Politică

ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ziarul de Vrancea
6 feb 2013 1011 vizualizări
Români, vi se pregăteşte ceva: Constituţia Penalilor din USL!

Poate şi pentru că se numără printre puţini jurnalişti care au crezut c-ar trebui să citească Raportul MCV, înainte de a scrie despre el, Andreea Pora e cea care a remarcat prima (şi singura) drept punct central al Documentului Recomandările privind Revizuirea Constituţiei de către USL:

„În perioada premergătoare alegerilor a existat, de asemenea, o discuţie cu privire la o posibilă modificare a Constituţiei. Este important ca procesul de reformă constituţională să se deruleze în condiţii de respectare deplină a valorilor fundamentale, cum ar fi respectarea statului de drept şi a separării puterilor. Aceasta include respectarea în continuare a Curţii Constituţionale în calitatea sa de garant al supremaţiei legii fundamentale, precum şi independenţa şi stabilitatea instituţiilor judiciare, inclusiv a organelor de urmărire penală. Este, de asemenea, important ca dezbaterii cu privire la eventualele reforme să i se acorde suficient timp şi un caracter suficient de deschis pentru a se putea ajunge prin procedura constituţională corespunzătoare la cel mai larg consens posibil. În acest context este, de asemenea, esenţial să se dea asigurări instituţiilor judiciare cu privire la faptul că le este garantată independenţa şi să se evite speculaţiile care generează un climat de stabilitate“.


Raportul MCV suplimentar a fost dat publicităţii în ziua de 30 ianuarie 2013. Aşa se explică de ce el se referă la „o posibilă modificare a Constituţiei“, cînd pe plaiurile regimului de democrație populară procesul de Revizuire a Constituţiei a debutat deja, marți, 5 februarie 2013. A fost numit un preşedinte al Comisiei de revizuire, în persoana lui Crin Antonescu şi a fost stabilit chiar şi un Program, potrivit căruia Referendumul va avea loc în septembrie 2013.

Din cîte se vede, Comisia Europeană găseşte de cuviinţă să facă Recomandări atît în ce priveşte conţinutul, cît şi în ce priveşte Procesul Revizuirii.

Un om de bun simţ şi-ar putea pune întrebarea:

De ce a simţit nevoia Comisia Europeană să se refere atît de mult  la Revizuirea Constituţiei?

Răspunsul ni-l dau Observaţiile şi Recomandările Comisiei în privinţa reformei constituţionale.

În materie de conţinut, Raportul atrage atenţia ca revizuirea să păstreze Curtea Constituţională ca garant al Constituţiei, dar mai ales să asigure independenţa şi stabilitatea instituţiilor judiciare.

De ce nu se referă Documentul la măsuri privind asigurarea imunităţii parlamentarilor?

Răspuns:

Comisia ştie că nu e nevoie de o asemenea Recomandare.

Prima grijă a USL va fi de a spori, prin noua Constituţie, protecţia parlamentară  în faţa Justiţiei.

Comisia se referă, în schimb, la asigurarea independenţei instituţiilor judiciare, deoarece, asemenea tuturor românilor de bună credinţă, ştie că principalul Proiect al USL rămîne punerea Justiţiei cu botul pe labe pentru ca penalii din USL să poată jefui ţara fără grija că ar putea fi traşi la răspundere.

 

Citiţi întreg articolul pe www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 4095 zile, 14 ore, 25 minute, 45 secunde
Buna spre seara? Nu este buna de loc. Pana acum nu am dorit sa comentez articolele celui care isi cauta cate un locusor pentru a emite "valori". Nu voi comenta articolul, ci prezenta aici. A citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.