Politică

Primarul din Păuleşti a primit un cadou de la Guvern pe care-l ţine "mort" la poartă

Ziarul de Vrancea
4 apr 2013 2543 vizualizări
Intră să vezi de ce şi despre cine-i vorba.

Două din trei maşini, motociclete sau ambarcaţiuni confiscate sunt păstrate de stat, arată documentele obţinute de gândul de la Guvern. Înainte de a le scoate la vânzare, Guvernul îşi ia partea leului, ţinându-şi mărcile de lux sau automobilele în stare foarte bună pentru ministere, restul ajungând fie la primării şi consilii judeţene ale Puterii, fie la parohii şi mănăstiri, anunţate “pe surse” să facă cereri.Anul trecut, statul a confiscat 200 de autovehicule pe care i le-a pus Guvernului pe masă, să aleagă ce opreşte şi ce scoate la vânzare pentru a-şi recupera diverse prejudicii. Prin pixul unei comisii din subordinea Secretariatului General al Guvernului, 130 dintre acestea au fost păstrate, fiind repartizate fie unor primării, ministere sau deconcentrate, fie unor biserici. Dincolo de criteriile prevăzute în lege, de la mărimea parcului auto până la necesităţi, condiţia cea mai importantă rămâne formularea unei cereri la momentul potrivit, pentru care nu se face niciun anunţ public în prealabil.

Aşa cum au explicat pentru gândul, primarii află „pe surse” sau prin relaţiile politice din judeţ, cer Guvernului şi primesc, în funcţie de culoarea politică, modele mai bune sau mai uzate. Lista autovehiculelor atribuite din mai 2012 încoace, obţinută de gândul de la Ministerul Finanţelor Publice, arată că din cele 55 de autoturisme repartizate, doar unul a ajuns la PDL, două la PPDD şi restul în autorităţi locale sau centrale conduse de USL.

 

De la schimbarea de putere, în vârful comisiei a fost numit Andrei Rizoiu, secretar de stat la SGG susţinut de PSD, care a tranşat împărţirea într-o singură şedinţă, pe 22 noiembrie 2012. Reţeta proprietăţii pe criterii politice a fost aplicată şi de predesesorul său, Cosmin Tănasie, prin semnătura căruia judeţul Cluj, de unde provenea premierul Emil Boc, a devenit una din destinaţiile favorite ale autoturismelor confiscate.

LISTA AUTOVEHICULELOR REPARTIZATE DE GUVERNUL PONTA

 

 

Primarul din Păuleşti, cu Fordul mort la poartă

În Argeş, la Berevoieşti, Guvernul i-a trimis primarului UNPR Florin Proca un Audi A6, e drept, din 2000, să bată cele patru sate şi trei cătune. Spre deosebire de Tulcea, la Berevoieşti măcar nu există dispute interne. „A primit-o domnul primar, numai dânsul vă poate spune. El a primit-o, el a ridicat-o, el s-a ocupat de înmatriculare”, spune vicele Ion Lăcău, surprins de gândul „pe teren”.

Lucrurile sunt însă ceva mai complicate la Păuleşti, Vrancea, unde primarul PSD, ales cu 99,8% din voturi din postura sa de candidat unic în iunie 2012, nu şi-a pus încă problema dacă nu cumva are de plătit taxă de mediu pentru Fordul Mondeo primit cadou de primărie de la Bucureşti.

Unde s-a împiedicat Vasile Bratosin de nu a mai ajuns până la taxa de mediu? „Încă n-am reuşit să o înmatriculăm. Nu avem cartea tehnică. A fost pierdută, nu ştiu. O ţin în faţa primăriei, n-am garaj. Dar n-o s-o ţin 3,4,5 ani în soare. Nu ştiu acum ce o să fac. Când ajung la taxa de mediu şi nu-mi permit, n-o înmatriculez. Nu prea avem nici noi fonduri disponibile”, rămâne Bratosin descumpănit.

Maşina i-a venit în decembrie. Ideea cu vreo lună mai devreme, fix când s-a făcut şi împărţirea la Guvern. „A fost solicitarea mea, că nu mai aveam niciuna la Primărie de vreo doi ani. Din 1998 nu ştiu de când am avut un Renault Megane, dar n-am mai putut să bag în ea bani mulţi. N-am mai reparat-o. Anul trecut în toamnă, am făcut solicitare aşa. În 20 de ani în administraţie am mai întâlnit şi noi oameni care ne pot ajuta”, descrie Bratosin pe ocolite sistemul de relaţii politice care te duce spre o maşină „în folosinţă gratuită”.

De ce să ceară un primar pe două sate, Păuleşti şi Hăulişca, şi 2250 de păuleşteni maşină de la Bucureşti? Primarul Bratosin explică: „Noi am mers numai cu maşinile noastre particulare. Măcar de uzura maşinii să beneficiem şi noi. Avem multe probleme de rezolvat şi în reşedinţa de judeţ, acum sunt şi proiectele astea europene, sunt multe drumuri de făcut”.

 

Citeşte întreg articolul pe www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.