Politică

VIDEO!!!Prea ca-n Romania! Ce (nu) s-a făcut cu un milion de euro în comuna Bordeşti

Aurelian Ivan
3 mar 2013 3005 vizualizări
In comuna de pe valea Ramnicului s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru cel mai performant sistem de monitorizare a pompelor de alimentare cu apă, dar care nu funcţionează decat parţial.Tot cu milionul de euro de la Sapard s-a amenajat şi un laborator de analiză a apei, dar care nu a testat nici o cană de apă.”E piesă de muzeu”, recunosc cei de la Bordeşti

În comuna Bordeşti de pe valea Ramnicului zace nefolosit de mai bine de patru ani un laborator performant de analiză a apei. Atenţie, laboratorul face parte dintr-o investiţie de un milion de euro realizată prin programul Sapard, deci cu fonduri de la Uniunea Europeană. Şi asta nu e tot! Aici s-a realizat un sistem de alimentare cu apă care foloseşte tehnologia telecomunicaţiilor. Ce înseamnă acest lucru? Autorităţile au posibilitatea să monitorizeze pompele de apă prin intermediul unor antene, cand funcţionează şi cand nu. Şi ar fi fost foarte util în timpul ultimelor zăpezi, cand drumurile locale au fost impracticabile mai mult timp. Cum trăim în Romania şi asta costă scump, nici aceste atene nu funcţionează. Tehnicianul care se îngrijeşte de acest sistem performant trebuie să meargă de trei - patru ori pe săptămană caţiva kilometri pe drumuri greu de parcurs să verifice personal dacă pompele funcţionează. Treabă romanească, ce să mai!
 

Foştii primari se ceartă, clădirea e părăsită, dar Guvernul e de vină

Primarul liberal Gheorghe Tătaru speră să poată folosi investiţia care stă degeaba de mai mult de patru ani

Actualul primar, Gheorghe Tătaru spune că în mandatul 2004 şi 2008 a realizat alimentarea cu apă a comunei prin fonduri Sapard, investiţia fiind de 1 milion de euro. Cum nu a putut fi terminată în mandatul său, lucrarea a fost inaugurată de următorul primar, social-democratul Vasile Moldoveanu, la puţin timp după ce a fost ales în funcţie. Între cei doi, la un moment dat, s-a creat un schimb de replici în presă pe această temă. Unul l-a învinuit pe celălalt că nu a continuat investiţia, adică actualul primar Tătaru, iar celălalt că s-a făcut o investiţie inutilă, că nu era necesară comunei, adică fostul primar Moldoveanu. Una peste alta, chiar la intrarea în comună tronează o clădire frumos amenajată, cu tamplărie nouă. În interior, în cutii de carton se poate vedea aparatura noului laborator de analiză a apei. Din nefericire, o clădire cu lacăt pe uşă de patru ani, niciodată folosită. „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Bordeşti a costat un milion de euro. La ora actuală laboratorul nu funcţionează, mai exact de cand s-a făcut recepţia, că atunci s-au blocat posturile”, spune Gheorghe Tătaru, primarul liberal al comunei Bordeşti, făcand referire la blocarea posturilor în sistemul bugetar, decizie luată de fostul Guvern Emil Boc.

Laboratorul, piesă de muzeu

Cu milionul de euro s-a reabilitat aşadar sistemul de alimenatare cu apă. Aceasta ar fi de fapt singura parte bună a investiţiei. Autorităţile locale spun că loboratorul de analiză a apei ar fi creat locuri de muncă în localitate şi ar fi permis comunei Bordeşti şi comunelor limitrofe să îşi poată face analizele la apă, fără să mai facă un drum la Focşani pentru aceste teste chimice obligatorii prin lege. Asta în condiţiile în care localităţile din zonă au probleme cu potabilitatea apei, potrivit specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică. ”Laboratorul n-a fost folosit niciodată, este o piesă de muzeu. Dacă s-ar folosi ar însemna o economie de bani. Avand un laborator, nu s-ar mai plăti la Direcţia de Sănătate Publică analizele de apă. Şi ar fi trebuit să funcţioneze deja, că aşa e în proiect”, ne-a spus Gheorghe Ion, din comuna Bordeşti. Viceprimarul comunei, Adrian Gavrilă, este şi el de părere că investiţia ar fi de folos comunităţii din Bordeşti dar şi comunelor învecinate. Cum speranţa moare ultima, autorităţile locale speră să aibă posibilităţile financiare pentru a pune în funcţiune laboratorul pentru că altfel sunt bani aruncaţi pe apa sambetei. Cum partidul primarului face parte din coaliţia USL aflată la guvernare, acesta spune că intenţionează să ceară ajutor în acest sens. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.