Politică

Iese cu scantei!Cum a încărcat executantul podurilor de la Mera facturile primăriei

Gabriel Sava
26 mar 2013 2856 vizualizări
In dosarul privind “evaporarea” banilor Primăriei Mera, Curtea de Conturi a constatat că documetele cu privire la licitaţii au dispărut, calculand în final un prejudiciu de circa 360.000 lei.Valoarea reprezintă “încărcări” ale facturilor cu lucrări neexecutate de firma Univers Nord SRL, patronată de Iulian Cristian.Omul de afaceri a ajuns la un acord cu primaul Sticlaru pentru a da banii înapoi

Mai mulţi angajaţi ai Primăriei Mera şi administratori de firme au fost luaţi “la bani mărunţi” pentru modul în care s-au cheltuit banii publici. La un pas ca ancheta procurorilor să fie finalizată cu rechizitoriu, o verificare realizată de doi auditori ai Curţii de Conturi scoate în evidenţă lipsa unor documente importante referitoare la achiziţiile publice. Edilul comunei a precizat că a solicitat în mai multe randuri expertizarea unor lucrări executate din fondurile publice, care au dus la diminuarea valorii care urma a fi plătită de către primărie firmelor cu care încheiase contracte. “La mai multe lucrări derulate cu bani publici, eu personal am observat că valoarea facturilor era mai mare decat valoarea contractată şi am solicitat efectuarea unei expertize care a dus la diminuare plăţilor. Prima dată am realizat o expertiză la construcţia grădiniţei din Podu Mănăstirii, cand am diminuat valoarea de plată a primăriei faţă de constructor cu circa 200.000 lei. La fel am procedat şi în 2011 şi în 2012”, s-a apărat primarul Ion Sticlaru. Acesta a prezentat şi un document încheiat de Curtea de Conturi pe 21 martie, în urma unor verificări privind activitatea Primăriei. Conform procesului verbal de constatare, cei doi auditori au dispus remedierea mai multor abateri săvarşite în 2011.

Cu cat se încarcă cheltuielile la un pod comunal

Referitor la modul de cheltuire a unor sume de bani, Curtea de Conturi a constatat “cantităţi de lucrări de reparaţii curente neexecutate, a căror valoare, de 151.968 lei, a fost pretinsă la plată de constructor şi achitată de beneficiar, în perioada 2007-2009, la următoarele obiective:
-    “Pod provizoriu peste raul Milcov- Vulcăneasa”- 108.903 lei;
-    “Reparaţii pod provizoriu peste raul Milcov- Linea”- 26.567 lei
-    “Reparaţii pod peste Milcov- Valea Rea”- 16.498 lei
Pană la data începerii acţiunii de audit, conducerea entităţii nu a procedat la valorificarea Raportului de expertiză sus menţionat, prin stabilirea întinderii prejudiciului şi luarea măsurilor în vederea recuperării acestuia. La solicitarea echipei de audit nu s-a putut face dovada întocmirii şi păstrării dosarelor achiziţiei publice pentru obiectivele menţionate mai sus. Valoarea totală estimată a abaterilor constatate este de 151.968 lei, reprezentand plăţi nelegale efectuate, pentru care s-au calculat, pe baza dobanzii BNR (…) beneficii nerealizate aferente în sumă de 33.707 lei”, se arată în procesul verbal. Acelaşi document menţionează că, la data de 14 februarie 2013, între Primăria Mera şi SC Univers Nord SRL, executantul lucrărilor, a fost încheiată o minută prin care “agentul economic recunoaşte că a încasat în mod necuvenit suma de 151.968 lei, reprezentand contravaloarea unor lucrări care, în realitate nu au fost executate, fiind de acord cu această sumă, precum şi cu beneficiul nerealizat aferent, în sumă de 36.655 lei, să diminueze obligaţiile de plată”, după cum se indică în documentul Curţii de Conturi. Ca urmare a acestei înţelegeri, valoarea totală de 188.623 lei a fost scăzută din datoria către Univers Nord SRL, existentă la data de 14.02.2013, în valoare de 253.629 lei. Tot în procesul verbal semnat de cei doi auditori ai Curţii de Conturi se indică o altă abatere aferentă unui obiectiv de investiţii “Pod provizoriu peste raul Milcov- cătun Priveghi”. “În urma inventarierii realizate în baza dispoziţiei primarului a rezultat faptul că în situaţiile de plată emise de executant, în anii 2011- 2012, însuşite şi acceptate la plată de beneficiar, au fost înscrise cantităţi de lucrări în valoare totală de 171.800 lei, care, în realitate, nu s-au executat”, arată Curtea de Conturi. Auditorii au depistat dublări ale valorii ofertate la regularizarea malurilor sau la transport materiale. Lucrarea a fost efectuată de aceeaşi societate, Univers Nord SRL, tot în luna februarie 2013 încheindu-se între aceasta şi primărie o minută privind diminuarea obligaţiei de plată cu suma amintită  

Dosarul achiziţiilor, la un pas de instanţă

Pe de altă parte, ancheta care priveşte eludarea unor sume importante de bani de la primăria Mera este aproape finalizată. Cel mai probabil în cursul acestei săptămani, cauza va ajunge pe rolul instanţei, cu 11 persoane care au calitatea de învinuit, printre care se numără primarul Ion Sticlaru, fostul viceprimar Aurel Trifan, secretara Mărioara Şerban precum şi alţi angajaţi din primărie, precum şi administratori de societăţi comerciale care au avut contracte cu primăria. Reamintim că pe 26 februarie, Aurel Trifan, 43 ani, fost viceprimar în mandatul 2008-2012, precum şi Dumitru Tîrlă, 47 ani, administratorul Danes Trans SRL din Mera au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru o pagubă estimată de peste 760.000 lei în dauna bugetului de stat. Aceştia sunt “cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, lichidarea, ordonanţarea şi plata unor cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, complicitate la fals intelectual şi uz de fals, înşelăciune, complicitate la înşelaciune, fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice”, după cum au precizat poliţiştii la momentul respectiv. Cei doi au fost duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzaţi că, prin semnarea unor contracte pe bani publici, s-au eludat circa 7,6 miliarde lei vechi. Solicitarea procurorilor a fost respinsă de judecători, cei doi primind însă obligaţia de a nu părăsi ţara pentru 30 zile. Mai concret, anchetatorii au spus că banii s-au cheltuit pe lucrări neexecutate sau parţial realizate, cel care a semnat atat contractele de achiziţie cat şi alte documente privind realizarea lucrărilor fiind, în majoritatea cazurilor, fostul viceprimar PSD. Acesta a declarat însă, conform unor surse judiciare, că nu ar fi făcut decat să execute ordinul primarului. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.