Politică

Uzbekistanizarea Romaniei. Pe marginea prapastiei

Ziarul de Vrancea
7 dec 2012 1207 vizualizări
Secretarul de stat american Hillary Clinton a dat joi o lovitura teribila politicii duplicitare a USL, care in fata oficialilor si ziaristilor straini poarta masca pro-occidentala, in timp ce acasa ataca furibund institutiile si ignora orice reforma economica. Avertismentul dur al lui Clinton vine la citeva zile dupa ce oficiali ai Comisiei Europene au transmis cel mai de nedorit mesaj al Bruxelles-ului: Comisia nu vrea sa incheie in 2013 un nou acord de tip preventiv alaturi de FMI, pentru ca Romania nu a indeplinit promisiunile din actualul acord. Vestea venita de la Comisia Europeana, dublata de includerea Romaniei intr-un grup select de state unde se inregistreaza recul al democratiei (alaturi de Belarus, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia) inseamna doua lucruri: accesul la finantare in 2013 va fi mult mai scump, iar investitorii vor evita Romania.

 



In acest punct am ajuns dupa doar 7 luni de guvernare USL, presarata in fiecare saptamina cu un atac la institutii-cheie ale statului de drept. Atacurile, provocate de necesitatea politicienilor penali de a scapa de amenintarea unor condamnari similare cu cea a lui Adrian Nastase, au stirnit oroare in lumea civilizata. Ca urmare, Crin Antonescu si Victor Ponta au devenit proscrisii Occidentului, dar aparent si-au intarit pozitia interna, unde electoratul isi doreste sanctionarea PDL si a lui Traian Basescu pentru masurile de austeritate economica dublata de aroganta si cheltuielile nejustificate din fonduri publice ale unor ministri precum Elena Udrea.

Pusi in fata unui posibil vot popular care ar consfinti preferinta electoratului pentru o alianta care protejeaza penalii si destructureaza orice efort reformist (nu doar in justitiei, ci si in educatie ori economie), aliatii occidentali incep sa foloseasca artileria grea. Nici un politician occidental nu vrea si nu poate sa schimbe votul popular, dar toti isi doresc aducerea liderilor USL pe drumul corect, al reformelor, al civilizatiei, al valorilor democratice.

Care este cea mai eficienta arma? Cea economica. Scriam pe 23 august ca presiunea economica va fi utilizata de Occident pentru a tine USL in parametrii democratici. Speram sa nu fie nevoie totusi. Speram ca dupa derapajul major din vara liderii USL au inteles ca nu-si joaca doar propriile cariere politice la ruleta invirtita de penali, ci si vocatia europeana a Romaniei. Nu s-a intimplat asa. Ponta, Crin, DRagnea, Voiculescu & Co si-au mentinut presiunea constanta asupra institutiilor, ba au dat liber si liderilor locali la interferente in activitatea institutiilor "periculoase".

Pus in fata unui comportament incorigibil cu vorba buna sau cu presiunea politica, Occidentul a ajuns la punctul in care nu are alta solutie decit presiunea economica.

Declaratia lui Hillary Clinton, citita in cheie economica, se traduce asa: Investitori, atentie la Romania, unde se inregistreaza "atacuri la procesele constitutionale". Romania a parcurs in 7 luni un lung drum inapoi: de la tara careia SUA i-au incredintat o parte a scutului anti-racheta, la tara pusa pe acelasi palier cu "campioni ai democratiei" precum Belarus, Uzbekistan, Rusia, Ungaria, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan. Si cunoastem cu totii cite investitii occidentale sint in aceste tari... Cit despre Ungaria, ultimii doi arata un apetit tot mai mic al investitorilor straini si intentii reale de iesire din tara a capitalului strain.

Declaratia lui Hillary Clinton a fost deja receptata cu ingrijorarea cuvenita de mediul strain de afaceri din Romania. Daca pina acum citeva luni eforturile erau de atragere a cit mai multor investitii straine, tabloul actual arata iesiri de capital strain din Romania. Si avertismentul secretarului de stat anunta accentuarea tendintei de a fugi de Romania.

Cealalta lovitura a venit de la Bruxelles. In negocierile cu oficialii romani, reprezentantii Comisiei Europene au anuntat sec ca nu vor semna, alaturi de FMI si Banca Mondiala, un nou acord de tip preventiv cu Romania. Motivul? Romania nu si-a indeplinit aproape nici o promisiune din actualul acord: privatizarile au fost ratate sau intirziate, procesul de introducere a managementului profesionist la companii de stat a fost o mascarada, arieratele ramin majore.

Refuzul unui nou acord / centura de siguranta inseamna un semnal negativ extrem de puternic pentru finantatorii externi. Ar fi insotit, probabil, de scaderea ratingurilor de tara, ceea ce inseamna scumpirea creditelor pe care Guvernul le contracteaza pentru a-si desfasura activitatea in mod curent. Asta duce la dificultati in onorarea platilor curente, precum salarii si pensii, dublata de sistarea oricarei investitii de la bugetul de stat - spre disperarea companiilor care au contacte cu statul, dar si a baronilor locali ce vor ramane fara resurse.

Isi permite Romania sa ajunga in acest punct? Isi permite Romania sa dea cu piciorul tuturor cistigurilor din ultimii opt ani (si nu sint deloc putine)? Nu stiu, votul din 9 decembrie ne-o va arata. Dar as vrea sa faceti un mic exercitiu de imaginatie: cum ar arata un posibil guvern USL cu membri precum Relu Fenechiu, Ecaterina Andronescu, Iulian Iancu, Mona Pivniceru, Dan Sova versus un posibil guvern din care sa faca parte Bogdan Dragoi, Daniel Funeriu, Gabriel Biris, Daniel Morar, Mihail Dumitru?

www.hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
gogu, acum 4151 zile, 2 ore, 37 minute, 4 secunde
Eu nu am auzit afirmatiile despre care se face referire in articol. Daca sunt reale ma bucur. Inseamna ca politica de recapatare a demnitatii nationale promovata de USL da roade. Sa fie clar pentru citeste integral
Unu, acum 4151 zile, 3 ore, 46 minute, 49 secunde
Pai ... De vreo 20 de ani cine conduce in Vrancea? Si de 20 de ani astea sunt investitiile... Cine sa sprijine investitiile? Aia din Bucuresti? Din Timisoara? Asta e... Asa ne place, asa votam.
, acum 4151 zile, 4 ore, 29 minute, 11 secunde
Ba astia de la Ziarul de Vrancea, voi aveti ceva cu USL - ul sau cu statul roman. In loc sa combateti ceea ce a spus madam Hillary voi pubeti paie pe foc . Sa va fie rusine...
danb, acum 4151 zile, 17 ore, 50 minute, 8 secunde
@ contribuabil. ce spui dumneata nu are legatura cu ce am zis eu. Eu in comentariu doar am subliniat ca in 8 ani de bashism si PDL-ism, actual ARD, nu avem in Vrancea niciun investitor strain, zero. citeste integral
un contribuabil, acum 4151 zile, 18 ore, 15 minute, 9 secunde
sub masca asta de bun roman d-le, danb,se ascunde ipocrizia si prostia de care dai dovada.te rog un lucru dute si voeazati penalii din usl si apoi sa te mai aud.
danb, acum 4151 zile, 20 ore, 23 minute, 36 secunde
Aoleo , ne lasa Hillary fara investitori, desi femeia n-a zis asa ceva, dar fie hai sa-l credem pe bashistul asta. Adica ne lasa fara ce ? Ca in Vrancea chiar nu ne impiedicam prea tare de ei pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.