Politică

Ponta: Am discutat cu Basescu inainte sa-l propun pe Fenechiu, el a semnat decretul

Ziarul de Vrancea
25 feb 2013 741 vizualizări
Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la cele semnalate de presedintele Traian Basescu in scrisoarea transmisa lui si sefilor celor doua Camere, ca aderarea la Schengen nu trebuie amestecata cu MCV, iar in privinta lui Relu Fenechiu a discutat cu seful statului inainte de numire.

Ponta a fost intrebat cum raspunde celor semnalate de presedintele Traian Basescu in scrisoarea transmisa sefului Guvernului si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

"Trebuie sa intelegem la ce ne referim, daca ne referim la Schegen, nu. Nu sunt de acord sa fie asociat cu MCV-ul. I-am spus asta presedintelui, presedintele o data zice ca sa-l asociem, o data zice ca sa nu-l asociem ... saptamana asta probabil ca e pentru, saptamana viitoare va fi contra si tot asa. Deci, clar pe Schengen trebuie luata o decizie, sper sa se ia o decizie, privind aderarea in trepte, intai aeroporturi si porturi, dupa care sigur si cele terestre, pentru ca Romania indeplineste conditiile", a declarat Ponta.

De asemenea, el a mentionat ca in scrisoarea transmisa de presedintele Basescu lui si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sunt aspecte care nu tin de premier sau de Valeriu Zgonea si Crin Antonescu.

Totodata, Ponta a sustinut ca in situatia ministrului Relu Fenechiu, trimis in judecata pentru o fapta care nu tine de coruptie, ar fi discutat cu seful statului inainte sa-l numeasca.

"Am discutat cu presedintele chiar inainte sa-l numesc si va reamintesc ca presedintele e cel care i-a semnat decretul, ca nu puteam sa i-l semnez eu. Fiind vorba de o fapta care nu are legatura cu activitatea de ministru - este mult anterioara - in secunda in care in prima instanta va exista un act de condamnare de orice forma, in acea zi domnul Fenechiu pleaca din Guvern", a mai afirmat Ponta. El a precizat ca, din punctul sau de vedere, de la momentul discutiei cu Traian Basescu nu s-a schimbat nimic in privinta lui Fenechiu.

Mai mult, in privinta noilor propuneri pentru sefia Parchetului si a DNA, seful Guvernului a mentionat ca acest lucru tine de ministrul Justitiei.

"S-a facut o procedura care a durat, care ... presedintele i-a respins pe cei doi. Acuma, ce vrea de la mine si de la domnul Antonescu, ce sa facem noi? Ca nici nu-i propunem, nici nu-i numim. O sa discute cu doamna Pivniceru. (...) Ministrul Justitiei are o procedura pe care trebuie sa o prezinte, sa o discute cu secretariatul general al Comisiei Europene, dupa care se anunta procedura, dupa care se inscriu candidatii, dupa care candidatii sunt audiati, dupa care se trimite la CSM, dupa care de la CSM la presedinte", a explicat seful Guvernului.

Ponta a fost intrebat daca va mai trimite o scrisoare liderilor europeni in privinta aderarii la Schengen.

"Primilor ministri, pentru ca in Consiliul JAI sunt ministri de Interne si atunci eu ma adresez primilor-ministri. Ideea de a avea o scrisoare presedinte - prim-ministru si cei doi presedinti de Camere demonstra tuturor primilor ministri si dupa aceea ministrilor de Interne ca avem o pozitie comuna. In momentul in care presedintele refuza sa semneze ca Romania e pregatita sa intre in Schengen face un joc pe plan intern, dar care sigur ne afecteaza pe plan extern", a sustinut premierul.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sambata, ca presedintele Traian Basescu le-a scris lui, ca presedinte al Senatului, si premierului Victor Ponta legat de numirea procurorului general si a sefului DNA si a aratat ca nici el nici prim-ministrul nu au atributii in aceasta privinta.

"Astazi (sambata - n.r.), presedintele tarii, domnul Basescu, ii scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, imi scrie mie, ca presedinte al Senatului, punandu-ne in vedere ca daca nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general si seful DNA, o sa fim vinovati de neintrarea in Schengen, ignorand complet faptul ca nu numai eu ca presedinte al Senatului, dar chiar si primul-ministru nu avem niciun fel de atributie in aceasta privinta. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justitiei propune, CSM avizeaza" a spus Antonescu, intr-o emisiune a postului Antena 3.

Duminica seara, Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general si a sefului DNA sa fie finalizata pana pe 3 martie, astfel incat intarzirea numirilor sa nu impieteze asupra sanselor de accedere a Romaniei la spatiul Schengen, seful Guvernului adaugand insa ca nu poate fi de acord cu conditionarea intrarii in Schengen de MCV, ca propunerile anterioare de procurori au fost respinse chiar de seful statului si ca nu este posibil ca numirile sa fie facute atat de repede, presedintele dorind, probabil, sa pluseze ca la poker prin noua scrisoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei BPN, ca scrisoarea pe care seful statului, Traian Basescu, le-a transmis-o lui si presedintelui Senatului, Crin Antonescu, face parte dintr-un joc de ping-pong, aratand ca el se pricepe la ping-pong, si nu la poker.

Intrebat ce a vrut sa spuna referindu-se la "o mutare ca la poker" in ceea ce priveste scrisoarea lui Traian Basescu, Ponta a raspuns: "Eu am spus un singur lucru: ca pentru Romania era important sa spunem toti conducatorii - presedinte, prim-ministru, cei doi presedinti de Camere - faptul ca in privinta aderarii la Schengen avem o pozitie comuna, ca aceasta pozitie se bazeaza si pe punctul de vedere al Comisiei Europene (...) si ca din pacate presedintele nu vrea sa avem aceasta pozitie comuna, si e pacat, ca pana la urma pierde Romania".

Ponta a aratat ca el sau presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu pot urgenta numirile candidatilor la functiile de procuror general si sef DNA, neavand voie din punct de vedere legal.

"Dar era o alta discutie. Schengen e una, procurorii sefi e cu totul altceva. Doamna ministru a facut procedura, presedintele i-a refuzat si acum ne cere noua, de parca eu i-am refuzat. Presedintele i-a refuzat. De aia zic ca e un joc, e asa, haideti sa zicem un joc de ping-pong, ca la ping-pong ma pricep, la poker nu", a mai spus Ponta.

Mediafax


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.