Politică

Băsescu: Am semnat decretele pentru procurorii şefi

Ziarul de Vrancea
15 mai 2013 967 vizualizări
Niţu trebuie să îmi dea răspuns în ce cadru s-a luat decizia politică la Revoluţie să fie scoasă Armata - Declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a semnat decretele de numire în funcţii pentru toţi cei şase procurori nominalizaţi la funcţiile de conducere din Parchete.

Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

- Primul subiect va fi cel legat de întâlnirea cu şefii Parchetelor.

- În ceea ce priveşte cele 6 propuneri făcute de ministrul Justiţiei, am depus decret privind numirile tuturor celor 6. Am avut discuţii cu toţi cei şase şi mesajul meu a fost următoarele: 1. Să facă echipă 2. Să ridice nivelul 3. Lupta împotriva crimei organizate.

- Aş vrea să fac o precizare: faptul că am considerat rezultatele în lupta împotriva crimei organizate un punct de plecare în analiza procurorilor, nu înseamnă că am avut rezultate slabe în lupta împotriva crimei organizate.

- Desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat. A fost o soluţie.

- Întotdeauna între mine şi ministrul Justiţiei a existat o discuţie înainte de numirea procurorilor. În cazul procurorilor propuşi de doamna Pivniceru, am respins propunerile pentru că această discuţie nu a avut loc.

- Domnul procuror-general Niţu trebuie să îmi dea un răspuns până anul viitor: În ce cadru s-a luat decizia politică la Revoluţie să fie scoasă Armata.

- Aş vrea să închid speculaţiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aş fi acceptat.

- Discutând, din nou, cu domnul Niţu, pentru că am mai avut discuţii cu dânsul când a fost adjunct, m-am convins că justiţia nu se va prăbuşi şi nu va fi pusă sub control politic. De altfel, toate cele 6 propuneri au fost făcute în acest sens.

- Stăpânul procurorilor este legea. Voi sancţiona fără ezitare, public, orice abatere

- Cine crede că ne mai putem juca cu numirile celor mai importanţi procurori, se înşeală.

- Legea prevede implementarea soluţionării cererilor de retrocedare. Sunt termene clare, atât pentru solicitanţi, cât şi pentru autorităţi.

- Se stabileşte o schemă clară de despăgubire: locurile în care nu se poate produce despăgubirea "în natură", ci se trece la despăgubirea pe puncte.

- Legea are şi un set de puncte slabe: reglementarea nu este clară în cazul în care se face restituirea pe un vechi amplasament şi pe un nou amplasament.

- O altă problemă pe care o sesizez este legată de valorificarea punctelor în numerar pentru că nu este prevăzută în lege.

- România este singura ţară fostă comunistă care a mers pe principiul "Restitutio integrum". Sunt ţări, precum Polonia sau Cehia, care au mers pe restituire de 20-30% şi asta a fost.

- Statul plăteşte pentru lucruri pe care nu le-a făcut. Naţionalizarea s-a făcut în urmă cu 70 de ani în urmă, acea generaţie este acum cel mult la pensie, iar faptul că România nu a preluat modelul ceh sau cel polonez arată faptul că există respect pentru proprietari.

- Al treilea subiect pe care îl abordez: Consiliul European este legat de 2 subiecte: dezvoltarea energetică şi combaterea evaziunii fiscale în statele membre. Am decis ca pe 22 mai să participe primul-ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi acorda până la plecare.

- Când preşedinţia cere un avion, află că trebuie să ceară cheltuielile de întreţinere pentru un an întreg. În cazul unei călătorii cu trenul, preşedinţia trebuie să plătească cheltuielile de întreţinere pentru un an întreg. Este o situaţie care frizează ridicolul, dar acesta este Guvernul României.

- Voronin a devenit foarte furios aflând că a reuşit desemnarea unui premier în Republica Moldova. Nu ascund că am avut discuţii, am făcut tot ce mi-a stat în putere să nu se suspende finanţarea Republicii Moldova. Eu nu mă pot supăra pe Voronin pentru că pe un astfel de om nu te poţi supăra.

- V-a plăcut să faceţi "Breaking-news"-uri cu jignirea preşedintelui, sunt obişnuit.

- Tiberiu Niţu şi-a luat o obligaţie faţă de mine. Eu nu pot să-l destitui pentru că i-am dat mandat pe 3 ani, dar dânsul trebuie să îmi răspundă la aceste întrebări: cine a decis politic ca Armata să iasă în stradă cu muniţie de război şi cine a decis ieşirea în stradă a Gărzilor patriotice.

- Am mizat pe oameni pe care i-am mai văzut în funcţie.

- Cred că primul-ministru poate susţine punctul de vedere al României la Consiliul European. Având în vedere că a fost de acord şi domnia sa cu exploatarea gazelor de şist, cred că acest punct de vedere trebuie prezentat la Bruxelles.

- Nu va deveni o obişnuinţă desemnarea premierului ca reprezentant al României la Consiliul European, puteţi fi siguri că şi eu puteam prezenta poziţia României. Este un semn de încredere, colaborarea în această zonă nu este o parte a pactului de coabitare, ci vine în completarea deciziei Curţii Constituţionale, care a decis că preşedintele participă la Consiliile Europene, dar îl poate delega pe primul ministru. Aşadar, este o delegare legală. 

- În ceea ce priveşte confiscarea maşinii, trebuie respectat dreptul la proprietate. Sunt sigur că şi domnul pe care eu l-am lovit ar fi dorit să îmi fie confiscată maşina. Este mai bine ca şoferul să ştie că dacă omoară oameni prin nerespectarea regulilor de circulaţie, pedeapsa cu suspendare nu va mai funcţiona.

- M-a bucurat un răspuns de la Camera Deputaţilor în privinţa scrisorii pe care am trimis-o.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.