Politică

Surse: USL are un plan - eliminarea PDL din Parlament, mandat mai lung pentru parlamentari

Ziarul de Vrancea
7 feb 2013 1167 vizualizări
Anul viitor, cand vom fi chemati la urne sa votam viitorul presedinte al Romaniei, am putea alege si un nou Parlament.

Liderii USL pregatesc in mare secret o modificare substantiala a Constitutiei, astfel incat alegerile prezidentiale sa se suprapuna din nou cu alegerile parlamentare, deputatii si senatorii urmand sa aiba mandat de 5 ani, ca si seful statului.

Surse social-liberale au declarat ca liderii partidelor aflate la putere vor cu orice pret sa suprapuna, in 2014, alegerile prezidentiale cu cele parlamentare, dupa urmatorul scenariu.

1. In noua Constitutie va scrie ca Parlamentul se dizolva in momentul in care jumatate plus unul dintre alesi demisioneaza. In acest caz, nu se vor mai organiza alegeri partiale, iar scrutinul va fi national.

2. Mandatul alesilor va fi de 5 ani, iar alegerile prezidentiale vor avea loc in aceeasi zi cu parlamentarele, va mai scrie in noua lege fundamentala.

3. Scrutinul pentru alegerea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului se va desfasura in baza votului uninominal pur, pe principiul "castigatorul ia totul".

Cu alte cuvinte, daca se mentine actuala intentie de vot, in Parlament va intra doar USL. A doua posibilitate este ca USL sa obtina o majoritate de 90%, cu un PDL reprezentat "meteoric" in Parlament ca opozitie.

Acest plan vine in concordanta cu legea pe care au propus-o in 2012 Crin Antonescu si Victor Ponta, dar care a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Acum, daca aceasta prevedere va fi trecuta in Constitutie, nu va mai putea fi respinsa.

Deputatul PDL Sulfina Barbu sustinea atunci ca legea votului uninominal initiata de Ponta si Antonescu "este croita pentru interesul electoral al USL", incalca normele privind suveranitatea poporului exprimata prin referendumul din 2009 si nu respecta rezultatele acestuia. Deputatul PDL a mai spus ca USL incalca normele privind principiul egalitatii si al reprezentativitatii in drepturi.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a spus ca USL a adus "modificari abuzive la legea electorala" si ca scopul legii, exprimat de Ponta si Antonescu este de a distruge PDL.

In concluzie, daca Uniunea dintre PSD si PNL va rezista, iar USL nu se va rupe si va ramane la peste 65% in intentia de vot (acum ar fi depasit 70% in sondajele proprii), anul viitor, in baza noii Constitutii, parlamentarii USL ar putea demisiona cu doua-trei luni inainte de alegerile prezidentiale, urmand ca Legislativul sa fie dizolvat si sa se treaca la alegeri parlamentare.

Conform surselor politice citate, acest scenariu ar urma sa fie facut public doar cu cateva zile de incheierea activitatii comisiei mixte de elaborare a Constitutiei.

stirileprotv.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
danb, acum 4090 zile, 3 ore, 3 minute, 14 secunde
Articolul este tendentios si dezinformeaza. Dupa noua Constitutie candidatii se vor prezenta in fata alegatorilor cu sanse egale si cel mai bun va castiga. Se vor elimina doar deputatii care nu citeste integral
XXXX, acum 4090 zile, 6 ore, 48 minute, 15 secunde
Dacă Ponta și Antonescu au rezolvat marea teoremă a lui Fermat (înaintea lui Andrew Wiles), dacă au demonstrat că 18+miercuri=65,02, de ce nu ar fi capabili și de o constituțiune cu obraz mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.