Politică

Traian Basescu: Fac un ultim apel la guvern sa publice cifra oficiala a electorilor romani.

Ziarul de Vrancea
7 dec 2012 900 vizualizări
Declaratiile lui Traian Basescu:

Este ultima declaratie publica pe care o am in aceasta campanie.

As vrea sa abordez 3 subiecte: ziua Constitutiei, o foarte scurta apreciere privitoare la campanie si profilul primului ministru.

Maine este Ziua Constitutiei, Constitutia a fost adoptata in 1991, a fost revizuita in  2003 si trebuia revizuita din nou in urma referendumului din 2009 prin care romanii, cei chemati maine la vot, au cerut sa avem parlament unicameral si doar 300 de parlamentari.

Din pacate, romanii vor constata dupa alegeri ca toti cei care au venit sa le ceara votul sunt parte a unei inselatorii, si in mod deosebit cei care azi sunt la putere, pentru ca ei s-au opus revizuirii Constitutiei.

Vor constata ca de unde au votat pentru 300 de parlamentarii, numarul lor va creste de la 470 la circa 520 de parlamentari, in timp ce foarte multi dintre parlamentarii care cer voturile acum sub sigla USL si care au votat masurile de austeritate, erau in alianta cu actuala opozitie.

Nu stiu pana unde poate sa mearga lipsa de cinste in politica, dar pare ca merge, vom vedea duminica seara.

Aceasta Constituie a garantat insa drepturile fundamentale ale cetatenilor, pe de o parte, si a stabilit functionarea institutiilor fundamentale ale statului.

Acest lucru, aceasta Constitutie, asa cum e ea, cu plusuri si minusuri, cu neclaritati, e Constitutia care a permis o tranformare radicala a Romaniei, integrarea in NATO si UE si mai ales sa revenim in familia occidentala de unde am plecat si pe care poporul roman nu a dorit niciodata sa o paraseasca.

Chiar daca are imperfectiuni in clarificarea relatiilor intre institutii, actuala Constitutie poate fi etichetata ca una moderna, care garanteaza evolutia pozitiva a Romaniei, o constitutie democratica, care nu permite iesirea din regulile statului de drept si a normelor democratice specifice.

Maine, in ziua de pauza de campanie si in ziua premergatoare votului, poate indreptamn un gand bun si catre Constituie.

Despre campania electorala

Fac un ultim apel la guvern, la premier si la ministrul de Interne, sa publice cifra oficiala a electorilor romani. Aceasta trebuie sa includa toti cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul pe teritoriul Romaniei si toti cetatenii romani care au domiciliul in strainatate. Aceasta este cifra electorala pentru aceste alegeri.

Pentru aceste alegeri e foarte importanta cifra corecta pentru a se stabili procentul de participare la vot, dar vor veni alegeri prezidentiale in care cifra electorala corecta e esentiala pentru alegerea presedintelui datorita prevederii constitutionale potrivit careia un candidat care are peste jumatate din voturi e ales din primul tur.

Atrag atentia guvernului cu privirea la publicarea unei cifre corecte, asumata de guvern.

Nu pun la indoiala corectitudinea cifrei transmise de BEC, dar legal guvernul, prin stricturile specializate din MAI, este acela care trebuie sa comunice cifra electorala a Romaniei in vederea alegerilor.

Permiteti-mi sa etichetez campania electorala ca nerelevanta fata de realitatile Romaniei.

Partidele nu au reusit sa faca o campanie care sa plece de la premisele reale: O Uniune Europeana cu zona euro in recesiune, cu implicatii majore asupra cresterii econpomice a Romaniei, Romania insasi e intr-o situatie economica fragila datorita crizei europene si a incapacitatii atragerii fondurilor europene, si sunte intr-o Romanie politic discreditata ca urmare a abuzurilor din iulie august dar si in ultima perioada, cand prin ordonante de urgenta s-a incercat reglementarea unor institutii independente, precum CNA.

Nu am vazut pe nimeni sa spuna care sunt solutiile ca Romania sa-si revina din punct de vedere al credibilitati externe, iar semnalul dat ieri de Hillary Clintpon la OSCE e unul extrem de grav.

Unii lideri politici inteleg ca e grav atunci cand injuri. Nu, e grav atunci cand se pune o eticheta pe tara, rezultata din actiunile publice interne, si care e dusa la nivelul OSCE de cel mai important lider din OSCE.

Aceste trei elemente - Romania intr-o Europa fragila economic, Romania insasi fragila, cu probleme de credibilitate din punct de vedere a statului de drept - trebuiau discutate in campanie.

In schimb, s-a facut o campanie desantata impotriva presedintelui, si ultimul element care e o rusine - afirmatii distruibuite in armata, atribuindu-mi-se vorbe pe care nu le-am spus niciodata si care sunt de natura sa erodeze increderea in conducatorii ei. Se spune " nu eu am fost huiduit, ci armata". Ii asigur pe militari ca presedintele Romaniei nici nu vorbeste nici nu gandeste urat despre armata, dimpotriva, o consider un pilon de stabilitate.

Regret ca actuala coalitie de guvernament a dat prioritate micniunii, campaniei murdare, nu numai la adresa mea, in loc sa mearga pe explicarea a ceea ce romanii au de facut.

Li s-a inoculat romanilor ideea ca e o campanie impotriva presedintelui, ceea ce e o minciuna, campania trebuia sa fie despre Parlament.

Sunt extrem de curios sa-mi dau seama daca au castigat cei care au mintit cei care au facut campanie murdara sau cei care au facut o campanie pozitiva. Au fost si candidati care s-au dus onest in fata candidatilor.

Daca luam cazul domnului Gusa, cu mizerie platita, dar USL a facut campanie generalizata negativa, Gusa a inceput sa umble iar cu sacosa de plastic cum umbla cand era pe la PSD.

Profilul primului ministru

Nu fac niciun secret, nu intamplator spun acest lucru inainte de ziua alegerilor, pentru ca intre timp cu certitudine o sa am si ecourile din mediul politic si de la populatie, careia ii transmit din nou adresa mea de mail, traianbasescu@presidency.ro.

Trebuie sa fie un pro-european si un pro-atlantist. Asta nu exclude relatia cu Rusia, China sau India, dar domiciliul acestei tari e in UE si in NATO, aici ne construim si securitate si prosperitate.

Mi-as dori ca primul ministru sa aiba un profil proeuropean, proatlantist, pentru ca acestea sunt interesele nationale vitale.

Mi-as dori mult ca cel pe care il voi desemna ca premier, dar si cei pe care partidele mi-l vor propune, sa fie o personalitate loiala interesului national, pe care sa-l aseze deasupra intereselor de partid si de grup, fie ele si de grup mediatic.

As vrea ca prin toata activitatea lui, cel care va deveni premier sa fie un om care a sustinut tot timpul respectarea principiilor Constitutiei, ale statului de drept si a principiilor care functioneaza din punct de vedere politic in UE.

Un alt aspect asupra caruia ma voi opri in desemnare - sa nu aiba vulenrabilitati.

Sa nu se fi autoprezentat ca fiind ceva si el sa fie altceva, sa nu aiba lucruri ascunse in propriul lui CV, sa fie un om despre care sa stim tot sau aproape tot. Nu spune nimeni sa stim detalii despre familia lui, despre viata lui privata, dar sa fie un om in viata caruia sa nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni in autodefinirea lui.

Aici avem un risc major, cand despre un politician nu se stie tot, mai ales lucruri care nu ar fi placute, acel politician devine satajabil.

As vrea sa avem un premier care prin ceea ce spune in CV sa fie imbatabil.

Sa nu fie nici plusuri, nici minusuri in transmiterea catre populatie a adevarurilor despre el.

In sfarsit, as vrea sa fie un politician care sa rupa putin filmul urat in care ne aflam.

Sa fie un politician care aflat in fruntea Guvernului sa poata prezenta garantii ca in Romania nu se vor mai intampla derapaje de la statul de drept, abuzuri, orientari neclare care e directia de mers a Romaniei, vest, est, Asia.

As vrea sa fie un premier care sa inspire incredere partenerilor europeni si transatlantici. Nu e lipsit de importanta acest lucur: in perioada de criza increderea ca un guvern repsecta regulile democratice e de natura sa aduca parteneriat si solidaritate, iar Romania are nevoie de aceste lucruri. Nu are nevoie de marginalizare, de izolare, pentru ca nu vom iesi usor din criza.

Ar fi extraordinar de bine daca prin prezenta sa noul premier ar genera reactii de genul: in regula, a fost un episod intamplator, dar premierul care a venit acum este un om in care putem avea incredere.

Cam acest ar fi profilul pe care il vad valabil pentru un premier.

Sigur, el nu poate veni de nicaieri, el trebuie sa vina dintre cei alesi in aceasta campanie, trebuie sa aiba capacitatea sa realizeze o majoritate, sa dea raspuns prin programul pe care il propune realitatilor economice, sociale si politice ale Romaniei.

O singura mentiune: m-as bucura mult daca viitorul premier ar fi si un om cu experienta in administratia centrala, sa mai fi condus un Guvern, o structura la nivel central.

Va doresc o duminica placuta si va doresc sa votati cum credeti ca este bine pentru Romania.

hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.