Politică

Preşedintele a câştigat la CEDO. Ciuvică trebuie să-i plătească lui Băsescu 13.000 de euro

Ziarul de Vrancea
9 feb 2013 1461 vizualizări
Preşedintele Traian Băsescu a câştigat la CEDO procesul cu Mugur Ciuvică, iar acum aşteaptă daune de peste 13 mii de euro. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestaţia prin care Ciuvică se plângea că în România i-a fost încălcată libertatea de exprimare. El se referea la condamnarea primită după ce a spus că preşedintele Băsescu a colaborat cu fosta securitate.

 

În februarie 2004, Mugur Ciuvică, ce era pe atunci purtător de cuvânt al Acţiunii Populare şi candidat la primăria Capitalei, a organizat o conferinţă de presă în care a prezentat un document ce ar fi dovedit că Băsescu a colaborat cu Securitatea. Era vorba de registru cu numele unor persoane, membre ale PCR, pentru care s-a aprobat ca ele să sprijine "munca informativă". Înainte de 1989, Securitatea nu avea voie să recruteze membri de partid fără o aprobare prealabilă din partea PCR, iar Băsescu se regăsea printre cei pentru care se dăduse aprobare.

Traian Băsescu a reacţionat atunci imediat şi l-a dat în judecată pe Ciuvică pentru calomnie cerându-i 500 de lei vechi. Actualul preşedinte a adus martori şi un document de la CNSAS care proba că nu a fost informator şi a convins atât instanţa de fond, cât şi de cea de apel. Între timp, şi nivelul despăgubirilor cerute de Băsescu a crescut de la 500 la 500.000.000 de lei vechi.

În consecinţă, Ciuvică a depus o acţiune la CEDO, dar nici aici nu a avut mai mult succes, Curtea de la Strasbourg socotind că Băsescu a avut dreptate să ceară compensaţii pentru o afirmaţie calomnioasă.


www.rtv.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4089 zile, 18 ore, 20 minute, 19 secunde
Sincer sa fiu, ma bucur pentru faptul ca acest individ, numit Mugur Ciuvica, a pierdut la CEDO. Aceasta ar putea fi o LECTIE pentru ceea ce inseamna jurnalism in Romnia. Eu sunt un admirator al citeste integral
ciuvi, acum 4090 zile, 15 ore, 4 minute, 8 secunde
mare hahalera de CENZURAT) individul in fiecare zi ne da lectii si critica pe toata lumea, intrece orice masura, de fapt el nu a facut si nu stie sa faca nimic, poate ii rupe gura la un moment dat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.