Politică

Ordonanta adoptata in prima sedinta a Cabinetului Ponta II: Premierul trece in subordinea sa Agentia pentru resurse minerale, Oficiul spalarii banilor si va numi sefii DGIPI si prefectii.

Ziarul de Vrancea
23 dec 2012 1721 vizualizări
Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de sambata a Executivului - prima a Cabinetului Ponta II - privind reorganizarea in cadrul administratiei publice centrale, prevede trecerea in subordinea primului ministru a unor structuri importante aflate anterior in subordinea unor ministere: Agentia pentru resurse minerale, Oficiul spalarii banilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, DGIPI (sefii Directiei vor fi numiti direct de catre premier) si de asemenea institutia prefectului, care va functiona, conform Ordonantei, in coordonarea primului ministru. In schimb, Inspectoratul de stat in constructii, aflat pana acum in subordinea directa a primului ministru, trece la ministerul condus de Liviu Dragnea, iar Departamentul pentru Afaceri Europene, aflat anterior in subordinea Ministerului Afacerilor Europene, trece la Ministerul de Externe, in coordonarea directa a primului ministru. Citeste in documentul atasat textul Ordonantei de Urgenta.

 

 

 

Premierul Victor Ponta vorbise, in conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern, despre reducerea aparatului birocratic: "Am constatat ca avem in 4-5 ministere departamente care se ocupa de investitii straine. Fiecare face altceva, rezultatele le stiti si dumneavostra. In mod sigur, fiecare ministru va reduce schema de personal", a anuntat primul ministru.

Ordonanta de urgenta privind reorganizarea in cadrul administratiei publice centrale a fost publicata sambata in Monitorul oficial.


Articolul 1: Activitatea institutiei prefectului
este finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, si din alte surse legal constituite, dar Institutia prefectului functioneaza in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru.


Articolul 4:  Se infiinteaza Autoritatea Nationala pentru Turism in subordinea Ministerului Economiei
si in coordonarea ministrului delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si turism. Autoritatea Nationala pentru Turism este finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, prin preluarea structurilor si activitatilor in domeniul turismului de la de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.


Se desfiinteaza Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale si Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.

Articolul 5: Trec in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale, in calitate de autoritate de stat pentru cercetare-dezvoltare, prin ministrul delegat pentru invatamantul superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica urmatoarele:

a) institutele nationale de cercetare-dezvoltare, aflate in coordonarea sau subordinea Guvernului, a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Sanatatii si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
b) alte institute, centre, statiuni sau unitati de cercetare organizate ca institutii publice ori de drept public.

Institutele, centrele sau statiunile aflate in coordonarea sau in subordinea Academiei Romane si a academiilor de ramura pot trece in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale numai cu acordul Academiei Romane si al academiilor de ramura.

Articolul 12: Ministerul Afacerilor Externe preia activitatea si structurile in domeniul afacerilor europene de la Ministerul Afacerilor Europene.  Structura din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care gestioneaza domeniul afacerilor europene se afla in coordonarea directa a primului-ministru.

Ministerul Afacerilor Externe preia activitatea si structurile specializate ale Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, structura cu personalitate juridica din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, urmand sa fie condus de ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni.

Articolul 14: Atributiile viceprim-ministrilor, altele decat cele specifice ministerelor pe care le conduc, se stabilesc prin decizie a primului-ministru.

Articolul 16:
Se infiinteaza Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, unitate de achizitii centralizate privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, finantat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului si condus de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine (Dan Sova).


Departamentul preia activitatile in domeniile investitiilor straine, respectiv al serviciilor generale, precum si structurile specializate in aceste domenii, in limita unui numar de 52 de posturi, din cadrul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS). Potrivit Mediafax, la acest moment, CRPCIS are aprobat în statul de funcţii un număr de 72 de posturi, cu personal format din funcţionari publici şi personal contractual.

Departamentul condus de Dan Sova va avea atributii in coordonarea la nivel national a pregatirii, executiei si implementarii proiectelor de infrastructura, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si de coordonare a aplicarii coerente a politicii Guvernului in domeniul stimularii, promovarii si implementarii investitiilor straine si in domeniul parteneriatului public-privat. Unitatea centrala pentru coordonarea parteneriatului public-privat trece din subordinea Secretariatului General al Guvernului in cadrul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Articolul 17: In termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. trece de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. (2) Se autorizeaza Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine sa mandateze reprezentantii sai in Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. sa aprobe toate operatiunile si demersurile necesare pentru divizarea acestei societati si constituirea a doua noi companii nationale, respectiv Compania Nationala de Autostrazi S.A. si Compania Nationala de Drumuri Nationale S.A.  (3) Compania Nationala de Autostrazi S.A. se constituie in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. (4) Compania Nationala de Drumuri Nationale S.A. se constituie in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Articolul 18: Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului trece din subordinea Guvernului in coordonarea ministrului Economiei,
procedura urmand sa fie reglementata in maximum 30 zile. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului este ordonator principal de credite atat pentru cheltuielile care se asigura de la bugetul de stat, cat si pentru bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si de valorificare a activelor statului.


Articolul 22: Directia generala de informatii si protectie interna
din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (celebra "Doi si-un sfert") se reorganizeaza ca departament in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiti si eliberati din functie prin decizie a primului-ministru.

Articolul 23: Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor,
organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, trece din subordinea Ministerului Finantelor Publice in subordinea Guvernului si in coordonarea primului - ministru.


Articolul 24: Secretariatul de Stat pentru Culte
, institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, se reorganizeaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru.


Articolul 25: Inspectoratul de Stat in Constructii
, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului trece in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.


Articolul 33
prevede ca Primul-ministru, prin Cancelaria Primului - Ministru, coordoneaza activitatea urmatoarelor entitati:


a) Agentia Nationala pentru Resurse Minerale
(cea care acorda licentele de explorare si exploatare a resurselor minerale - petrol, gaze, aur, carbuni - n.red.)

b) Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel".


c) Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice

d) Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor

e) Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare

f) Agentia Nationala Anti - Doping

g) Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor

h) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor

i) Secretariatul de Stat pentru Culte

j) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Potrivit aceluiasi articol, Secretarul general al Guvernului  (SGG) coordoneaza urmatoarele entitati:


a) Institutul National de Statistica, organ de specialitate al administratiei publice centrale

b) Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat

c) Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara

d) Departamentul pentru Relatii Interetnice

e) Agentia Nationala pentru Romi

In ceea ce priveste acordarea de locuinte de serviciu, prin OUG de sambata, Guvernul a extins lista beneficiarilor astfel incat sa includa sefii de departamente, adjunctii secretarilor generali si directorii generali din administratia centrala.


Astfel, OUG din 2001 care stabileste masurile pentru asigurarea locuintelor de serviciu se modifica astfel incat pot beneficia de locuinta de serviciu, "persoanele care ocupa functii de demnitate publica, numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, conducatorii institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, sefi de departamente, precum si secretarii generali si secretarii generali adjuncti, directorii generali si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul autoritatilor publice, ministerelor celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice."

www.hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4113 zile, 4 ore, 54 minute, 33 secunde
Deci l-am schimbat pe imparatul Basescu cu imparatul Ponta. Romania in aceste conditii nefiind un stat de drept si nici o societate democratica raspunderea totala pentru tot ce se va intampla de acum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.