Urmărește-ne pe:
Contul meu 19 aprilie 2024
Despre noi Publicitate Anunțuri ZdV Contact
Prima pagină Special/ Politică Victor Ponta, desemnat oficial premier
Politică

Victor Ponta, desemnat oficial premier

Ziarul de Vrancea
17 dec 2012 1977 vizualizări
Traian Băsescu l-a desemnat oficial premier pe Victor Ponta. Consultările de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi partidele politice parlamentare în vederea desemnării premierului începute la ora 10.00 s-au încheiat după aproximativ 30 de minute .

UPDATE 12.00. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Victor Ponta în funcţia de premier.

"Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.  Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru",se arată în comunciatul de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. 

Sursele EVZ apropiate Președinției României au informat că decizia este luată și că Traian Băsescu îl va desemna prim-ministru pe Victor Ponta, chiar de dinainte de începerea consultărilor.

UPDATE 11.44. Potrivit unor surse participante la discuții, președintele Traian Băsescu i-a invitat pe liderii partidelor să spună pe cine susțin pentru funcția de premier. El l-a întrebat pe Eduard Hellvig, șeful delegației PNL la Cotroceni, dacă președintele liberal Crin Antonescu susține desemnarea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului. Antonescu a refuzat să participe la consultări.

UDMR a transmis şefului statului că cei care au obţinut majoritatea parlamentară trebuie să formeze guvernul.

UPDATE11.38. Purtătorul de cuvânt al Forţei Civice, Smaranda Vornicu a precizat că, la întâlnirea de la Cotroceni, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu i-a spus preşedintelui că ARD ar fi avut nume pentru funcţia de premier, dar, "date fiind conjunctura şi majoritatea", reprezentanţii ARD se vor abţine de la acest lucru.

"Preşedintele Traian Băsescu a comentat întâlnirea pe care a avut-o cu primul ministru, preşedintele Senatului şi domnul Dragnea şi ne-a spus: 'Ne-am întâlnit ca oameni normali, la opt seara. Eu trebuie să lucrez cu majoritatea, eu am de gând să o repet după sărbători, să am întâlniri şi cu partidele de opoziţie'. Preşedintele a recomandat majorităţii parlamentare să ocrotească opoziţia, pentru păstrarea echilibrului democratic", a mai spus Smaranda Vornicu,  care a participat la consultările de la Cotroceni.

UPDATE 11.25. În scurt timp, Administraţia Prezidenţială va transmite înregistrarea video a consultărilor dintre Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor politice în vederea desemnării premierului, se arată într-un comunicat de presă postat pe presidency.ro.


UPDATE 10.59: Victor Ponta a declarat că va avea o întâlnire separată cu şeful statului. "Întâlnirea va avea loc dacă voi fi desemnat premier", a mai declarat Ponta.

Conform unor surse politice, Traian Băsescu ar fi declarat în cadrul întâlnirii cu USL că legea electorală trebuie schimbată şi că opoziţia trebuie ocrotită.  De asemenea, şeful statului a mai spus că Legea Fundamentală trebuie schimbată şi noua Lege a Sănătăţii trebuie adoptată. "Vreau să am în continuare consultări cu majoritatea parlamentară şi cu guvernul pe teme importante pentru ţară", ar fi spus şeful statul.

UPDATE 10.50: Aurelian Pavelescu( PNŢCD): "Sunt semnale că preşedintele va face nominalizarea în sensul propunerii făcute de USL.(...)Nu s-au făcut referiri cu privire la componenţa Guvernului." Acesta a adăugat că atmosfera a fost destinsă.

UPDATE 10.48: Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a declarat că, cel mai probabil, Traian Băsescu va desemna premierul  azi, la ora 12. Acesta a adăugat că "discuţiile sunt foarte intense" în ceea ce priveşte participarea UDMR la guvernare şi a adăugat că sunt semnale din teritoriu că nu se vrea ca UDMR să facă parte din Guvern.

UPDATE 10.33. Consultările s-au încheiat după aproximativ o jumătate de oră. Reprezentanții partidelor părăsesc Palatul Cotroceni. Traian Băsescu urmează să anunţe premierul după ora 12.00. Conform unor surse politice, Victor Ponta a fost singura propunere avansată de partidele prezente la consultări.

UPDATE 10.05: În jurul orei 10.00 au început consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor politice.

UPDATE 9.47: Delegaţia USL a plecat la Palatul Cotroceni de la sediul Uniunii. Din delegaţie fac parte premierul Victor Ponta, preşedintele PC Daniel Constantin, secretarul general al PNL Eduard Hellvig şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

UPDATE 9.34. Aflat la sediul PDL, Vasile Blaga a reiterat că partidul pe care îl reprezintă nu va propune un premier. În ceea ce priveşte absenţa anunţată a lui Crin Antonescu de la consultările de la Cotroceni, Blaga a răspuns: "E un dublu discurs, pe de o parte participă la întâlniri informale şi sub asediul unor televiziuni prietene cu domnia sa, dar nu şi la consultări oficiale.(...) Nu vom merge cu o prounere de prim-ministru, vom rămâne în opoziţie şi vom sancţiona toate derapajele de la democraţie ale actualei puteri. Dacă vom fi solicitaţi, vom participa la discuţiile asupra modificării Constituţiei, Codului electoral şi reorganizarea teritorială a României". Acesta a adăugat că PDL nu susţine propunerea de premier a USL.

Întrebat dacă PDL va susţine propunerea de premier a partidului Forţa Civică, Blag a răspuns: "Este o copilărie, nu cred că Forţa Civică va veni cu o propunere de premier".

UPDATE 9.16. Victor Ponta, la sosirea la sediul USL: " Mergem într-o formulă restrânsă. USL o să aibă un reprezentant al fiecărui partid. O să fim patru oameni. Cred că e momentul să trecem cât mai repede peste această formulă, este o formalitate, important este să trecem la treabă".

UPDATE 9.10. Marian Oprişan, înaintea şedinţei USL: "Nu s-a făcut Guvern până în acest moment, nu s-a definitivivat structura şi nu s-a discutat despre componenţa Guvernului.  E normal ca aceste lucruri să se intample după ce Victor Ponta va fi desemnat, probabil astăzi, pentru a fi premier."Oprişan a mai declarat că din perspectiva sa, UDMR nu trebuie cooptat la guvernare.

UPDATE 9.05. Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat din nou, în această dimineață, că nu va merge la Palatul Cotroceni, la consultările dintre partide și președintele Traian Băsescu.

"Se putea face aşa cum s-a făcut întotdeauna, o discuţie separată cu cele 4 alianţe sau partide care au intrat în Parlament.(...) Nu cred că e niciun fel de dilema, din momentul în care am cunoscut rezultatul votului, am cunoscut implicit şi premierul desemnat. Dacă primul ministru este desemnat astăzi, iar Parlamentul este convocat miercuri, în functie de viteza cu care noul Parlament îşi stabileşte structurile şi noua conducere, din acel moment premierul va putea să vina cu Guvernul în Parlament", a declarat liderul PNL, în această dimineaţă. Acesta a mai spus că în USL se va discuta şi oportunitatea cooptării UDMR la guvernare.

 Potrivit lui Antonescu, secretarul general al partidului, Eduard Hellvig va reprezenta PNL la Cotroceni.

Elena Udrea: Faptul că Antonescu nu merge la Cotroceni ar putea fi interepretat și ca o lipsă de susținere pentru Ponta

Miercurea trecută, Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut o întâlnire informală cu şeful statului, ce a avut  ca subiect desemnarea viitorului şef al Guvernului.

"Pot confirma că întâlnirea a avut loc, că a avut ca subiect de discuţie cum se procedează mai departe, că punctul meu de vedere al meu şi al colegilor a fost că se procedează normal în raport cu Constituţia şi democraţia, în sensul că Victor Ponta este numit premier. Nu s-a târguit nimic în schimbul acestui lucru. Nu a semnat nimeni în numele USL ceva", a afirmat Antonescu.

Cu toate acestea, liderul PNL a afirmat că nu va participa la întâlnirea de la Cotroceni de astăzi, arătându-se deranjat de faptul că partidele sunt chemate împreună. "Deci sunt chemate toate partidele, e un colhoz, aşa, toate partidele deodată, la aceeaşi oră? Atunci o să discut la PNL dacă merge cineva, eu nu merg”, a afirmat Antonescu.

La consultări au anunţat că vor participa şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi liderul informal al PP-DD, Dan Diaconescu.

PSD vrea UDMR în Guvern. PNL, nu prea

Potrivit declaraţiilor liderilor USL, Victor Ponta va fi propunerea de premier a Uniunii. În urma rezultatului obţinut în alegeri, Vasile Blaga a anunţat că PDL nu va veni cu nicio propunere. În schimb Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, a anunţat că, deşi are numai patru parlamentari, partidul său va veni cu o propunere proprie.

La consultări au fost invitaţi maximum cinci reprezentanţi ai fiecărui partid politic şi, respectiv, ai minorităţilor naţionale.


www.evz.ro

 

Cine este Victor Viorel Ponta, cel mai tânăr prim-ministru din istoria României

Victor Ponta a fost desemnat pentru a doua oară în funcţia de premier   FOTO Mediafax

Victor Viorel Ponta este unul dintre politicienii noului val. Din februarie 2010, ocupă funcţia de preşedinte al PSD, fiind cel mai tânăr lider al acestui partid. Victor Ponta mai deţine un record fiind cel mai tânăr premier din istoria României. Ponta s-a făcut remarcat datorită disputelor cu preşedintele Traian Băsescu, fiindu unul dintre artizanii suspendării din vară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut pe 20 septembrie 1972, în Bucureşti, Ponta este căsătorit cu europarlamentarul Daciana Sarbu şi are doi copii, un băiat din prima căsătorie şi o fetiţă cu actuala soţie.

În noiembrie 2008, a fost reales deputat de Gorj într-un colegiu din Târgu Jiu, obtinand peste 50% din voturile exprimate uninominal. În 2012 a candidat pe acelaşi colegiu din Gorj şi a obţinut un nou mandat cu o majoritate confortabilă de 68%.

Din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul în Guvernul Emil Boc.

Din luna mai 2012, Victor Ponta a devenit premier al României.

Probleme de CV

Victor Ponta este acuzat că şi plagiat lucrarea de doctorat. Victor Ponta este doctor în Drept Penal Internaţional, din anul 2003, titlu absolvit la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională.

Acest titlu a fost contestat, după ce revista ”Nature” a dat publicităţii o serie de informaţii care dovedeau plagiatul.

În anul 2000 a făcut un master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. Menţionarea acestuia în CV-ul lui Ponta a fost subiect de controversă, după ce conducerea universităţii italiene a precizat că a fost vorba despre un curs de doar câteva luni.

Declaraţie de avere

Victor Ponta deţine o casă şi un teren intravilan aferent de peste 1.300 metri pătraţi, la Baia de Fier, Gorj, precum şi două apartamente.

În 2008, Ponta a vândut un apartament de 200.000 de euro şi o maşină de 40.000 de lei. Ponta are o Skoda fabricată ân 1967, dar şi un automobil de raliu, primit spre utilizare în competiţii de acest gen. De asemenea, el a primit 70.000 de lei, cadou de nuntă.

Ponta a declarat în 2008 venituri anuale de peste 470.000 de lei obţinuţi ca avocat.


www.adevarul.ro

 

 

CONSULTĂRILE DE LA COTROCENI S-AU ÎNCHEIAT DUPĂ 20 DE MINUTE. Băsescu a spus partidelor că anunţă premierul la 12.00. Ponta, singura propunere a partidelor

 

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi partidele parlamentare, pe tema desemnării premierului, s-au încheiat, acestea durând aproximativ 20 de minute.

 

10:25 Consultările s-au încheiat

Deocamdată, presa nu are acces în Palatul Cotroceni, însă sunt aşteptate declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu la ora 12.00.

10:00 -  Consultările de la Cotroceni au început

Înaintea consultărilor cu şeful statului, liderii USL au avut o întâlnire. Din partea USL, la discuţii participă Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Liderul PNL Crin Antonescu a refuzat să participe la consultări, deşi, aşa cum a declarat, săptămâna trecută a participat, alături de Victor Ponta, la o întâlnire informală la Cotroceni, cu preşedintele Băsescu.

La consultările de la Cotroceni au mai fost invitaţi Vasile Blaga (PDL), Simona Man (PPDD), Kelemen Hunor (UDMR), Mihai-Răzvan Ungureanu (FC), Aurelian Pavelescu (PNŢCD), precum şi minorităţile naţionale din Parlament.

09:30 -  Ponta: Desemnarea premierului este doar o formalitate

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, că la consultările de la Palatul Cotroceni va merge câte un reprezentant din partea fiecărei formaţiuni componente a Uniunii. Ponta a spus că la consultări vor merge astfel patru reprezentanţi ai USL.

În ceea ce priveşte desemnarea primului ministru de către preşedintele Traian Băsescu, Ponta a arătat că acest lucru este doar o formalitate.

Primul ministru a ţinut să-şi arate îngrijorarea faţă de situaţia din nordul Moldovei şi a spus că imediat după consultările de la Cotroceni se va întoarce al Guvern pentru a se ocupa de acest lucru împreună cu ministrul de Interne, Mircea Duşă.

Liderii USL s-au întâlnit luni dimineaţă la sediul USL pentru o şedinţă scurtă, care are loc înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stef_13, acum 4141 zile, 6 ore, 3 minute, 29 secunde
Pontanaculeeeeeeee, ai batut palma cu satana! Cu PNL-ul cum ramane? Totdeauna ai cedat si ai mintit! Ai spus ca nu ai nimic de adaugat la ce a spus Antonescu! Ai semnat (pactul cu satana) si ai ascuns citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.