Politică

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Micul Ceauşescu de la Victoria scoate limba la Europa civilizată

Ziarul de Vrancea
2 dec 2012 1214 vizualizări
Nu cred să fi scăpat cuiva proporţiile neobişnuite date în acest an Zilei Naţionale a României de către organele de partid şi de stat ale USL. Lesne de sesizat, de exemplu, cheltuielile exagerate pentru a împodobi edificiile publice, în frunte cu clădirea Guvernului.

 

S-a vrut să se exprime printr-un consum aiuritor de pînză de steag mîndria de  a fi român în condiţiile în care un plan de construit toalete publice civilizate ne-ar fi făcut să ne simţim mult mai mîndri ca români decît acum, cînd avem la dispoziţie, pentru a ne exprima fiziologic,  doar tufişurile şi zidurile de la colţ de stradă.
Ce-a urmărit Puterea USL prin accentul deosebit pus pe Ziua de 1 decembrie?

În nici un caz să inducă românilor starea de sărbătoare, absentă de mulţi  ani din sufletele lor.

Aşa cum ne arată şi maşinăria de propagandă şi agitaţie, USL a vrut să inducă în sufletele concetăţenilor un orgoliu naţionalist  exacerbat.

Proporţiile, dar mai ales pretextul folosit de propaganda oficială în cazul Zilei Naţionale, stau mărturie, la o lectură mai atentă, de ambiţiile celor ajunşi la Putere.
Ziua Naţională din comunism – 23 august – a fost prilej mai întîi de a sărbători eliberarea României de sub toate jugurile de către Marea Uniune Sovietică.
O dată asumată independenţa faţă de Moscova, 23 august a fost un prilej pentru ca organele de partid şi de stat să facă mare caz de destinul românesc în Istorie.
În anii Ceauşescu, sărbătorirea lui 23 august 1944 a exprimat ambiţii politice.
Într-o prima fază, Ziua Naţională a fost un excelent pretext de a elogia măreţele realizări ale socialismului, începute, fireşte, la 23 august 1944.

Ulterior, Ziua Naţională s-a transformat într-una din numeroasele zile ale lui Ceauşescu.

Se vorbea mai puţin de România, ba chiar şi de socialism, şi mai mult, dacă nu chiar numai, despre Nicolae Ceauşescu.

Decisă chiar în primul an de democraţie, sărbătorirea Zilei Naţionale la 1 decembrie, a stat sub semnul naţionalism comunismului de tip FSN-ist.
Au trecut de atunci 22 de ani.
România a fost admisă în Uniunea Europeană şi în NATO.
Nomenclatura postdecembristă îşi face vacanţele pe Coasta de azur şi se îmbracă la Milano.

Spre surprinderea unora – a acelora care n-au urmărit de mai de mult temeliile politice ale USL - organele de partid şi de stat ale lui 2012 au conferit mîndriei de a fi români conotaţiile unei pretenţii de a fi independenţi faţă de Uniunea Europeană, faţă de NATO, faţă de aliaţii postdecembrişti ai României.

Dovedind încă o dată iresponsabilitatea şi veselia, Victor Ponta a folosit momentul Uşilor deschise de la Guvern pentru a proclama o politică de mini Ceauşescu în România lui 2012:
„Sunt convins că putem să avem o ţară mai puternică, o ţară de care să fim mîndri. Cred că am stat destul cu capul plecat, cred că trebuie să ridicăm capul, să fim mai mîndri de ţara noastră. Cred că ne-am învăţat în aceşti ultimi ani să nu ne cerem  nici un fel de drept, să stăm cuminţi, să stăm în genunchi, că nu muncim, că suntem răi şi vine cineva din afară care tot timpul ne scoate la tablă şi ne ceartă. Ori asta nu a venit din afară, asta a venit tot aici din România. Eu nu cred în acest mod de a conduce ţara: «Hai să fim umili şi cuminţi, că nu merităm nimic, decît să stăm la colţ»“.

Semidoct fiind, Victor Ponta îşi însuşeşte total, fără minim discernămînt critic, ipostaze care-l seduc prin coloritul lor violent, aşa cum băştinaşii întîlniţi de Cristofor Columb mureau după mărgelele de sticlă.

A fost o vreme cînd junelui îi plăcea să se creadă un Che Guevara al FSN-ului actualizat.

Acum, Victor Ponta se dă în vînt după postura de Nicolae Ceauşescu al Uniunii Europene.

Independenţa lui Nicolae Ceauşescu faţă de Moscova avea pretenţiile de a nu primi nici un sfat, nici o mustrare în cadrul CAER şi al Tratatului de la Varşovia.

Proclamînd o Românie suficient de mîndră pentru a nu mai primi sfaturi de la alţii, Victor Ponta se referă la UE, la NATO, la cancelariile occidentale.
Pentru ce ne-au certat aliaţii occidentali?
Pentru slăbiciunile din construirea statului de drept, pentru corupţia generalizată, pentru politizarea Justiţiei.

Micul Ceauşescu vede în asta un motiv de atingere a demnităţii naţionale, de umilire a românilor.

În consecinţă, el proclamă independenţa României faţă de toţi cei care vor o Românie a statului de drept, o justiţie independentă, a lichidării corupţiei.
Nu e prea greu de desluşit adevăratul temei al naţionalismului asumat nu numai de Victor Ponta, dar şi de Crin Antonescu, Dan Voiculescu.

Proclamînd nevoia unei Românii care să nu mai accepte sfaturi de la Uniunea Europeană, de la aliaţii occidentali, liderii USL în frunte cu Victor Ponta pregătesc terenul pentru o Românie în care baronii centrali şi locali ai USL vor putea jefui în linişte avuţia naţională.

Statul de drept, justiţia independentă, libertatea presei, pluralismul – văzute ca efect al poruncilor venite din afară  - vor fi puse la îndoială.

Nu de alta, dar o Românie demnă înseamnă, în viziunea lui Victor Ponta,  Belarusul lui Lukaşenko, cel  pe care-l doare-n cot de criticile occidentale în materie de democraţie!

Autor:  Ion Cristoiu


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
relu, acum 4158 zile, 23 ore, 13 minute, 19 secunde
D.le Cristoiu,cum iti permiti d.ta sa-l critici pe Ponta ?! De ce nu te aliniezi cu Gadea,cu Chireac, cu evreul la chelos aterizat de prin America,cu haitele de la A3,Realitatea si RTV ?! Lauda-l citeste integral
costi, acum 4158 zile, 23 ore, 35 minute, 34 secunde
Ce bine ar fi daca prin votul nostru am putea schimba situatia in care se afla tara.Din pacate,dupa alegeri,toti Videnii si Hrebenciucii,facind abstractie de culorile politice,isi vor continua, citeste integral
sandu, acum 4159 zile, 4 ore, 35 minute, 16 secunde
Pupincurist esti tu danb-ou.
cn?, acum 4159 zile, 14 ore, 52 minute, 40 secunde
C.N. este Costica Neagu, fost director la Casa Corpului Didactic? Is curios, atata tot.
C.N., acum 4159 zile, 15 ore, 42 minute, 4 secunde
Stimate dle Cristoiu, A fost un timp cand chiar credeam in domnia ta, crezand ca, iata, avem si noi o voce din Vrancea, care poate sa mearga pe vechea paradigma a vocatiei de libertate a vrancenilor - citeste integral
danb, acum 4159 zile, 17 ore, 42 minute, 46 secunde
Da dom Cristoiu asa este, ar trebui sa punem drapelul SUA pe balcon si pe al Romaniei sa-l folosim drept hartie igienica. Si pupincurismul asta pe multi bani are in mod normal anumite limite pentru ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.