Politică

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un vot îngrijorător pentru USL

Ziarul de Vrancea
14 dec 2012 841 vizualizări
Comentariul pe care-l consacram victorie FSN la scrutinul din 20 mai 1990 se intitulat Un vot îngrijorător pentru Frontul Salvării Naţionale. Nu, nu era o ironie la adresa unui moment în care un Balamuc politic punea stăpînire peste România. Era un titlu care acoperea un comentariu avînt drept premisă un paradox: După un scrutin precum cel din 20 mai 1990, cea mai mare problemă nu e în tabăra învinşilor, ci în tabăra învingătorilor.

E o premisă valabilă şi pentru comentariul despre victoria înfricoşătoare a USL la scrutinul din 9 decembrie 2012.

Înfrîngerea e uşor de gestionat.
Se vede asta din întîmplările de la PDL.

Liderii Portocalii au mormăit, au bombănit, s-au jeluit pentru ca, în final, să concluzioneze asupra nevoii de unitate, de solidaritate şi alte bla-blauri.
Cînd ai obţinut un asemenea scor, cînd practic iei locul PCR după alegerile dinainte de 1989, gestionarea victoriei constituie o mare problemă.

E unul dintre motivele pentru care nu şovăi să intitulez acest comentariu:
Un vot îngrijorător pentru USL

Actualelor frămîntări din Alianţă, întîlnite şi după alte alegeri în tabăra învingătorilor, nu vor duce la ruperea USL, cum cred sau cum speră unii. De altfel, între noi fie vorba, spargerea colhozului politic înainte de a începe să guverneze ar fi o nenorocire pentru democraţie. Iniţiativa formării unei Coaliţii de iarmaroc, alcătuite din formaţiuni şi persoane fără nici o altă legătură decît mirosul de fleică al Puterii nu va trebui să se mai repete. Pentru asta e nevoie ca formula asta artificială să se dovedească dezastruoasă în exerciţiul Guvernării. Deşi USL va supravieţui crîncenei bătălii pentru ciolan din aceste zile, cu atît mai crîncenă cu cît ciolanul s-a micşorat, în timp ce Haita s-a mărit urieşeşte, în exerciţiul Guvernării din perioada următoare, mamutul se va dovedi greu de administrat. Teoretic trecerea legilor prin Parlament e floare la ureche în aceste condiţii. Practic, cu o majoritate fără teamă de Opoziţie, cu grupuri parlamentare depinzînd nu atît de premier, cît mai ales de şeful de partid, de baronii din cadrul diferitelor partide, dezbaterea şi votarea unei legi poate atinge oricînd momente dificile.

Despre perioada dintre ianuarie 1990 şi mai 1990, cînd FSN a cîştigat scriam în comentariul din 27 mai 1990:
"Practic, Guvernul n-a luat pe plan economic nici o măsură serioasă, pentru că o astfel de măsură nu poate fi, la proporţiile crizei noastre economice, decît una de austeritate. Deciziile luate –în mare parte electorale – au înrăutăţit şi nu au îmbunătăţit situaţia României. Definitoriu pentru ultimii ani ai lui Ceauşescu a fost stagnarea pe toate planurile. E limpede însă că această stare nu mai poate fi prelungită. Însănătoşirea vieţii politice, morale şi economice a ţării va cere în mod imperios schimbări radicale. Promisiunea că perioada următoare va fi una de linişte este un splendid slogan electoral. Fundătura în care se află România va cere măsuri spectaculoase. Or, dacă electoratul şi-a dat votul F.S.N.-ului în speranţa că minima şi călduţa comoditate de acum va continua şi după alegeri, atunci Frontul, obligat de viaţă la schimbări profunde, va avea de înfruntat mari convulsii sociale. Alegerile au adus acest partid într-o situaţie paradoxală. Dacă nu va face schimbările cerute, criza politico-economică se va adînci pînă la paroxism. Dacă le va face, va provoca nemulţumiri chiar şi în rîndul celor care au votat cu atîta entuziasm“.

Aceste lucruri sunt valabile şi pentru Guvernarea Victor Ponta între mai 2012-decembrie 2012.

În aceste opt luni (mai mult decît cele în care a fost la putere Guvernul Provizoriu Petru Roman), nu s-a luat nici o măsură social-economică serioasă într-o ţară care are nevoie dramatică de continuarea reformelor dureroase. Guvernul Ponta a luat măsuri populiste şi măsuri de încoţopenire la Putere. În rest, conferinţe şi declaraţii de presă, scenete de cămin cultural regizate la şedinţele de Guvern, apariţia premierului la televizor de dimineaţă pînă seara. Culmea e că, deşi ne aflam într-o perioadă de campanie electorală, USL n-a insistat pe nici o măsură economică pe care ar intenţiona s-o ia după alegeri.

Ca şi în cazul FSN, în mai 1990, USL a primit un vot de science-fiction de la un electorat convins că această stagnare aurită va continua şi după scrutin.
Dar ca şi FSN, USL va fi obligată după alegeri să ia măsuri dureroase.

Dacă nu le va lua, criza se va adînci şi nemulţumirea populară va creşte rapid (mai ales că prezenţa la vot a fost slabă).
Dacă le va lua, nemulţumirea va creşte.

Aşa cum s-a văzut din anunţul de miercuri al premierului, USL se pregăteşte să ia măsuri severe în plan social-economic.

O dată România dezvirginată prin votul popular, USL a şi început să-i ardă scatoalce, s-o tragă de păr şi s-o pună să frece podelele.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.