Politică

Băsescu: Am DECLANŞAT procedura pentru un nou REFERENDUM pentru unicameral şi 300 de parlamentari.

Ziarul de Vrancea
11 iun 2013 900 vizualizări
Declaraţiile preşedintelui

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele Băsescu a facut declaraţii de presă la ora 19.00 la Cotroceni

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

"Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referdnumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul", a spus Băsescu.

"În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului, există şi posibilitatea ca Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de voinţa poporului. Dar am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari", a spus preşedintele.

El a adăugat că este obligaţia sa să utilizeze toate mijloacele constituţionale "pentru a da şansa ca democraţia să învingă voinţa parlamentarilor şi să se aşeze în interesul cetăţenilor".

"Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum", a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că a ţinut să lanseze această procedură cât timp parlamentarii lucrează, înainte de vacanţa parlamentară.

"Nu am vrut să lansez procedura de declanşare a referendumului în vacanţa parlamentară am vrut să lansez această procedură cât timp parlamentarii sunt la lucru", a spus şeful statului.

Întrebat dacă va merge în Parlament, el a spus: "În Parlament nu am de ce să merg, deşi dacă aş fi invitat aş merge cu plăcere".

Întrebat ce are însemna dacă nu s-ar ţine cont de nici de rezultatul celui de al doilea referendum pe această teă, Băsescu a răspuns: "Atunci s-ar desfiinţa alineatul 3 din art. 1 din Constituţie, care spune că România este stat de drept".

El a adăugat că ar fi de neconceput acest lucru în toate ţările europene, ca să existe un referendum valid şi clasa politică să refuze să-l pună în aplicare.

Băsescu a mai spus că un al doilea referendum pe acelaşi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul său pentru români în privinţa referendumului este să aibă încredere că el se va bate pentru ca voinţa lor să fie respectată. "Mesajul meu pentru români este să aibă încredere că mă voi bate pentru ca voinţa lor să fie pusă în aplicare în Parlament până la ultima resursă constituţională pe care o am", a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă îi îndeamnă pe români să meargă la vot, Băsescu a răspuns: "Să vedem ce e de votat".

Traian Băsescu a precizat că el nu mai are interese politice legate de revizuirea Constituţiei deoarece nu mai poate candida şi nu mai poate fi preşedintele României: "Aş pleca de la o premisă esenţială aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţiei, nu mai pot candida, nu mai pot fi preşedintele României de aceea privesc lucrurile cu mentalitatea şi în intersul românilor".

El a adăugat că obiectivul celui de-al doilea mandat al său a fost modernizarea şi flexibilizarea statului şi că un obiectiv a fost şi reizuirea unor instituţii una dintre acestea fiind Parlamentul.

"Un Parlament care poate fi caracterizat uneori ineficient şi desprins de realitatea legislativă", a spus Băsescu, precizând că parlamentarii se adună marţea în plen şi votează 50 de legi fără să ştie, de multe ori, despre ce este vorba.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

- Trebuie să-mi iau măsuri de a încerca împreună cu Parlamentul să punem în aplicare voinţa românilor

- Eu cred că un al doilea referendum pe aceleaşi subiecte, care ar fi din nou validat de popor, ar fi echivalentul unei respingeri totale a clasei politice, inclusvi a celor care au câştigat cu 70%

- Despre eventualitatea că nu se va ţine cont nici de rezultatele acestui referendum: Atunci desfiinţăm aliniatul 3 din Constituţia României care începe cu România este stat de drept

- Este obligaţia mea să utilizez toate mijloacele constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare

- În proiectul pe care l-am trimis la comisia de revizuire a Constituţiei se introducea în Constituţie obligaţia de a nu avea un deficit bugetar mai mare de 3%

- Constituţia României este o constituţie bună. Principiile sunt în regulă, îndepinesc toate standardele europene. Nu mai există rostul revizuirii Constituţiei dacă referendumul nu se pune în aplicare

- Voi emite decretul şi funcţie de ce se întâmplă cu legea referendumului

- Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

- Această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectatrea voinţei poporului

- Această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos

- Prin Camera care nu este decizională, legile trec ca şi cum n-ar exista, votează legi fără să ştie despre ce este vorba. Deci România funcţionează ca şi cum ar avea un Parlament unicameral

- Obiectivul susţinut în al doilea mandat a fost modernizarea statului, flexibilizarea statului. Construcţia unui sistem flexibil, uşor şi ieftin

- Aş pleca de la o premisă esenţială, aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţiei. Privesc lucrurile cu neutralitate şi în interesul românilor

Traian Băsescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii judecători ai CC, că singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009, iar ceea ce se întâmplă acum cu revizuirea Constituţiei reprezintă "un risc de blocare a statului".

Preşedintele a spus că, de multe ori, în România nu s-a dovedit uşor de a menţine statul de drept în liniile sale constituţionale.

"Aş privi spre viitorul apropiat. În mâinele CC va fi noua Constituţie a României. Nu preget să menţionez că în momentul de faţă şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul element care a stat la baza revizuirii Constituţiei a fost legat de politica de simplificare a statului şi de a răspunde referendumului din 2009", a continuat şeful statului.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.