Politică

Cotizezi si cistigi!

Doina Ganea
9 sep 2006 977 vizualizări
Desi au cotizat puternic in campania electorala unii membri de partid n-au pus mina pe nici o functie Altii, dimpotriva, au facut donatii nesemnificative si s-au ales cu un post caldut de consilier sau director. Ziarul de Vrancea publica in exclusivitate sumele oficiale cu care au sponsorizat partidele cei mai importanti politicieni. Partidele au rulat multe sume de bani si "la negru"

La doi ani de la alegerile din 2004 ne putem face o imagine asupra ceea ce inseamna criteriile de selectie a liderilor de partide pentru intocmirea listelor cu candidati pentru functii alese sau numite. Aceasta selectie are in vedere, printre altele, si valoarea cotizatiilor la partid ale celor care doresc un post in Parlament, in Consiliul Judetean, ori un post de director de institutie deconcentrata. Deoarece in Legea finantarilor partidelor politice (Legea 43/2003) este specificat faptul ca societatile cu datorii la stat nu pot finanta diverse formatiuni politice, managerii cu probleme au ales sa acorde bani in nume propriu (persoane fizice). In Vrancea, numerosi politicieni de buzunar detin firme care au datorii mari la bugetul de stat. Multi dintre ei au finantat campania electorala, folosindu-se de statutul de persoana fizica si nu de persoana juridica.

Vom prezenta in exclusivitate numele si sumele pe care liderii judeteni de partide le-au donat in campania electorala din 2004, precum si firmele care au ajutat financiar formatiunile. Datele sint conforme cu declaratiile pe care mandatarii financiari ai partidelor le-au transmis catre Curtea de Conturi a Romaniei si au fost publicate in Monitorul Oficial. In realitate, toate partidele au rulat foarte multi bani "la negru" pentru a-si finanta campaniile.

Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei si in rapoartele Curtii de Conturi, aproape nici un politician care a donat bani partidului din care face parte nu a ramas nerasplatit cu functii sau contracte de afaceri.

Dupa cum se poate remarca, banii au fost acordati in functie de locurile ocupate pe listele de candidati, cei situati pe pozitii eligibile contribuind cu sume mai mari. Politicieni, majoritatea simpli angajati inainte de alegeri, au ingrasat fiecare cu zeci de milioane de lei vechi bugetele partidelor, la scrutinul general sau doar la alegerile locale. Sumele donate de parlamentari reprezinta salariul pe mai bine de un an al multor vrinceni.

De altfel, cu cit se coboara spre coada listei sumele sint mai mici, acestea majorindu-se in functie si de functia ulterioara dobindita de donatori. Unii dintre donatori si-au pierdut deja functiile dobindite dupa alegeri ori chiar au parasit partidele pe listele carora au candidat. Contributiile reale ale donatorilor pot fi si mai mari intrucit, ca membri, ei pot plati si cotizatii.


Donatii facute in Vrancea in campaniile electorale din 2004, asa cum apar in Monitorul Oficial nr. 213/30 martie 2005


1 Costica Neata PD - 23,5 milioane lei - director DGAIA

2 Dan Nichita PD - 11 milioane lei

3 Gabriel Corneanu PD - 48,5 milioane lei - consilier local Focsani

4 Constantin Guguianu PD - 32,7 milioane lei - consilier judetean

5 Raluca Ioan PD - 15,1 milioane lei - consilier judetean

6 Jan Vraciu PD - 179, 6 milioane lei - senator

7 Nicu Mazere PD - 93,5 milioane lei

8 Nicolae Moise PD - 6,2 milioane lei - director Spitalul Judetean

9 Constantina Negoita PD - 13,6 milioane lei

10 Ion Oprea PD - 58,4 milioane lei - prefect

11 Valerica Panciu PD - 22,7 milioane lei - consilier judetean

12 Victor Racosanu PD - 37,4 milioane lei - consilier local, fost

director SGA

13 Veronica Stan PD - 39,2 milioane lei - exclusa din PD

14 Stefan Prodanescu PD - 5 milioane lei

15 Sorin Trif - 32 milioane lei PD - consilier local Adjud

16 Dragos Mircea PNL - 120,3 milioane lei subprefect

17 Corneliu Momanu PNL - 501 milioane lei - deputat

18 Valeriu Velciu PRM - 300 milioane lei

19 Marioara Merchea PNL - 2 milioane lei - sotia lui Manole

Merchea, fost subprefect, actual director ADS

20 Nini Sapunaru PNL - 222 milioane lei - deputat

21 Romeo Seciu PNL - 2 milioane lei - consilier judetean,

vicepresedinte CCIA Vrancea

22 SC Sarmis SRL - 200 milioane lei


PSD a cheltuit mai mult decit a avut


PSD-istii vrinceni sint asemenea Apostolilor lui Iisus care a saturat cu trei pesti si cinci piini un sat intreg. Conform documentelor financiare depuse de acestia, atit cu ocazia alegerilor locale, cit si a celor generale, au reusit sa aiba cheltuieli substantial mai mari decit veniturile pe care le-au avut. In total, organizatia judeteana a PSD a avut in cele doua tururi de la alegerile locale venituri de 1,155 miliarde lei vechi, dar a cheltuit 1,573 miliarde lei, cu 417 milioane de lei mai mult decit a avut venit. Ciudateniile social- democrate nu se opresc aici. Filiala Vrancea este una din foarte putinele din tara care n-a primit decit doua donatii. Aceasta deoarece s-a preferat ca bugetul de campanie sa fie constituit

aproape in exclusivitate pe cotizatii pentru a se evita eventualele probleme penale legate de donatii. Filiala Vrancea a avut venituri la alegerile parlamentare in suma totala de 930 de milioane de lei

vechi, dar a cheltuit oficial cu 65 de milioane de lei mai mult. La nivel local PSD a primit o donatie in suma de 38,5 milioane de lei de la SC Criscev SRL Vinatori si 50 de milioane de lei de la SC Podgoria SRL Odobesti. Donatiile publicate insumeaza astfel 98,5 milioane lei, restul banilor sint un mare mister si nimeni nu stie exact de unde au provenit. Neoficial, insa, se spune ca aproape toti cei care au fost directori de institutii publice si societati de stat in perioada 2000 - 2004 s-au implicat in campania PSD, ca sa nu mai punem la socoteala ca pesedistii au avut la dispozitie si bugetele institutiilor pe care le conduceau. Per total, la nivel national, PSD a primit donatii numai de la firme suma de 55 de miliarde de lei vechi, iar de la persoane fizice 15,5 miliarde de lei vechi. Atit la alegerile locale, cit si la cele generale PSD a cheltuit mult mai multi bani decit a putut justifica din venituri, potrivit raportului Curtii de Conturi. Social-democratii au avut un deficit de aproape 15 miliarde de lei la alegerile locale turul I si turul II si de 6 miliarde de lei vechi la alegerile parlamentare. Pe lista celor care au contribuit cu fonduri pentru PSD se regaseste si Manuela Mitrea, nevasta fostului ministru al Transporturilor si deputat de Vrancea, Miron Mitrea. Per total la nivel national, PSD a cheltuit oficial in cele doua campanii 180 miliarde lei vechi, din care aproape o treime provin numai din donatii.


Legea limiteaza donatiile


Conform legii finantarii partidelor aflata in vigoare in 2004 acestea isi pot construi bugetul din cotizatiile membrilor, donatii, sume provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat. Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru poate fi de pina la 100 de salarii de baza minime brute pe tara. Donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pina la 200 de salarii minime brute pe tara, iar cele de la o persoana juridica de pina la 500. Firmele donatoare sint obligate ca la data efectuarii donatiei sa nu aiba datorii la bugetul de stat. Actul normativ mai prevede si ca "este interzisa acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, de catre partidele politice, a donatiilor de bunuri materiale sau sume de bani ori prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic sau politic", insa, dupa cum se poate observa, majoritatea celor care au facut donatii au avut cite ceva de cistigat. Camera de Conturi Vrancea, institutie abilitata sa verifice activitatea economica a partidelor, nu a gasit nici o neregula majora la campaniile electorale din anul 2004. Conform art. 5 (4) din Legea 43 privind finantarea partidelor politice, persoanele juridice care au datorii la stat nu pot face donatii. Potrivit raportului Curtii de Conturi a Romaniei pe anul 2004, privind donatiile la partidele politice, Alianta D.A. Vrancea a primit suma de 20 000 RON de la SC Sarmis SRL, agent

economic care avea obligatii restante la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. PNL Vrancea a mai primit dupa inceprea campaniei electorale pentru alegerile locale suma de 1000 RON,

suma utilizata fara a fi declarata in prealabil de catre liberali. Potrivit aceleiasi legi, la art. 28, pct.1 se precizeaza ca sumele care au facut obiectul contraventiei devin venit la bugetul de stat. Pe linga banii strinsi din donatii si cotizatii, partidele parlamentare beneficiaza si de subventii considerabile de la bugetul de stat, numai in anul ultimelor alegeri acestea ajungind la circa 70 miliarde lei vechi. Reprezentantii filialelor vrincene de partid au evitat totdeauna sa divulge donatorii.


Donatiile primite in total de partidele vrincene in campaniile din

2004 conform datelor din Monitorul Oficial sint urmatoarele:


1 Alianta D.A. (total judet) - 1,6 miliarde lei vechi

2 PNL - 1,045 miliarde lei

3 PD - 618,4 milioane lei

4 PRM - 300 milioane lei

5 PSD - 93,5 milioane lei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.