Politică

2VIDEO!!!Un senator, un avocat şi un militar vor să fie senatori în Colegiul 1

Ziarul de Vrancea
26 nov 2012 4040 vizualizări
Senatorul PSD Petru Filip, avocatul Codruţ Balaş de la ARD şi Aurel Bacu de la PP - DD sunt candidaţi cu şanse care se luptă pentru jumătatea de sud a judeţului u dacă pesedistul este îmbătranit în politică, ceilalţi doi abia au făcut primii paşi u de astăzi şi pană la alegerile din 9 decembrie, Ziarul de Vrancea îţi prezintă candidaţii la alegerile parlamentare şi proiectele pe care aceştia le susţin pentru vrancenii din cele două colegii de senatori şi şase de deputaţi

Colegiul 1 Senat cuprinde colegiile 1, 2 şi 3 pentru Camera Deputaţilor, adică Focşaniul şi localităţile rurale din zona de sud a judeţului. Candidaţii cu şanse reale care intră în luptă sunt cei ai USL, ARD şi PP – DD. PSD şi PNL merg pe mana unui politician cu experienţă, care va rămane veşnic în politică cu eticheta de traseist după ce a trădat PDL pentru PSD şi a contribuit decis la căderea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, în primăvară. ARD mizează un nou venit în politică, avocatul Codruţ Balaş, care reprezintă Forţa Civică în cadrul acestei alianţe. Partidul – Poporului Dan Diaconescu este reprezentat de Aurel Bacu, un fost ofiţer care a intrat recent în politică şi este consilier local la Focşani.

Petru Filip este cunoscut în judeţ doar pentru trădarea PDL

Senatorul Petru Filip a fost adus să candideze în Vrancea de USL pentru că un colegiu considerat sigur pe moşia baronului Marian Oprişan reprezintă plata pentru trecerea de la PDL la PSD. Deşi nu este cunoscut în judeţul nostru decat prin actul de trădare politică comis, PSD mizează pe organizaţia puternică şi dominaţia primarilor social – democraţi şi liberali pentru a caştiga în Colegiul 1 cu mai mult de jumătate din voturi. În urmă cu patru ani, Gică Duţă nu a reuşit să depăşească 50% din voturi, iar mandatul a mers la candidatul de pe locul doi, Sorina Plăcintă. Cum USL se află acum într-o poziţie mai bună, Petru Filip speră să mai prindă un mandat de senator. Deşi prezent pe la toate evenimentele importante din ultima vreme, nu am reuşit să aflăm ce proiecte concrete are acesta pentru jumătate dintr-un judeţ în care nu a călcat pană an decat, poate, întamplător.

A vrut întai la Dragnea, dar a ajuns la Oprişan

Plecarea din PDL, partid din care a făcut parte din 1991 pană în acest an, se pare că a avut ca punct de plecare un proiect legislativ iniţiat de senator împreună cu colegul său Cătălin Croitoru, care prevedea creşterea autonomiei universităţilor private. Proiectul a fost iniţiat în mai 2011 şi deşi nu a privit aviz favorabil din partea Guvernului a trecut prin aprobare tacită de Camera Deputaţilor, Senatul fiind forul decizional. În luna aprilie, premierul Emil Boc a spus în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL că mai bine trece Petru Filip USL decat să treacă această lege de Parlament, după cum a relatat presa centrală. Iniţial, s-a vehiculat varianta trecerii lui Petru Filip la PNL, însă acesta a ajuns la PSD şi candidat în Vrancea, după ce a dat un vot hotărator pentru căderea fostei puteri. De asemenea, parlamentarul a fost numit secretar executiv pe probleme de administraţie al formaţiunii social – democrate.  Se pare că negocierile lui Petru Filip cu PSD durau de şase luni, iar acesta vroia iniţial să candideze în Teleorman. Senatorul s-a orientat spre Vrancea după ce Liviu Dragnea a început să fie cercetat de DNA pentru posibile fraude la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Petru Filip nu se afla în relaţii bune cu organizaţia PDL din Bihor, după cum reiese din presa de acolo şi ar fi putut avea probleme în ceea ce priveşte nominalizarea pentru nou mandat de parlamentar.

Venituri de 50.000 de euro pe an

Petru Filip este  un politician bogat, care obţine venituri anuale de peste 200.000 lei împreună cu soţia sa. Interesul său pentru universităţile private nu este întamplător, deoarece de aici vin cei mai mulţi bani. Senatorul a primit aproape 57.000 din indemnizaţie, la care se adaugă peste 52.000 lei de la Universitatea Oradea şi Universitatea Agora. Soţia acestuia a încasat de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir 62.428 lei, de la Spitalul Oradea 44.915 lei şi de la Universitatea Oradea 31.525. Petru Filip are trei terenuri în intravilanul oraşului Oradea, un apartament şi o casă în acelaşi oraş, plus o casă de vacanţă. În conturi are circa 26.000 euro, aproape 55.000 de dolari şi 209.300 lei. Pană acum nu au apărut scandaluri în ceea ce priveşte averea sa. Presa a semnalat în trecut apariţia unor bunuri de la o declaraţie la alta, în condiţiile în care se menţiona că Petru Filip le avea de mulţi ani.

Carte de vizită

Data naşterii: 23 ianuarie 1955
Studii
A absolvit în 1979 Facultatea de Mecanică Timişoara
Doctor în management public l- Universitatea Timişoara – 2006
Doctor în inginerie mecanică - Facultatea de Mecanică Timişoara - 2002

Carieră
Între 1986 – 1991 a lucrat Întreprinderea Mecanică Piese de Schimb, Oradea, unde a fost şef serviciu şi apoi director tehnic
Din 1992 pană în prezent este cadru didactic la Universitatea Oradea
   
Activitate administrativă

Primar al municipiului Oradea în trei mandate: 1991 – 1996, 2000 – 2004, 2004 – 2007
Consilier local Oradea – 1996 – 2000

Activitate politică

Preşedinte PDL Bihor din 1998
Secretar executiv PD 2001 – 2005
Vicepreşedinte PDL – din 2005

Activitate în Senat
Iniţiative legislative – 26
Declaraşii politice – 23
Luări de cuvant în plen – 266

Avocatul Codruţ Balaş a făcut pasul de la justiţie la politică

Unul dintre nou veniţii apăruţi în politică la alegerile parlamentare este avocatul Codruţ Balaş, care reprezintă Forţa Civică în cadrul Ard. Acesta nu este un necunoscut, deoarece este unul dintre avocaţii din noua generaţie care s-au remarcat în ultimii ani. Mai întai, Codruţ Balaş a fost cunoscut datorită tatălui său, procuror în cadrul Parchetului Judeţean de pe langă Tribunalul Vrancea, care şi-a încheiat apoi cariera la fostul Parchet Naţional Anticorupţie, actualul DNA, la secţia Galaţi. Ulterior, tanărul avocat s-a remarcat şi prin activitatea sa proprie. Intrat în politică iniţial la UNPR, Balaş a trecut în acest an de partea Forţei Civice, urmand să demonstreze în continuare cat de serioase sunt intenţiile sale. La capitolul proiecte, candidatul ARD are intenţii generoase, pe direcţiile de dezvoltare pe care partidul le vede pentru Romania, dar greu de transpus în practică, mai ales că PDL a condus ţara în ultimii ani şi nu a făcut nimic în această direcţie. Concret, avocatul vrea să se lupte pentru proiectele locale de infrastructură prin susţinerea acestora în faţa autorităţilor centrale.


Caţi bani se caştigă din avocatură


Veniturile pe care le are Codruţ Balaş arată că un avocat bun în Vrancea caştigă mai bine decat cei mai bine plătiţi şefi de instituţii locale. În anul 2011, candidatul ARD a obţinut din activitatea 66.098 lei, la care se mai adaugă încă 2.339 lei obţinuţi de soţie, 27.396 din dividende şi dobanzi, la care se mai adaugă un premiu de 661 de lei de la Loteria Romană. Avocatul are în conturi suma de 42.849 lei, 16.526 dolari şi 35.268 euro. Codruţ Balaş a investit o parte din banii caştigaţi şi are acţiuni la Erste Group Bank, Banca Transilvania, Transgaz şi Royal Flush Romanian Wines. De asemenea, are şi un credit în valoare de 16.789 euro care trebuie rambursat pană în 2024. În ceea ce priveşte bunurile deţinute, Balaş deţine trei terenuri în extravilanul Focşaniului, dar şi un apartament în municipiu.
Proiectele lui Codruţ Balaş
Rural
-    energie la costuri reduse pentru populaţie, prin parcuri eoliene şi fotovoltaice
-    dezvoltarea agriculturii organice şi a produselor bio
-    producătorii agricoli trebuie susţinuţi din primul moment şi trebuie regandit creditul agricol
-    dezvoltarea turismului rural prin parcuri de agrement şi obiective care să maximizeze potenţialul cultural şi istoric al zonelor rurale
Urban (Focşani)
-    Focşaniul trebuie lăsat să se dezvolte, iar activităţile de producţie să fie mutate într-un parc industrial
-    decongestionarea traficului prin construirea de parcări
-    administraţia locală să nu funcţioneze doar în centrul oraşului, iar această zonă să fie dedicată exclusiv agrementului
Ce vrea să schimbe Codruţ Balaş în relaţia cu alegătorii
“Trebuie să dispară senzaţia că, odată ales în Parlamentul Romaniei, deputatul sau senatorul rupe orice legătură cu colegiul care l-a ales într-o astfel de funcţie. Parlamentarul trebuie să îmbine atat activitatea pe care o desfăşoară în cadrul puterii legislative, cat şi cea dedicată teritoriului”.
“Dacă nu vine Mohamed la munte, va trebui să vină muntele la Mohamed, Parlamentul va trebuie să meargă personal prin colegiu, în fiecare săptămană şi să genereze întalniri cu cetăţenii, împreună cu autorităţile locale. Dacă ştim să facem acest lucru în campania electorală, trebuie să ştim să-l facem şi după alegeri”.
Carte de vizită
Data naşterii: 12 aprilie 1977, Bacău
Studii: Facultatea de drept din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi
Carieră:
Avocat din  anul 2000 în cadrul Baroului Vrancea
Prodecan al Baroului Vrancea din anul 2011

 

 

Aurel Bacu, pensionarul militar care vrea să fie ”activ” în politică

PP – DD este partidul în care şi-au găsit refugiul foarte multe cadre militare care au ieşit la pensie şi care acum vor să realizeze ceva în politică. Aurel Bacu este unul dintre aceştia. După ce Dan Diaconescu şi-a înfiinţat partidul, Bacu a intrat în organizaţia din Vrancea, a devenit preşedinte al PP – DD Focşani şi a fost ales consilier local. Acum, partidul l-a pus candidat în Colegiul 1 Senat unde speră să fie buturuga mică care răstoarnă carul mare al USL. De la alegerea în funcţie şi pană acum, Aurel Bacu a ridicat cateva probleme în Consiliul Local, începand de la problema sportului local şi terminand cu Festivalul Viei şi Vinului, unde s-a pronunţat împotriva bugetului mare alocat. Deşi face parte dintr-un partid cu promisiuni “senzaţionale”, Aurel Bacu are promisiuni electorale ceva mai pămantene, dar unele greu de realizat şi destul de generale. Una dintre ele, care se regăseşte în arsenalul de campanie al tuturor candidaţilor PP – DD, este finalizarea lucrărilor la canalul Siret – Bărăgan. Candidatul PP – DD de la Colegiul 1 Senat spune că e destul de greu să ajuţi oamenii din opoziţie, de aceea partidul vrea să ajungă la putere.


Pensie mai mare decat un salariu


Dacă ar vrea, Aurel Bacu ar putea să stea liniştit acasă şi să-şi cheltuiască pensia care este mai consisentă decat salariile multora dintre noi, după o viaţă pentrecută în uniforma militară. Candidatul PP – DD a încasat anul trecut suma de 45.600 de lei. Averea consilierului municipal numără un apartament cumpărat în anul 1991, un autoturism Seat Cordoba fabricat în 2001 şi un autoturism Skoda Octavia, fabricat în 2007. Candidatul are de plătit un împrumut de 68.000 de franci eleveţieni, scandent în 2023.
Ce promite Aurel Bacu

-    relansarea lucrărilor la Canalul Siret - Bărăgan
-    extinderea reţelei de gaze în localităţile din mediul rural din Vrancea
-    facilităţi pentru medicii care vor să se stabilească în rural şi redeschiderea spitalelor din Dumitreşti şi Măicăneşti
-    modificarea legislaţiei privind viticultura şi silvicultura în favoarea micilor producători
-    reducerea la 10% a TVA pentru produsele de strictă necesitate
-    relansarea activităţii economice pe platforma industrială Sud din Focşani

Cum vede Aurel Bacu relaţia cu alegătorii

“Nu voi fi unul dintre parlamentarii care vine în judeţ odată la patru ani. Îmi propun să mă întalnesc lunar cu oamenii”.

Despre contracandidaţi

“Cu ce obraz vine PetruFilip să candideze în Vrancea cand ştie că şi-a trădat alegătorii care l-au trimis în urmă cu patru ani în Parlament?”


Carte de vizită

Data naşterii: 24 iulie 1955, la Popeşti

Studii

Academia Forţelor Terestre Sibiu – 1977
Universitatea Naţională de Apărare – 1988

Carieră

A comandat unităţi militari în garnizoanele din Focşani şi Ramnicu Sărat
Ultimii 10 ani de activitate a lucrat în structurile centrale ale MApN, unde a condus colectivul care a gestionat integrarea Armatei Romane în NATO pană la pensionare, în 2009.

Activitate politică

Preşedinte PP – DD Focşani din acest an
Consilier local din luna iunie

 

 

Cine mai candidează în Colegiul 1 Senat:

Ciobanu Gheorghe, PER
Istvan Zoltan, UDMR
   
Candidatul PER vrea alegeri eco

Candidatul PER, Gheorghe Ciobanu, propune să se voteze prin poştă, într-o postare din Grupul candidaţilor la alegerile parlamentare, deschis de ziarul nostru pe Facebook.  “Urmăresc cu mare atenţie felul în care candidaţi cu state vechi în politica romanească dezbat în aceste zile problemele Romaniei ! Constat cu dezgust ca nimic din abordările lor simpliste nu se schimbă: atacuri directe la persoană, promisiuni deşarte şi multe altele. Aflat întaamplător la Londra săptămaana trecută, am observat că erau organizate alegeri locale într-una dintre suburbii. Nu am vazut nimic agresiv, afişe puse pe toţi stalpii sau bannere pe toate străzile, practic nici nu realizai că sunt alegeri ! Erau doar cateva afişe în faţa secţiilor de votare unde erau indicate secţiile de vot ! În urma discuţiilor cu localnicii, majoritatea voturilor erau trimise prin poştă... oare ce rezultat ar avea la noi un scrutin realizat în acest mod? Eu am constat un mare avantaj, mai puţină hartie consumată, natura mult mai protejată! Într-un cuvant, ECOLOGIC”, este de părere candidatul PER în Colegiul 1 Senat, Gheorghe Ciobanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
un prof., acum 2180 zile, 21 ore, 47 minute, 30 secunde
VOTATI CODRUT B.-se poate compara cu cei 2???????????????? NNNNNNNNNNNNNNUUUUUUUUUUUUU
votant Valea Ramnicului, acum 2180 zile, 23 ore, 25 minute, 52 secunde
Avocatul CODRUT BALAS este de departe cel mai bun.Om educat ,de familie ,inteligent,cu mult bun simt,corect in relatile cu cei ce apeleaza la serviciile dumnealui ca avocat,apreciat si iubit citeste integral
Ulise Grosu, acum 2181 zile, 2 ore, 8 minute, 15 secunde
Interesante comentariile. Trist, dar adevarat. La comenatriile facute, nu pot decat sa adaug expresia : "Somnul ratiunii, naste monstri". Daca vrancenii ar fi stiut, sa-si impuna respectul citeste integral
Stanel, acum 2181 zile, 3 ore, 13 minute, 7 secunde
Si totusi Balas e cel mai bun dintre cei toti. Este vreun candidat mai bun ca el? Care? Sic!
N.E.CURATU, acum 2181 zile, 8 ore, 19 minute, 4 secunde
Pe cine aleg? Petru Filip,e exclus Tradator,strain,impus, Codrut Balas, nu se poate, E-a lu' 007. Bacu ,e o gluma seaca Din povestea cu Mos Teaca Candidat PER nu votez, Ca se crede londonez. Pe citeste integral
michi, acum 2181 zile, 9 ore, 5 minute, 35 secunde
Senatorul Petru Filip, pedelis care ca sobolanul primul a fugit de pe corabia care pare ca naufragiaza si de pe care incet cu incet fug lasii si intamplatorii. Nu, eu nu-l numesc pe Filip citeste integral
m.a., acum 2181 zile, 9 ore, 7 minute, 10 secunde
codrut b. e un tanar bine pregatit,daca cineva vrea sa auda un discurs pertinent sisa fim mandri de vranceanul nostru -TREBUIE VOTAT-
, acum 2181 zile, 10 ore, 7 minute, 32 secunde
Baiat bun Bacu dar bea apa de dimineata. Ii place fff mult friptura de pui.
ceatateanu", acum 2181 zile, 11 ore, 39 minute, 37 secunde
Cum sa spui ca nu ai pe cine vota?Stie D-mn senator.BarbutaFilip ,politician abil venit de la Oradea este cel mai tare,n-a mai avut loc pe la el si a venit pe la noi,cale de sapte judete,oare pe unde citeste integral
raduc, acum 2181 zile, 13 ore, 7 minute, 54 secunde
In ordinea aparitiei il avem pe Filip, care este dat de catre ziar ca fiind vinovatul principal pentru daramarea guvernului Basescu tocmai cand era in culmea taierilor, urmeaza Balas, o beizadea de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.