Politică

Fostul primar Săraru a rămas cu achitarea pentru abuz în serviciu

Gabriel Sava
27 mai 2013 1754 vizualizări
Fostul primar şi fostul vice, dar şi alte persoane au fost judecaţi pentru modul în care s-au restituit pădurile la Mera.Faptele s-au prescris de anul trecut şi pentru că instanţa a decis schimbarea încadrării juridice

Fostul primar de la Mera a obţinut recent la Curtea de Apel de la Galaţi o soluţie definitivă în dosarul în care a fost judecat, din 2007, pentru abuz în serviciu în formă calificată. După ce a fost achitat la Focşani, unde instanţa a constatat anul trecut prescrierea faptelor de care a fost acuzat, judecătorii de la Galaţi au casat parţial sentinţa şi l-au mai găsit vinovat pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri. “Admite recursurile declarate Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi de inculpaţii Săraru Gheorghe şi Năstase Constantin. Casează în parte decizia penală nr.7/27.09.2012 a Tribunalului Vrancea şi, în rejudecare: Înlătură dispoziţiile privind achitarea inculpatului Săraru Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii (…) condamnă pe inculpatul Săraru Gheorghe la 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri. (…) compută din pedeapsa aplicată inculpatului Săraru Gheorghe durata reţinerii din data de 4.07.2007 (24 ore) şi a arestării preventive din perioada 12.07.2007 – 5.11.2007. Constată că pedeapsa de 2 luni închisoare a fost integral executată”, se arată în decizia judecătorilor de la Galaţi. Tot în cuprinsul aceleeaşi decizii, instanţa a înlăturat şi dispoziţia privitoare la plata, în solidar, a pagubelor către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. “Înlătură dispoziţiile privind obligarea în solidar a inculpaţilor Săraru Gheorghe şi Năstase Constantin la plata către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva Bucureşti a sumei de 56.274,83 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Menţine restul dispoziţiilor deciziei penale recurate (…) Definitivă”, a mai decis instanţa Curţii de Apel de la Galaţi.

Acuzaţi de restituiri ilegale de pădure

Faptele de care sunt acuzaţi fostul primar Săraru, fostul viceprimar şi alţi complici ai celor doi datează din 2004, cand, conform procurorilor “în calitate de primar şi preşedinte al Comisiei Locale Mera, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a propus Comisiei Judeţene reconstituirea necuvenită a drepturilor de proprietate faţă de învinuiţii Copu Ion, Ursu Valentin şi Manea Radu cu suprafeţele totale de 28,23 ha pădure, în valoare de 304.787,45 lei, prejudiciind astfel Direcţia Silvică Focşani. Edilul ar fi determinat-o pe învinuita Popescu Lorica să falsifice cererile celor trei solicitanţi, după care a sustras înscrisurile din dosarele de reconstituire ale ultimilor doi menţionaţi anterior, după cum s-a indicat în rechizitoriul procurorilor, materializat cu primul dosar penal ajuns în instanţă în 2007. După mai multe “plimbări” pe la instanţe, în septembrie 2012, Tribunalul Vrancea, în fază de apel a dosarului, a  constatat că faptele incriminate sunt prescrise, asta şi ca urmare a schimbării încadrării juridice a acestora, din abuz în serviciu în formă calificată în abuz în serviciu în formă simplă. Încă de la prima soluţie, judecătorii au decis anularea actelor de proprietate emise prin fraudă şi revenirea suprafeţelor la Direcţia Silvică. Săraru mai are o condamnare cu închisoarea pentru mărturie mincinoasă, la un an de închisoare cu suspendarea pedepsei. Acesta este însă, conform apropiaţilor, grav bolnav şi chiar o eventuală revocare a pedepsei l-ar face probabil indisponibil pentru regimul penitenciar. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.