Politică

Societatea de Geografie propune împărţirea ţării în 10 regiuni

Mihai Boicu
20 iun 2013 2443 vizualizări
Vrancea face echipă cu Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, în proiectul geografilor.Se conturează o împărţire în care Vrancea şi Constanţa să facă parte din regiuni diferite, evitand astfel un conflict între baronii locali

Vrancea ar trebui să facă parte, în viziunea Societăţii de Geografie din Romania, dintr-o regiune din care să mai cuprindă judeţele Galaţi, Brăila şi Ialomiţa. Capitala ar urma să fie Galaţi, oraşul cel mai dezvoltat din zonă. Propunerea de regionalizare a Romaniei a fost elaborată de prof. univ. dr. Pompei Cocean, directorul Centrului de Geografie Regională al Universităţii Babeş - Bolyai şi însuşită de Societatea de Geografie din Romania la Conferinţa Naţională care a avut loc la sfarşitul lunii mai. În elaborarea propunerii cu zece regiuni, s-a ţinut cont de mai multe criterii, cum ar fi: gravitaţia (naturală şi atropică) spre poli de creştere sau axe de dezvoltare, existenţa unei baze de susţinere a dezvoltării durabile, constituită din resurse ale solului şi ale subsolului, bogată şi diversificată, fluenţa internă optimă a vectorilor purtători de masă, energie, bunuri şi interese, capacitatea ridicată de inovare şi a disipare a inovării. “De observat că suprafaţa regiunii şi numărul de locuitori nu sunt neapărat criterii fundamentale ale regionării ştiinţific abordate, ele transformand teritoriul, prin delimitările care le impun, în contextul neomogenităţii sale naturale, dar şi atropice, recunoscute, într-un veritabil “pat al lui Procust”, generator, ulterior, de mari disfuncţii”, se arată în propunerea de regionalizare a geografilor romani. Luand în considerare aceste criterii, Vrancea a fost inclusă în aşa numită regiune “Dunărea de jos”, care se conturează la interfaţa provinciilor istorice Muntenia şi Moldova. “Topicul are acoperire în istoricul locurilor, iar polul de dezvoltare este binomul Galaţi – Brăila, unic în ţară prin tendinţa de joncţiune urbană”, precizează experţii Societăţii de Geografie din Romania. Celelalte judeţe din Moldova ar trebui să facă parte din Regiunea Moldova, suprapusă actualei Regiuni de Nord – Est, cu capitala la Iaşi. La ora actuală sunt în discuţii multe variante de împărţire administrativă a Romaniei. Ultima a fost avansată de vicepremierul Liviu Dragnea, care a avansat varianta ca Vrancea să facă parte dintr-o regiune care să cuprindă Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, cu două judeţe în plus faţă de ceea a propus Societatea de Geografie. În ambele variante Constanţa face parte din altă regiune, ceea ce ar elimina conflictul dintre Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa. Potrivit preşedintelui Societăţii de Geografie din România, Mihai Ielenicz, regionalizarea nu se poate face decât în condiţiile în care la acest proces participă oameni avizaţi, printre aceştia numărându-se şi geografii. Oficialul a cerut ieri ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, să facă publică componenţa comisiei de la Guvern care se ocupă de regionalizare. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
NDN, acum 3959 zile, 22 ore, 40 minute, 35 secunde
Nu vorbim nici de Baba Vrancioaia, nici de Ialomita, ci de o conceptie stiintifica, bazata pe o argumentatie logica. O regionalizare echilibrata,atat d p dvd al potentialului de dezv economica, a citeste integral
Ulise Grosu, acum 3960 zile, 8 ore, 56 minute, 21 secunde
Desi nu ma poate acuza ca as fi lipsit de PATRIOTISM LOCAL, propunerea Societăţii de Geografie din România, este cea mai LOGICA propunere de regionalizare.
Take, acum 3960 zile, 9 ore, 52 minute, 38 secunde
Asadar...Nu numai baba Vrancioaia si-a trimis feciorii la oastea lui Stefan cel Mare, ci si baba Ialomitza... Ce are a face Vrancea si cu Ialomitza?! V-ati dilit?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.