VIDEO!!! „Asistaţi social” în Franţa, bătăuşi de profesori în Focşani
Profesorul bătut în timpul orelor în faţa propriilor elevi nu mai are ce căuta în învăţămant. Afirmaţia îi aparţine inspectorului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea care s-a antepronunţat înainte de finalizarea anchetei demarate la nivelul şcolii. „Toată stima pentru talentul domnului profesor, dar cred că pentru modul în care nu a ştiut să gestioneze acest incident, lovind copii şi dandu-i afară, nu cred că mai are ce căuta la şcoală”, ne-a declarat profesoara Vasilica Zaharia. IŞJ aşteaptă pană maine concluzia comisiei de disciplină de la nivelul Şcolii 7, apoi cazul şi sancţiunile vor fi discutate în cadrul unui consiliu de administraţie. IŞJ ia în discuţie şi sancţionarea directorului Şcolii 7, profesorul Strapciuc, întrucat nu s-a preocupat de asigurarea securităţii elevilor. „Unitatea are doar un sistem video de supraveghere pe holuri, dar acesta nu poate preîntampina actele de violenţă”, a subliniat şefa IŞJ. Directorul Şcolii 7 nu se consideră însă vinovat. „Un incident de acest fel putea să i se întample oricui. Am făcut solicitări către IŞJ şi Primăria Focşani pentru deblocarea unui post de paznic şi pentru repararea şi înălţarea gardului exterior”, ne-a precizat Strapciuc. IŞJ a trimis ieri adrese în toate şcolile prin care solicită convocarea consiliilor de administraţie pană pe 12 februarie, avand pe ordinea de zi analiza stării de violenţă în şcoală, situaţia împrejmuirilor arealului unităţii, solicitarea de la primării de fonduri pentru repararea gardurilor cat şi analiza modului în care se realizează paza în şcoală.
Profesorului i s-a făcut rău la şcoală
Profesorul Mircea Ianchievici s-a prezentat ieri dimineaţă la Şcoala „Ion Basgan”, o altă unitate unde are avea ore, însă i s-a făcut rău şi a ajuns la cabinetul medical. „Avea un ochi vanăt şi nu avea o stare care să-i permită să intre la ore. De altfel, a arătat-o şi tensiunea care îi era foarte mare. I-am recomandat atunci să îşi ia cateva zile libere şi să meargă la medic”, ne-a declarat directorul Tiberiu Dima. Acesta ne-a mai precizat că profesorul Ianchievici s-a plans de nenumărate ori că are ceva probleme cu caţiva elevi ai Şcolii 7 care nu îl lasă să-şi desfăşoare orele de curs. „Dl profesor nu face orele de formă, ci e foarte serios şi dedicat meseriei. A realizat un cabinet de muzică foarte frumos la noi. Dumnealui este şi confecţioner de instrumente de percuţie şi chiar i-a încantat pe elevi cu această latură. Chiar a adus la cabinetul de muzică în vizită elevii Şcolii 7”, ne-a mai declarat Dima. Profesorul Ianchievici este cunoscut pentru că are un cerc de muzică unde lucrează cu copii, în afara programului obligatoriu. În tinereţe, alături de fratele său a activat într-o formaţie muzicală foarte apreciată în epocă.
„M-au făcut cerşetor şi prost ...”
Mircea Ianchievici a intrat ieri în concediu medical, considerand că nu poate apărea în faţa elevilor cu ochii umflaţi. Acesta a refuzat să discute despre incidentul de luni seară cu directorul Şcolii 7. Acest aspect împiedică desfăşurarea anchetei de către comisia de disciplină a şcolii care are nevoie de punctul său de vedere. Totuşi, într-o declaraţie făcută presei acesta a relatat incidentul: „Agresorul a intrat în clasă şi mi-a dat cu pumnul peste faţă. Băiatul mai mare şi părinţii m-au bătut. Copiii făceau gălăgie în clasă şi cum să nu mă iau de ei? Ce să le fac, să îi sărut? Se uitau pe nişte poze şi râdeau. I-am dat afară de la oră, dar m-au făcut cerşetor şi prost. Atunci i-am alergat până la ieşirea din şcoală. Cu siguranţă voi depune plângere la Poliţie", a relatat profesorul. Întrucat s-a produs în timpul serviciului, agresiunea a fost încadrată drept accident de muncă. “La prima vedere pare să fie accident de muncă prin agresiune, profesorul fiind în timpul programului la momentul producerii evenimentului. Trebuie să vedem cate zile de îngrijire medicală va avea nevoie, dacă va avea incapacitate de muncă pentru cateva zile. De asemenea, mai verificăm şi dacă s-a făcut evaluarea riscurilor, dacă există pază la şcoală etc”, a declarat Eliza Botezatu, şefa ITM.
Familia agresoare nu se află la primul incident
Familia Vasilescu nu se află la prima agresiune asupra unui cadru didactic. Anul trecut acelaşi bătăuş al profesorului Ianchievici s-a aflat la un pas de a-i da o corecţie şi învăţătoarei gemenilor care au generat incidentul de acum două zile. Agresorul ar fi fost acelaşi: fratele mai mare care atunci s-a oprit la timp cand a văzut că are de-a face cu o femeie. Totuşi, ne-au povestit dascălii, acesta a umilit-o pe învăţătoare. Incidentul a fost recunoscut de director. „Am auzit de acest incident, dar nu eram eu director atunci”, s-a scuzat acesta. Gemenii Vasilescu absentează periodic de la şcoală, potrivit directorului Strapciuc, aceştia mergand în Franţa unde beneficiază de ajutor social de la statul francez.
Directorul Şcolii 7, Marin Strapciuc, pare depăşit de situaţie
„Vin la şcoală o perioadă, apoi pleacă 2-3 săptămani în Franţa, iar nouă ne motivează că merg la tratament, dar mama a recunoscut adevărul”, ne-a declarat directorul. De altfel, la acesta au mai ajuns plangeri ale cadrelor didactice la adresa gemenilor că deranjează orele, dar niciodată nu s-a ajuns la bătaie. „Profesorii au ştiut să gestioneze momentul”, încheie directorul Şcolii 7. În cursul zilei de ieri, soţii Vasilescu, cei doi elevi şi fratele mai mare au mers la Parchet pentru a depune o plangere penală. Reclamantul a fost chiar Florin Vasilescu, fratele celor doi elevi, care s-a plans că fraţii săi minori au fost agresaţi în şcoală de cadrul didactic. Plangerea nu a fost înregistrată întrucat trebuia formulată de unul dintre părinţi. (M. VLĂDESCU)
Pe platforma web a ziarului nostru puteţi viziona un film cu reacţiile reprezentanţilor instituţiilor implicate în acest incident.
Bătaie „scoasă de la naftalină” şi la Colegiul Mincu
Un filmuleţ de cateva minute postat pe youtoube a făcut ieri înconjurul televiziunilor centrale, fiind difuzat în exces. Filmul prezintă caţiva elevi ai Colegiului “Ion Mincu” din Focşani care sunt protagoniştii unei bătăi. Directorul Colegiului a vizionat imaginile şi spune că acestea sunt vechi de 3 ani. “Generaţia aceasta a absolvit anul trecut. Filmarea este din anul şcolar 2009-2010 după locaţie, în ultimii ani ei funcţionand în alt imobil. Din cate am observant eu este vorba despre o simulare a unei bătăi întrucat elevii se amuză”, ne-a declarat Vasile Lupu, directorul Colegiului . Fosta dirigintă a clasei, profesoara Vişinica Ţigănaşu, afirmă că la vremea respectivă nu a fost reclamat niciun incident la nivelul clasei. “Era o clasă cu elevi foarte buni, iar unul dintre cei din film a venit de la Seminar de la Buzău. Este un copil excepţional”, ne-a declarat profesoara Ţigănaşu. Profesorii Colegiului sunt de părere că filmuleţul a fost postat abia acum pe internet ca urmare a cazurilor de violenţă tot mai numeroase înregistrate în ultima vreme în şcoli. “Mediatizarea excesivă a acestor cazuri are efect invers în randul elevilor”, ne-a mai spus Vasile Lupu. (M. V.)
Cititorii ZdV: „Şcolile - temple ale educaţiei, nu ringuri de box!”
Scandalul de la Şcoala nr.7 a starnit adevărate dezbateri pe site-ul Ziarului de Vrancea. Cei mai mulţi dintre cititori critică violenţa din şcoli şi cer mai multă fermitate în aplicarea regulamentelor şcolare. “După ce dascălii sunt umiliţi cu salariile pe care le au, sunt umiliţi şi cu pumnul”, concluzionează forumiştii. “Dacă se va continua în acest mod, elevul face legea în şcoală. Nu ai voie să le faci observaţie, nu ridici tonul, că îi stresezi, nu-i dai afară că pleacă acasă, ba chiar le zambeşti, îi treci clasa de frică, de frica lor sau de frică să nu rămai fără paine... Dacă nu se vor lua măsuri cred că în majoritatea liceelor nu se va mai lua bacul”, se arată în comentariul postat de un “Profesor”. Alţi cititori susţin că “se impune paza specializată în şcoli şi amenzi părinţilor cu copii care deranjează orele”. “Nu mai merge cu psihoterapie, cu dragălăşenii. Ei trebuie să înţeleagă că dacă au greşit trebuie să plătească! Suntem prea toleranţi şi asta a degradat”, susţine cel care semnează „cititorul”. Paul este şi mai înverşunat şi cere prim-procurorului Lefter ca agresorul să fie arestat preventiv. “Fiecare trebuie să plătească pentru ce a făcut, inclusiv profesorul pentru partea lui de vină. În mod normal agresorul trebuia reţinut. Este un caz foarte grav, dacă nu se întâmplă legal nimic, atunci oamenii îşi vor face singuri dreptate, s-ar putea să se lase cu linşaj public”, este de părere Paul. Şi un alt cititor, „Omulvaly”, susţine că “se impune arestarea preventivă a celui care a agresat profesorul, ştirbind autoritatea instituţiei de învăţământ, a cadrelor didactice şi provocând traume ireparabile copiilor din clasă”. La randul său, Matilda vorbeşte despre Şcoala nr. 7 ca despre “o şcoală dezordonată, cu un director depăşit”. “Un specialist, un om cunoscut al comunităţii, agresat de nişte băieţi de cartier, mincinoşi şi tupeişti, aduce în discuţie statutul cadrului didactic neputincios în faţa "libertăţilor" şi neregulilor care domină societatea noastră..... “, scrie ea. Alţi cititori, posibili elevi ai profesorului Ianchievici, susţin că acesta dorea să-şi relaxeze copii la ora de educaţie muzicală, aducand chitara sau casetofonul pentru a pune muzică. “Îmi pare nespus de rău că din cauza bunătăţii lui s-a ajuns la asemenea lucruri. (...). Cum să facă profesorul “prost şi cerşetor”, nu îşi dau seama că omul acesta e cu 52 mai mare decat ei?”, se arată într-un alt mesaj postat de un cititor anonim, în vreme ce un altul susţine că “probabil ca acei elevi ar fi vrut în locul orei de educaţie muzicală să li se predea manele”. DanB, pseudonim sub care postează un cititor fidel, spune că “scopul şcolii nu este să maltrateze copiii ci să-i educe”. “Lovirea în general şi cu atât mai mult a copiilor este o faptă penală. Să ne gândim că acel copil dintr-o palmă ar putea cade cu tâmpla într-un colţ de bancă. Am avea atunci o crimă. Deci profesorilor care înclină spre rezolvarea conflictelor din clasă prin violentă le-aş recomanda să se gândească bine înainte de a ridica mâna. Desigur şi celălalt caz este de o periculozitate socială deosebită şi trebuie pedepsit că atare. Domnul director al unităţii şcolare trebuie demis pentru nu a luat măsurile de pază necesare pentru că astfel de incidente să nu se poată întâmpla. Şcolile nu sunt ringuri de luptă, ci sunt temple ale educaţiei şi aşa este bine să rămână”, concluzionează Dan B. (Silvia VRÎNCEANU)