la colon, urma un tratament în Israel şi suferise deja o intervenţie chirurgicală în urmă cu trei ani.

Propus de PNŢCD prim-ministru în timpul guvernării Convenţiei Democrate, Radu Vasile a fost, timp de trei legislaturi, senator al României. Din 2004 s-a retras însă din viaţa publică.

Fostul său purtător de cuvânt, Adriana Săftoiu, relatează, în cartea "Vocile puterii", multiplele planuri de debarcare a acestuia de la Palatul Victoria, făcute chiar de partenerii de coaliţie. Unul dintre ele a fost dejucat de stafful său, care l-a luat la acel moment prin surprindere pe Emil Constantinescu. Internat după ce suferise un infarct, Radu Vasile îşi desemnase din spital interimarul. Săftoiu l-a anunţat fără a aştepta un răspuns de la Cotroceni, acolo unde, spunea fostul premier, i se pregatea deja înlocuirea.

Plecarea lui Radu Vasile de la Palatul Victoria, în decembrie 1999, ar fi putut fi încă o dată amânată, crede Săftoiu, „dacă nu ploua la Helsinki”. Fiind meteodependent, premierul Radu Vasile şi-a anulat însă participarea la summitul în care România a făcut primul pas către aderarea la Uniunea Europeană. O zi mai târziu, era scos de pe scena politică, după o întâlnire de taină a liderilor CDR, la Cotroceni.

Debarcarea sa a provocat un scandal la vremea respectivă. Deşi i se ceruse demisia, Radu Vasile a refuzat să plece de la Palatul Victoria, se închisese în birou şi refuza să  vorbească cu preşedintele de la acea vreme, Emil Constantinescu, dar şi cu liderii PNŢCD care îl susţinuseră. În ultimă instanţă, Constantinescu l-a revocat din funcţie, la limita Constituţiei care nu prevedea decât modalitatea de revocare a miniştrilor.

Pacea de la Cozia

Unul dintre momentele sensibile ale mandatului de premier al lui Radu Vasile a fost a cincea mineriadă. După ce în ianuarie 1999, guvernul a anunţat închiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni, minerii conduşi de Miron Cozma au declanşat greva generală, cerând venirea în Valea Jiului a ministrului Industriilor la acea vreme, Radu Berceanu, şi a premierului Radu Vasile. În urma refuzului acestora, minerii iau decizia plecării către Bucureşti. Cum ministrul Transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a refuzat punerea la dispoziţia protestatarilor a unor garnituri de tren, aceştia pleacă spre Bucureşti conduşi de liderul sindical Romeo Beja. Autocarele sunt blocate pe Valea Jiului de baraje făcute de jandarmi, inclusiv prin detorarea stâncilor. Cu toate acestea peste 100 de mineri trec de defileu.

Cel mai important moment a fost cel al "bătăliei de la Costeşti", când minerii s-au luptat cu jandarmii care au fost atacaţi şi de săteni.

În timpul evenimentelor, ministrul de Interne, Gavril Dejeu, şi-a dat demisia, fiind înlocuit de Constantin Dudu Ionescu. Escaladarea violenţelor îl face pe Radu Vasile să accepte negocierile cu minerii, care au loc la mânăstirea Cozia, în zilele de 22-23 ianuarie, şi care se finalizează cu "Pacea de la Cozia, guvernul angajându-se să satisfacă solicitările minerilor.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Sandu, acum 3939 zile, 3 ore, 31 minute, 12 secunde
Regretam ca nu a lasat pagini despre tradarea Romaniei catre oculta mondiala si ne miram ca aflam ca a fost catolic la multi ani dupa ce a fost prim-ministru. Suntem mai multi decat cei ce regreta citeste integral
Lilian Ilie, acum 3942 zile, 22 ore, 23 minute, 11 secunde
Regretam disparitia lui Radu Vasile, fost prim-ministru taranist, fost secretar general al PNTCD. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Lilian Ilie
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.