Politică

Scrisoarea lui Basescu catre premier si sefii Camerelor. Cele patru masuri solicitate de presedinte

Ziarul de Vrancea
25 feb 2013 667 vizualizări
In scrisoarea trimisa de catre presedintele Traian Basescu premierului Victor Ponta si presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, seful statului solicita adoptarea unor masuri concrete pana la data de 3 martie, pentru "reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar" astfel incat Romania sa poata accede in spatiul Schengen.

"Desi din punct de vedere juridic, nu exista o relatie cauzala intre progresele inregistrate in cadrul MCV si aderarea la Schengen, nu putem face abstractie de faptul ca procesul de extindere a spatiului Schengen este unul interguvernamental in care Comisia Europeana nu are rol si rezolvarea decizieiprivind Romania depinde exclusiv de vointa politica a celorlalte state membre. Or aceasta vointa politica a fost consolidata in timp in sensul stabilirii ca la baza aplicarii de catre Romania a oricarei politici a Uniunii stau vointa si capacitatea statului roman de a asigura existenta unui sistem judiciar independent si functional, care sa permita nu in ultimul rand, combaterea eficace a coruptiei", se arata la inceputul scrisorii trimise de Traian Basescu.

El cere celor trei demnitari sa adopte in acest sens patru masuri concrete pana in data de 3 martie, masuri care sa fie aduse la cunostinta sefilor de stat si guvern din statele membre ale spatiului Schengen.

Prima este desemnarea procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ si a procororului-sef al DNA.

A doua este "indepartarea imediata din Guvern a ministrilor care au dosare penale pe rolul instantelor precum si asigurarea ca niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi mentinut in Guvern".

In al treilea rand, Basescu solicita rediscutarea in Parlament a Statutului deputatilor si senatorilor. "Statutul trebuie sa consacre conditii egale pentru persoanele vizate de rapoarte ale ANI, independent de calitatea lor, inclusiv in ceea ce priveste termenele de contestare", apreciaza presedintele Romaniei.

In fine, seful statului cere "conjugarea eforturilor Guvernului si Parlamentului pentru punerea efectiva in aplicare a tuturor celor patru coduri juridice, in termenele stabilite, fara alte amanari".

Basescu sustine ca aceste masuri sunt necesare pentru ca Romania sa aiba parte de o decizie favorabila la Consiliul JAI din 7-8 martie privind intrarea in spatiul Schengen. "In lipsa unor actiuni hotarate legate de cele mai sus prezentate, membrii Guvernului care vor participa la Consiliul JAI nu vor avea argumentele necesare sustinerii intereselor Romaniei, iar esecul este previzibil", conchide Basescu.

rtv.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.