Politică

Mark Gray, despre modificarea din raportul MCV privind numarul ministrilor acuzati de coruptie: Am clarificat o ambiguitate dar datele problemei nu s-au schimbat. Suntem multumiti de sursele folosite

Ziarul de Vrancea
1 feb 2013 784 vizualizări
Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat, vineri, raspunzand unei intrebari din partea presei, ca modificarea operata joi in raportul pe Justitie cu privire la numarul ministrilor cercetati penal pentru fapte de coruptie a fost facuta pentru a clarifica o ambiguitate insa datele propblemei nu s-au schimbat. Potrivit reprezentantului institutiei europene, CE a folosit mai multe surse, atat guvernamentale cat si nonguvernamentale din Romania, si este multumita de acestea. Grey a mai precizat ca nu se vor face alte modificari la raport.

 

 


"Este vorba, in esenta, despre o ambiguitate din raport. Datele problemei nu s-au schimbat. [...] Am considerat insa ca era important sa clarificam doua cuvinte din raport, sa clarificam ca e vorba despre cazuri confirmate in care a fost facuta o acuzatie (de catre procuratura - n.red.). In esenta asta am facut. Acest lucru nu a fost ascuns. Pot sa confirm numarul de discutii avute ieri cu jurnalisti in care am fost extrem de transparenti cu privire la modificarile pe care le-m facut, nu avem probleme in a explica pentru ca, insist, acest lucru a fost facut pentru a rezolva o ambiguitate produsa dupa publicarea raportului. Am vazut o intreaga serie de declaratii, adesea contradictorii, si am considerat adecvat sa facem acea clarificare. Asta am facut, a fost transparent si va asigur ca nu exista nicio intentie de a mai modifica raportul", a declarat Mark Grey.

"Este important de notat ca in mai multe declaratii din ultimele zile s-a sugerat ca nu e niciun ministru anchetat. Am folosit o intreaga serie de surse diferite, suntem multumiti de aceste surse - sunt atat guvernamentale, cat si nonguvernamentale- si suntem increzatori in continutul raportului, confirmat in ultimele 24 de ore de declaratii de la fata locului", a adaugat purtatorul de cuvant al CE.




Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate. CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita joi cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Premierul Victor Ponta declara, joi, ca un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, precum presa, pe surse, ca in Guvern ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie.

De asemenea, Comisia Europeana a atras atentia, in premiera, in raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat miercuri, asupra rolului mass-media, mentionand ca sistemul judiciar a fost supus unor presiuni si "hartuiri" prin intermediul presei. Raportul CE a mentionat nevoia unei revizuiri a regulilor existente, inclusiv in ceea ce priveste Consiliul National al Audiovizualului, pentru a se asigura ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor statului si a drepturilor fundamentale ale persoanelor.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri ca Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene (MCV) este lovit de "caducitate", trebuind sa se incheie in 2010. "Preocuparea noastra a tuturor, a Guvernului in primul rind ca este partenerul CE, este sa convenim cit mai rapid si cit mai clar cu Comisia Europeana pe acest subiect ce anume se doreste, care sint termenele si solutii concrete pentru a inchide MCV", a spus Crin Antonescu intr-o conferinta de presa. Antonescu a acuzat Comisia Europeana ca a vorbit "exagerat si sub influenta partizana" despre campanii de hartuire la adresa unor judecatori. "Nici un judecator sau instanta din Romania nu a fost impiedicat vreodata direct sau indiresc sa aplice legea", a spus seful PNL.

www.HotNews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
danb, acum 4094 zile, 20 ore, 6 minute, 2 secunde
Concluzia este ca aceasta Comisie Europeana nu isi poate indeplini atributiile in mod corespunzator. Ori in aceste caz trebuie demisa in bloc. Atacurile impotriva presei ar trebui sesizate la CEDO citeste integral
Mihai, acum 4094 zile, 20 ore, 19 minute, 19 secunde
O asa abiguitate denota neprofesionalism daca nu reavointa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.