Politică

O maşină îl duce pană la CEDO pe un vrancean nemulţumit de justiţia romanească

Gabriel Sava
9 iun 2013 3556 vizualizări
O singură instanţă i-a dat dreptate lui Corneliu Culiţă, care apoi a pierdut în recurs pentru că faptele s-au prescris u autorităţile judiciare sunt complice la această situaţie pentru care bărbatul vrea să meargă pană la CEDO

În toamnă se împlinesc zece ani de cand a început coşmarul pentru un vrancean care acum s-a decis să plece la CEDO. În acest răstimp a bătut la toate uşile: procurori, poliţişti, judecători, Guvern, Preşedintele Romaniei, ONG-uri şi asociaţii de profil! Fără folos! Toate astea s-au întamplat pentru că, în 2003, a dat, în Italia, unui cunoscut o maşină. “În ’94 am plecat la muncă în Italia, iar între timp mi-am făcut şi acte, am început să lucrez legal. Prin 2003, doi fraţi cu care locuiam, mi-au recomandat un prieten de-al lor, în momentul în care eu căutam un şofer pentru o maşină pe care tocmai o cumpărasem. Cristinel şi Gabriel Rusu mi-au spus că îl cunosc bine pe Vasilică Manole şi că pot să am încredere în el. Autovehiculul, un Renault Espace, a fost cumpărat de mine iar cand am bătut palma cu Manole, am mers în ţară şi i-am făcut o procură notarială prin care îl împuterniceam să o conducă”, ne-a spus Culiţă. El mai spune că nu s-a gandit că va avea probleme. “La un moment dat, i-am spus lui Manole că nu mai colaborăm, să îi plătesc ce aveam de plătit şi să-mi iau maşina înapoi. Eu m-am dus şi mi-am luat maşina, după care, la cateva zile, m-am trezit că aceasta mi-a dispărut din faţa casei”, a mai povestit Corneliu Culiţă.

Maşina furată a fost ridicată de organele judiciare

Plangerile penale au curs de la momentul la care Corneliu Culiţă s-a văzut şi fără autoturismul său şi fără vreo soluţie legală care să îi permită recuperarea. “Fratele meu a luat maşina pe care a găsit-o în Focşani şi a dus-o la domiciliul părinţilor mei de la Jariştea. Manole a depus plangere pentru furtul maşinii iar comisarul Ionel Olaru şi şeful de post, Vlad Gelu, au venit personal la poartă şi l-au ameninţat şi şantajat pe fratele meu să îi dea autoturismul hoţului, cu toate că acesta a prezentat doar acea procură, care fusese între timp revocată”, mai spune Corneliu Culiţă. Pe 28 ianuarie 2004, Manole Vasilică a depus plangere la adresa lui Florin Culiţă, fratele proprietarului maşinii. Fratele lui Corneliu Culiţă şi părinţii acestuia au susţinut în toate plangerile penale ce au urmat, că la domiciliul lor s-ar fi deplasat, pe 28 ianuarie 2004 chiar şeful de la Furturi Auto din cadrul IPJ Vrancea, comisarul de poliţie la acel moment, Ionel Olaru, şi şeful postului de la Jariştea, agentul Gelu Vlad. Conform plangerilor formulate de Corneliu Culiţă şi de părinţii săi în numeroase randuri, “prin ameninţare şi constrangere, uzand ilegal de calitatea de poliţist, cms. Olaru a intrat în curtea părinţilor lui Culiţă Corneliu din comuna Jariştea, judeţul Vrancea şi, împreună cu şeful Postului de Poliţie, agentul Vlad, au ridicat fără drept autoturismul marca Renault Espace, proprietatea sa, sub pretextul că era furat şi l-au predat numitului Manole Vasilică”, se arată în cuprinsul unui răspuns primit de la DNA. Toate denunţurile făcute împotriva celor doi lucrători de poliţie au primit neînceperea urmăririi penale (NUP) iar ultima soluţie a Tribunalului Vrancea indică faptul că un eventual abuz în serviciu s-ar fi prescris la 27 ianuarie 2009. Contactat telefonic, comisarul şef Ionel Olaru ne-a declarat că ştie de problema dintre Culiţă şi Manole, pentru că a fost nevoit să dea declaraţii în mai multe randuri la plangerile primului dintre ei. “Eu ştiu că ei nu s-au mai înţeles cu privire la maşină, Culiţă a luat-o de la Manole, care a luat-o înapoi, apoi a fost acea reclamaţie de furt. Eu nu am făcut atunci decat să acţionez în limitele cadrului legal. Ulterior, am aflat că maşina a fost cumpărată de amandoi, iar prin 2003, aceştia au mers cu maşina împreună în Italia. Legat de acest caz, eu nu am avut nici un fel de interes, atunci cand speţa a ajuns la Furturi Auto şi nici ulterior”, ne-a declarat şeful de la Furturi Auto, comisarul şef Ionel Olaru.

La CEDO după ce a intervenit prescripţia şi pentru furt

Anul trecut, Corneliu Culiţă a obţinut la Judecătoria Focşani o singură soluţie favorabilă parţial. Judecat pentru un eventual abuz de încredere, împotriva lui Vasilică Manole, judecătorii au decis începerea urmăririi penale pentru furt calificat, faptă pe care au considerat-o însă prescrisă şi, ca urmare, au decis achitarea inculpatului. Cu toate acestea, în aceeaşi soluţie, judecătorii au respins pretenţiile civile ale părţii vătămate, care a fost obligată să plătească şi cheltuielile de judecată. Curtea de Apel de la Galaţi a respins în martie 2013 recursul formulat de Culiţă şi a păstrat soluţia de la Focşani. Declaraţia celui care i-a luat maşina şi, cel puţin oficial, nu i-a mai restituit-o, pană în zilele de azi sună aşa: “Maşina în prezent a rămas în Italia, în parcare la Roma. Am mers în Italia să mă înţeleg cu Culiţă şi, pentru că nu l-am găsit acasă, am lăsat-o într-o parcare în gară la Roma. Eu am cunoştinţă că acesta are cunoştinţă unde este maşina însă nu cunosc dacă a luat-o din parcare. Am lăsat maşina pentru că eu în ţară nu mai puteam circula cu ea!”. Corneliu Culiţă a decis să meargă, în cursul acestei săptămani, cu toate deciziile pe care le are, la CEDO. “Este ultima soluţie pe care o mai am, după ce m-au furat atat fostul meu colaborator, cat şi statul roman, prin autorităţile judiciare”, mai spune vranceanul care a pierdut lupta cu justiţia “strambă” din Romania. (Gabriel SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
., acum 3967 zile, 4 ore, 22 minute, 56 secunde
Costin, poate ai tu neamuri in Politie si sunt corupte,dar nu generaliza!Vorbeste in numele lor si nu-i baga pe toti la un loc!!
costin, acum 3967 zile, 12 ore, 23 minute, 8 secunde
te-ai luptat cu morile de vant . asta e judetul cu cei mai corupti si incompetenti politisti .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.