Politică

Ce bine le e la putere! Mitrea şi-a înzecit caştigul, iar Nica şi-a luat Audi

Mihai Boicu
2 iul 2013 4613 vizualizări
De cand PSD e la putere, soţia deputatului Miron Mitrea a caştigat peste 1 milion de euro din notariatul său.Si deputatul de Focşani Ciprian Nica şi-a cumpărat un Audi A 8, al cărui preţ sare de 70.000 de euro.Deputatul PP-DD Neagu Murgu şi-a sărbătorit intrarea în Parlament cu un autoturism Isuzu

Intrarea la putere a PSD s-a răsfrant imediat asupra averii familiei Mitrea. Soţia lui Miron Mitrea, Manuela, la randul său deputat social-democrat, a caştigat anul trecut ca notar circa 1,3 milioane euro, de zece ori mai mult decat în 2011. Deputatul de Focşani Ciprian Nica, la randul său notar public, a avut venituri mai mici anul trecut, dar şi-a cumpărat un Audi A8, al cărui preţ sare de 70.000 de euro şi ajunge la 100.000 de euro. Afaceriştii Nini Săpunaru şi Victor Roman nu au mai încasat dividende de la firmele lor care lucrează cu banul public. Din opoziţie, democratul Florin Secară acordă împrumuturi de sute de mii de euro. Deputatul PP – DD Neagu Murgu şi-a îmbogăţit şi el parcul auto cu un autoturism Isuzu.
 

Politica şi banii merg mană în mană
 

De cand au revenit la putere, soţilor Mitrea le merge minunat din punct de vedere financiar. Se ştie că notarii caştigă foarte bine din activitatea lor, dar realizările deputatului – notar Manuela Mitrea răstoarnă toate calculele. În anul 2011, soţia deputatului Miron Mitrea, cel care reprezintă Colegiului 4 în Camera Deputaţilor, a obţinut venituri pe cabinetul notarial în valoare de 511.520 lei. Anul trecut, veniturile au cunoscut un salt spectaculos, la nu mai puţin de 5.810.445 lei, adică aproximativ 1,3 milioane euro. Fostul ministru al Transporturilor din timpul guvernării PSD nu a fost niciodată un politician sărac, mai ales că şi-a permis să achiziţioneze o vilă de 500.000 de euro în Austria. Saltul înregistrat de afacerile soţiei, pe care a vrut să o pună candidat în Vrancea, arată că revenirea la putere s-a materializat în creşterea averii pentru familia Mitrea,demonstrand legătura stransă care există între afaceri şi politică. Miron Mitrea mai deţine o casă de locuit în Bucureşti şi două autoturisme. La acestea se adaugă o colecţie impresionată de bunuri din metale preţioase, bijutierii, obiecte de cult, tablouri, stranse în decursul timpului, a căror valoare estimată este de 317.000 lei. Miron Mitrea are şase conturi curente, în care se află 1.205 euro şi 101.238 lei. Datoriile rezultate în urma celor trei credite declarate sunt foarte mari: nu mai puţin de 681.300 lei. Deputatul vrancea a mai caştigat anul trecut suma de 9.500 de euro din vanzarea unui autoturism, potrivit datelor raportate în ultima declaraţie de avere.

Lui Nica îi plac limuzinele Audi

Deputatul Ciprian Nica, notar public la pachet cu partenera de viaţă, şi-a luat un Audi A8 care costă cat o vilă

Nu numai Miron Mitrea afişează în declaraţii o prosperitate evidentă. Un alt notar public, Ciprian Nica, are venituri în scădere la prima vedere, potrivit ultimei declaraţii de avere. Deputatul din Colegiul 1 Focşani a caştigat din activitatea de notariat în 2012 suma de 149.850 lei, în timp ce soţia sa, pe care a avansat-o tot în postul de notar public, a obţinut 43.076 lei. Cu un an înainte, caştigurile au fost de 233.737 lei, respectiv 38.960 lei. Ciprian Nica a obţinut ca reprezentat în Uniunea Naţională a Notarilor Publici mai mulţi bani decat ca deputat: 54.826 lei. Notarul păncean are în conturi 540.747 lei şi 139.000 de euro, precum şi 120.000 de euro împrumutaţi în nume personal, potrivit datelor trecute în declaraţia de avere. Veniturile mai mici nu l-au împiedicat pe Ciprian Nica să facă o aroganţă anul trecut şi şi-a luat un Audi 8 nou nouţ, al cărui preţ de catalog depăşeşte 70.000 euro şi ajunge la peste 100.000 de euro. Deputatul, aflat la al doilea mandat de parlamentar, ajunge astfel la patru autoturisme, pentru că mai deţine două Dacii Logan şi un Audi A 6 fabricat în anul 2006. Ciprian Nica mai are două apartamente la Panciu, o casă moştenită la Ţifeşti, un spaţiu de birouri, plus mai multe terenuri cumpărate sau moştenite.

Roman şi Săpunaru, zeci de contracte cu primăriile

 

Doi afacerişti locali care stau în Parlament nu au mai încasat dividende de sute de mii de lei de la firmele lor, ca în anii trecuţi, deşi lucrează în continuare cu statul, care le alimentează constant afacerile. Liberalul Nini Săpunaru, deputat în Colegiul 3 Dumitreşti, deţine 49,5% din firma de proiectări Europroiect, care a început să lucreze şi pentru Consiliul Judeţean, graţie parteneriatului guvernamental cu PSD şi Marian Oprişan. De asemenea, deputatul deţine jumătate din societatea F&C Consulting Bucureşti, care i-a adus dividende în valoare de 6.000 lei. În rest, Nini Săpunaru a caştigat doar indemnizaţia de deputat, de 53.632 lei, la care se adaugă veniturile obţinut de soţia sa, Camelia Săpunaru, de 26.822 lei, de profesie psiholog. Firma Europroiect SRL a avut anul trecut nu mai puţin de 21 de contracte cu primării din Vrancea, atat de la PNL, cat şi de la PSD. Social – democratul Victor Roman, aflat la primul său de parlamentar ca deputat în Colegiul 6 Adjud, a încasat dividende în valoare mult mai mică decat în 2011. Deputatul are acţiuni la patru firme: Roman Impex Prest SRL, Eco Rino SRL, Sanins SRL, New Family SRL. Victor Roman a încasat de la Roman Impex Prest SRL dividende în valoare de 33.321 lei, iar de la Eco Rino SRL 12.595 lei. În 2011, dividendele încasate de la Roman Impex Prest s-au ridicat la suma de 208.257 lei. La aceste venituri, deputatul social-democrat şi-a mai trecut în conturi şi donaţii de la trei persoane, în valoare totală de 120.000 de euro. Firmele lui Victor Roman au încheiat nu mai puţin de 29 de contracte cu primării din 2009 pană în prezent, din care nu mai puţin de 21 au fost parafate anul trecut.

Secară, “creditor” în nume personal

Deputatul PDL Florin Secară trăieşte bine din afacerile sale, cu toate că este în opoziţie, după cum reiese din sumele pe care le “învarte”. Doar într-un singur cont, “colegul” de colegiu al lui Victor Roman are 425.000 de euro. De asemenea, Secară declară că a acordat trei împrumuturi în nume personal de mare valoare: unul 440.000 de euro, unul de 200.000 de euro şi altul de 630.000 de lei. Pe langă sumele în conturi sau pe care le are de recuperat, parlamentarul are şi o linie de credit în valoare de 190.000 de euro. Ca venituri pe 2012, Florin Secară a menţionat doar că a încasat 38.052 lei ca director general la una din firmele sale, Vertical Design. Liberalul Laurenţiu Ţigăieru Roşca, despre care cotidianul nostru a mai scris recent, a avut venituri din afaceri la jumătate în comparaţie cu 2011. În total, afacerile i-au adus anul trecut 248.533 lei, în timp ce în anul precedent obţinea 617.267 lei. Proaspăt intrat în Parlament, Laurenţiu Ţigăieru Roşca a debutat şi în afacerile cu instituţiile statului, prin intermediul firmei Proiect Care SRL, profilată pe materiale sanitare.

Murgu a intrat în Parlament cu Isuzu

Deputatul PP – DD de Mărăşeşti Neagu Murgu a fost director local al firmei de asigurări Euroins, înainte de ajunge în Parlament. Imediat ce a fost ales deputat, acesta şi-a mai cumpărat o maşină, pentru că în declaraţia de avere dată la începutul lui decembrie 2012 nu menţiona achiziţia. Deputatul deţine acum o maşină Isuzu, pe langă o Skoda, un Matiz şi o Dacia 1300. Neagu Murgu declară că are datorii de 35.000 lei şi 18.047 euro, ultimul credit fiind un leasing auto. Veniturile deputatului debutant au venit din funcţia de director la compania Euroins – 44.124 lei, 4.915 lei de la Consiliul Judeţean şi 1.566 de la Camera Deputaţilor, pentru ultimele zile ale anului trecut. Singurul parlamentar care nu are aproape nicio noutate în declaraţia de avere este social – democratul Angel Tîlvăr, din Colegiul 2. Acesta a acumulat doar încă o datorie, după ce a contractat o linie de credit în valoare de 19.990 lei, pe o durată de cinci ani, potrivit modificărilor operate în declaraţia de avere. Parlamentarul declară că a caştigat bani doar din Parlament, iar soţia sa ca profesor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
sireacul, acum 3941 zile, 56 minute, 24 secunde
Ulise, pastilele! Pastilele! Pastilele!
@ulise, acum 3941 zile, 3 ore, 1 minut, 21 secunde
mulge tapu ba
Ulise Grosu, acum 3941 zile, 7 ore, 30 minute, 14 secunde
Nu este vina politicienilor ca se superimbogatesc, ci a votalailor ca saracia nu-i desteapta.
cetateanu', acum 3941 zile, 7 ore, 31 minute, 37 secunde
Alesii nostrii sunt si oameni de afaceri.Sa fim invidiosi pe ei, nu ar trebui.Daca nu ne pricem sa facem afaceri, cu ce sunt ei de vina?.Nu i-am ales noi.Daca au ajuns la stupul cu miere, de ce sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.