Politică

Care e reţeta să luăm mai mulţi bani comunitari?

Iulia Crețu
23 iun 2013 1002 vizualizări
Liberalul a cerut planul pe care Ministerul Fondurilor Europene, condus de social democratul Eugen Teodorovici, îl abordează pentru creşterea gradului de absorbţie a banilor UE u deşi sunt cerute măsuri concrete, răspunsul Fondurilor Europene se încadrează la capitolul abstract

Liberalii au curiozităţi legate de banii gestionaţi de social democraţi. Într-o adresă de luna trecută trimisă ministrului Eugen Teodorovici de la Fondurile Europene, deputatul PNL de Mărăşeşti, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, a cerut să i se comunice măsurile pe care instituţia creată special pentru aducerea în Romania a banilor de la Bruxelles le ia pentru a spori gradul de absorbţie. “Guvernul Romaniei finanţează în anul 2013 cu prioritate, din resurse proprii, doar acele investiţii care au grad ridicat de execuţie şi pot fi finalizate în decursul acestui an. De asemenea, cea mai mare parte a cheltuielilor bugetului general consolidat pentru anul 2013 sunt orientate pentru cofinanţare la fondurile europene. Avand în vedere faptul că prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene sunt gestionate afacerile europene, vă întreb, care sunt, concret, măsurile pe care le va lua ministerul pe care îl conduceţi pentru a creşte semnificativ gradul de absorbţie a fondurilor europene”, se arată în adresa semnată de deputatul liberal vrancean. Ministerul banilor europeni îi răspunde, la începutul acestei luni, făcand referire la multe lucruri abstracte, semn că atragerea banilor comunitari nu urmăreşte o reţetă simplă de creştere a performanţei. “Actualul exerciţiu de programare 2007-2013 reprezintă o resursă cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung a economiei şi societăţii romaneşti. Programul de guvernare 2013-2016 statuează ca prioritate absolută a Guvernului creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune şi, în acest scop prevede o serie de măsuri vizand perfecţionarea cadrului legislativ, creşterea capacităţii administrative şi îmbunătăţirea procesului de achiziţii publice”, scrie, abstract 100%, ministrul Eugen Teodorovici.

Împrumut la Trezorerie pentru a demonstra angajamentul părţii romane

Şeful de la Fondurile Europene vorbeşte şi de cateva măsuri destinate îmbunătăţirii performanţelor Romaniei în a lua banii europeni. Teodorovici face referire la un “mecanism adiţional pentru decontarea cererilor de plată” care se aplică “beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local şi care se găsesc în imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/execuţie lucrări recepţionate, acceptarea la plată, către contractori, în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale”, după cum se arată în răspuns. Teodorovici aminteşte şi de împrumutul la Trezorerie în contul datoriilor, tot ca măsură activă pentru creşterea gradului de absorbţie. “Aprobarea în şedinţa Guvernului din 8 mai a unei hotărari privind un nou împrumut de la Trezoreria Statului de peste 1,4 miliarde lei, care va permite efectuarea de plăţi către beneficiari, demonstrand angajamentul nostru de a ajunge la zi cu plata facturilor”, figurează printre măsurile concrete de la Fondurile Europene. Oficialii ministerului îi mai vorbesc deputatului PNL şi despre elaborarea unui ghid de bune practici şi evitare a riscurilor în achiziţii publice, dar şi despre definitivarea mecanismului pentru identificarea şi prevenirea conflictului de interese în achiziţii publice şi înaintat CE, ceea ce a contribuit la deblocarea Programului Operaţional Regional pre-suspendat din 25 octombrie 2012. În plus, “Ministerul Fondurilor Europene a elaborat şi un proiect de plan de îmbunătăţire a capacităţii administrative menit să asigure o mai bună absorbţie şi utilizare a fondurilor UE precum şi creşterea nivelului expertizei în acest domeniu”, după cum a precizat ministrul Teodorovici. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.