Politică

gandul.info:STATUL OBEZ revine

Ziarul de Vrancea
28 dec 2012 1634 vizualizări
PONTA I i-a pus sub brad lui PONTA II un HG cadou. Cu cât a crescut directorimea din administraţie. USL are terenul pregătit pentru a-şi mulţumi oamenii de partid după alegeri. Numărul şefilor din administraţia centrală a crescut până la 72.000 şi mai are puţin pentru a atinge din nou maximul "istoric". "Statul obez" de sub guvernarea Tăriceanu număra 77.000 de funcţionari la nivel guvernamental. Printr-o hotărâre de guvern, aprobată în ultima şedinţă a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul miniştrilor Mircea Duşa şi Radu Stroe au mai răsărit astfel 13.236 de funcţii în administraţia centrală peste cele coordonate de Emil Boc în urmă cu un an.

Guvernul a mărit limita până la care se poate merge cu numărul directorilor în 2012 cu 1500 de posturi şi a îngroşat substanţial şefimea din deconcentrate. Oficial, este vorba de funcţionari publici, angajaţi prin concurs. În practică, recomandarea de partid bate toate diplomele.

În declaraţiile publice, pe de altă parte, premierul Victor Ponta se declară revoltat că "avem zeci şi sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hârtii" şi susţine că fiecare ministru "în mod sigur va reduce schema de personal", în ianuarie, când vine cu noua organigramă la aprobare.

1200 de directori de deconcentrate

În noiembrie 2011, toţi oamenii guvernului, subordonaţii ministerelor, nu şi angajaţi ai autorităţilor locale, erau aproape 53.000. O arată cifrele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care consemnează 52.978 de funcţii publice ocupate la acel moment din 58.684 de posturi în organigramă. În hotărârea de guvern din 4 decembrie, prin care se aprobă Planul de ocupare a fiuncţiilor publice în administraţia centrală pentru 2012, numărul de posturi ocupate la acest nivel creşte la 65.823, iar maximul funcţiilor publice la care se poate ajunge urcă la 71.920. Un plus de 13.236 de funcţii publice, din care 1447 posturi de conducere.

Saltul cel mai evident este în dreptul deconcentratelor: de la 691 de scaune de şef şi director adjunct câte figurau sub Emil Boc în urmă cu un an, Victor Ponta a aprobat acum nu mai puţin de 1211. Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, a lăsat în 2008, 986 de directori în instituţiile subordonate guvernului.

Şefiile de deconcentrate se numără, de altfel, printre cele mai disputate posturi din administraţie pentru a fi oferite clentelei politice la nivel local . Dacă sub Boc erau 130 de directori exectutivi, şi 201 de adjuncţi în deconcentratele ministerelor, Ponta taie 21 de adjuncţi, dar suplimentează cu 120 directorii. Şefii se înmulţesc şi la nivelul deconcentratelor din unităţile administrativ-teritoriale: de la 323 de directori exectitivi la 445 şi de la 37 de adjuncţi la 324.

Datele din hotărârea de guvern reflectă, susţine Adriana Cârciumaru, directorul de comunicare ANFP, situaţia posturilor deja ocupate încă de la începutul lui 2012 şi limita până la care se poate merge cu angajările până la final de an. "Acest număr este o estimare, informaţii pe care noi le-am colectat de la toate instituţiile publice, este doar orientativ. Situaţia diferă acum. Posturi s-au mai vacantat, oamenii s-au mai pensionat. Pentru 2013 vom face din nou o colectare a informaţiilor", a explicat Cârciumaru pentru gândul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANFP, Agenţia ar fi trimis la timp cifrele spre aprobare, însă "datorită numeroaselor schimbări în executiv", Planul de ocupare a funcţiilor publice a ajuns să fie trecut prin guvern la final de an, când "nu mai are niciun efect".

Peste 7000 de şefi în ministere

Numărul funcţiilor publice la nivelul guvernului nu diferă cu mult de cel lăsat de cabinetul Tăriceanu. "Statul arată aşa, ca un om foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, care este economia românească", comenta în 2010 Traian Băsescu.

Dacă Tăriceanu lăsase în guvern 77.440 de funcţionari pe hârtie şi 68.066 posturi ocupate, Ponta a aprobat 71.920 de funcţii publice, 65.823 fiind deja atribuite.

Diferenţele sunt prea puţin semnificative şi la nivelul şefilor din ministere. Tăriceanu avea 8170 de funcţii de directori în organigramă, Ponta II are 7678. Şefii de serviciu erau 3.269 în vremea PNL şi 2.832 în timpul USL.

Duşa: "Nici vorbă de creştere"

Deşi şi-au pus semnătura pe hotărârea de guvern, numărul funcţionarilor din executiv e fie un mister, fie un cartof fierbinte pentru oficalii de la Palatul Victoria. "Am primit solicitarea dumneavoastră, am transmis-o Ministerului de Interne, veţi primi un răspuns după 3 ianuarie", a fost reacţia Biroului de Presă al guvernului, la întrebările adresate purtătorului de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, cel care a dat pe 4 decembrie detalii despre actele normative aprobate în ultima şedinţă a cabinetului Ponta I.

Mircea Duşa, ministru de Interne la acea dată şi primul care a semnat HG-ul după Victor Ponta, spune că Planul de ocupare a funcţiilor publice a fost "o simplă formalitate", şi ca urmare, nu îşi aminteşte exact numărul de posturi sau diferenţa în plus. "În ceea ce priveşte majorarea numărului de posturi de care vorbiţi, nici vorbă de aşa ceva, din câte îmi amintesc din discuţia cu domnul Coifan (preşedintele ANFP, n.red.) sunt 164.000 de funcţii publice (cumulat, în administraţia centrală şi în cea locală, n.red.) şi s-a aprobat să fie ocupate doar circa 124.000. Deci nu s-a majorat nimic, restul de 40.000 de posturi rămân neocupate în continuare, nu se pot ocupa fiindcă nu permit ordonanţele de guvern care au blocat angajările în sectorul public", a explicat Duşa contactat de gândul.

Preşedintele ANFP, Eugen Coifan, pasează la rândul său explicaţiile. "Vă transmit telefonul directorului de comunicare pentru informaţile solicitate", a evitat Coifan să explice personal situaţia funcţionarilor publici.

Ponta se dezice de "statul obez"

Statul obez din scripte nu se vede însă şi în discursul public. Victor Ponta şi-a făcut o temă din faptul că în noile organigrame "nu se înfiinţează niciun post suplimentar". "Fiecare ministru, la momentul la care vine cu hotărârea de guvern de organizare a propriului portofoliu şi pe baza informaţiilor pe care le am de la Finanţe şi Secretariatul General, în mod sigur va reduce schema de personal. Nu facem protecţie socială prin funcţii în Guvern", a spus Ponta, joi la Târgu Jiu.

Pe 22 decembrie, în prima şedinţă de guvern, premierul ataca "aparatul birocratic". "Am constatat că există cinci departamente care fac acelaşi lucru, în cinci ministere. Am constatat că avem zeci şi sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hârtii. Nu doar că nu va fi nici un leu şi nici un post în plus, ci mă aştept ca, în urma acestei restructurări, să avem un aparat administrativ mai puţin stufos, în care să nu se mai suprapună atribuţii şi să nu mai uităm, prin fiecare minister, câte un departament de consumat timp şi bani publici", spunea Ponta.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ceatateanu", acum 4130 zile, 2 ore, 38 minute, 48 secunde
A INCEPUT SA MI .SA FACA FRIG.Vor fi restructurari masive la pensionari in cazul asta.
danb , acum 4130 zile, 7 ore, 4 minute, 43 secunde
Suntem o tara de deputati, senatori, directori, militari, politisti, procurori si securisti. Cum astia nu produc nimic, ghici cine le va plati lefurile ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.