Politică

Ultima zi de deputăţie pentru Alin Trăşculescu

Iulia Crețu
21 nov 2012 2847 vizualizări
Deputatul PDL a anunţat ieri că demisionează din Parlament, înainte ca în plen să se discute cererea DNA de încuviinţare a arestării sale. Se pare că atat grupul USL, cat şi cel al PDL intenţionau să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Alin Trăşculescu, aşa că demisia sa nu este una de onoare. Acum procurorii au cale liberă să-l aresteze pe fostul preşedinte al PDL Vrancea, acuzat că lua mită în schimbul contractelor pe bani publici. „Să-i fie ruşine, probabil şi banii erau destinaţi şpăgii electorale, plătea iar amăraţii să-l voteze şi ajungea iar în parlament pentru încă o tură de japcă”, comentează cititorii Ziarului de Vrancea

Alin Trăşculescu, deputat PDL de Vrancea, şi-a dat ieri demisia din Parlamentul Romaniei, înainte ca în Camera Deputaţilor să se discute cererea DNA de încuviinţare a arestării sale. Anterior, în Comisia Juridică de la Cameră se aprobase această cerere, aşa încat deputatul a aşteptat să vadă dacă există cvorumul necesar pentru votarea cererii de arestare formulate de procurorii anticorupţie. De altfel, ieri, grupurile de parlamentari de la USL, dar şi cel al PDL, intenţionau să voteze în plen pentru ridicarea imunităţii lui Trăşculescu şi în favoarea arestării preventive. „Din respect pentru instituţia Parlamentului, din respect pentru cetăţenii din Vrancea, vă anunţ în plenul Camerei Deputaţilor că îmi dau demisia din calitatea de deputat, urmând să mă prezint în faţa justiţiei pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Vă mulţumesc pentru colaborare şi este o onoare pentru mine că am făcut parte din acest Parlament”, a spus Trăşculescu la ultima cuvantare ţinută în plen.

Gestul său a fost primit cu aplauze de deputaţi, care au fost scuţiţi de un vot care ar fi putut crea un precendent. Înainte de a părăsi Camera Deputaţilor, Trăşculescu le-a strans mana unora dintre colegi, iar la plecare a fost îmbrăţişat de colegul de partid Cristian Boureanu. Dosarul cu propunerea de arestare preventivă a fostului deputat va ajunge la instanţa supremă după ce DNA va primi de la Camera Deputaţilor răspunsul privind încuviinţarea arestării. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămâne instanţa competentă pentru soluţionarea unei posibile propuneri a DNA de arestare preventivă a lui Trăşculescu.

Mandat de deputat încheiat cu o lună înainte de termen

FOTO: Parlamentarii USL şi ai PDL ar fi votat pentru ridicarea imunităţii dacă Trăşculescu nu demisiona

Fostul deputat de Mărăşeşti, Alin Trăşculescu, este cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. El a fost reţinut pe 11 noiembrie pentru 24 de ore. Complicele lui Trăşculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost reţinut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Alin Trăşculescu, ulterior fiind arestat pentru 29 de zile. Potrivit anchetatorilor, Trăşculescu şi Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în Focşani, cu Vintilescu pentru a primi 50.000 de lei, prima tranşă din cei 1,1 milioane de lei ceruţi. Trăşculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputat pentru finanţarea campaniei sala electorale. În referat, procurorii DNA susţin că deputatul i-a cerut denunţătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL, motivand că se apropie campania electorală. Deputatul i-ar fi spus lui Vintilescu că „m-am bătut pentru judeţ, nu pentru voi neapărat, pentru judeţul meu şi să aduc nişte fonduri acolo. Că aţi fost principalii beneficiari, e partea a doua”, după cum se mai arată în referatul DNA.  Din stenograme reiese că Trăşculescu era disperat să ajunga iar în Parlament, iar acesta chiar speră acum la un mandat prin redistribuire în Colegiul 5 Mărăşeşti. (Iulia CREŢU)

Mita era mascată în contracte fictive

Banii dintr-o firmă nu pot fi scoşi oricum, ci în condiţiile prevăzute de lege, cum ar fi dividendele la final de ani. Din acest motiv, banii de la Mircea Vintilescu ajungeau la deputatul Trăşculescu, spun procurorii, prin intermediul firmei complicelui deputatului, Marian Calotă, care se prezenta tuturor ca fiind consilierul personal al deputatului. Între societăţi s-au încheiat mai multe contracte fictive pentru prestarea unor servicii inexistente. De exemplu, pentru ca suma de 30.000 lei să ajungă de la denunţător la deputat, Calotă i-a propus lui Mircea Vintilescu încheierea unui contract fictiv între firmele Maryna Exclusiv şi Aquaform, al cărui obiect era efectuarea unui calcul hidraulic pentru investiţia “Prima înfiinţare de reţea de canalizare în comuna Gherăseni, judeţul Ilfov”. Astfel, s-a încheiat un contract antedatat şi fictiv. Procurorii susţin că Maryna Exclusiv nu avea un inginer de specialitate pentru realizarea acestui contract şi nici nu a angajat un colaborator. Mai mult, ca o măsură de precauţie, Mircea Vintilescu a trecut că localitatea Gherăseni se află în Ilfov, însă în realitate ea se află în judeţul Buzău. Pe de altă parte şi Marian Calotă trebuia să scoată banii din firma sa pentru a-i da lui Alin Trăşculescu. În referatul trimis de DNA parlamentarilor se arată că Marian Calotă a spus într-un discuţie că va scoate banii din societatea prin intermediul unui contract fictiv de vanzare – cumpărare a unui teren încheiat cu tatăl fostului deputat Trăşculescu. (M. BOICU)

Ce comentează cititorii: „Trăşculescu a riscat şi a pierdut”

Dosarul de corupţie în care este implicat  Alin Trăşculescu a starnit reacţii diferite în randul cititorilor Zdv. În timp ce unora reţinerea proaspătului deputat demisionar le-a provocat  milă, altora - sentimente de indignare. “Păcat ca are familie şi copiii, copiii nu sunt vinovaţi că părinţii sunt cretini, cum naiba să fii la putere şi deputat pe deasupra şi să te manjeşti cu cateva zeci de mii de euro. Fraiere, ia lecţii, dacă te aruncai la milioane de euro nu ajungeai în starea asta”, scrie un cititor. Altul salută decizia lui Trăşculescu de a demisiona din parlament. “Atitudinea lui e onorabilă şi îi face cinste!!! De acum justiţia va decide dacă e vinovat”. Cat de reuşit a fost sau nu flagrantul a fost şi acesta un subiect discutat, mai ales că rezultatul lui constituia motivul arestării preventive.

Reprezintă sau nu Trăşculescu un pericol social imediat pentru care se impune arestarea preventivă? “Niciunul, şi astfel ne aflăm în faţa unui nou caz de justiţie făcută la televizor de unii care nu au deschis Codul Penal niciodată... aşa că fără simpatie faţă de personaj, care în lumina linşajului mediatic nu mai prezintă un pericol electoral (decat pentru cei care l-au propus ca şi candidat) consider că nu se impune arestarea lui Trăşculescu şi nici transformarea acestuia în exponentul corupţiei judeţului. Justiţie ???? DA , dar să fie pe bune”, scrie “Obiectiv”. “Este foarte greu de crezut că Trăşculescu a acţionat singur, mai ales cu şefi ca Blaga şi Boc, tipi harşaiţi în şpăgi (…) Mult mai credibil este faptul că erau organizaţi într-un sistem piramidal, similar cu al naşilor de tren, în care Trăşculescu trebuia să fie în mod normal penultima mană dacă nu se lăcomea să renunţe la cateva niveluri de reţea pe care ar fi trebuit să le plătească. Aşa cum zicea şi Blaga sau unii de la ceilalţi, nimeni nu se miră că a luat şpagă ci că a fost suficient de prost să se lase prins, asta după un CV glorios de şpăgar la RAR, unde şi ca să-ţi dea bună-ziua vreun mecanic trebuie să bagi mana la buzunar”, scrie “Răducu” pe formul ziarului nostru. “Cetăţeanul roman” nu se arată surprins, dar ridică una dintre întrebările pe care şi-au pus-o mulţi vranceni. “Ce a făcut A.T. ca să devină persoana non grata şi cand vom afla şi despre alţii? Maşinile şi casele cu care toţi politicienii fac paradă nu se obţin din salarii!”, scrie acesta.

O urmă de regret se resimte din comentariul lui “Exter” care probabil, asemeni multor altor vranceni, îşi pusese bazele în clasa tanără de politicieni. „Asta e pedeapsa pentru felul cum ne-a tratat 4 ani. Ajuns în parlamentul Romaniei se credea Dumnezeu, venea în Vrancea doar să mai tragă nişte beţii şi niste sfori şi pleca la Bucureşti cu buzunarele doldora. Să-i fie ruşine, şi-a bătut joc de noi, probabil şi banii aceştia erau destinaţi şpăgii electorale, plătea iar amăraţii să-l voteze, pentru nişte bănuţi lumea îl vota şi ajungea iar în parlament pentru încă o tură de japcă. Păcat de el că era un tanăr politician care putea schimba clasa politică din Vrancea”, scrie “Exter”. Danb a făcut o sumară radiografie a ceea ce se petrece în sanul PDL Vrancea. “Problema era că Trăşculescu nu avea bani de campanie. Mustea l-a lăsat baltă, Malureanu l-a lăsat baltă, Hornea l-a lăsat baltă iar de Plăcinta nici nu mai vorbim. Dacă cei 4000 de membri cu care se laudă PDL Vrancea ar fi pus măcar 100 de Euro fiecare s-ar fi adunat banii de campanie. Dar membrii sunt doar pe hartie şi chiar şi din cei care sunt, mulţi nu ar fi pus nici macar 1 leu. Deci Trăşculescu a fost pus într-o situaţie imposibilă, banii din spăgile trecute erau tocaţi, credibilitate zero, bonitate zero şi el trebuia să intre în campanie cu buzunarele goale. De aceea a riscat şi a pierdut”, scrie Danb, care-i urează „puşcărie uşoară” fostului deputat. “Dacă s-ar aplica justiţia pentru toţi, să moara calu' dacă ar mai rămane cineva prin politică... La adăpostul unor vorbe sforăitoare, doctrine, programe şi alte rahaturi, nişte tipi jefuiesc fără scrupule, adunaţi în haite (numite pompos partide), cu o disperare şi o lăcomie extraordinară....Trăşculescu e un pion sacrificat în numele justiţiei care, conform programului, urmează să salte nişte peşti mari din USL...”, scrie “N.E.CURATU”. 

Pe site-ul ZdV puteţi citi referatul procurorilor DNA privind încuviinţarea arestării preventive a fostului deputat, în care se descrie mecanismele prin care şpaga ajungea de la stat în buzunarele alesului.

Vezi atasament


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
abatorul., acum 4144 zile, 20 ore, 29 minute, 54 secunde
totul eo mascarada dar atentie de ce nu isi da de pe perete sigla de parlamentar jos cu sigla si cu javrele caree au tradat partidul afara din judet la bucuresti unde ai slugarit si ai carat cinstea citeste integral
ghertan, acum 4144 zile, 20 ore, 30 minute, 20 secunde
inca de cind a venit la conducerea filialei PDL am intuit ca acesta este un excroc,un parvenit si ca o sa-l regretati pe d-l VRACIU.In modul in care l-ati indepartat din partid va face bine ca nici citeste integral
relu, acum 4144 zile, 22 ore, 27 minute, 23 secunde
Acuzarea sa este grava. Dar cati parlamentari merg pe principiul ca hotul neprins este negustor cinstit nu vom sti niciodata.Gestul sau de a demisiona este totusi unul de onoare.Ma intreb insa de ce citeste integral
RUBIN, acum 4145 zile, 2 ore, 17 minute, 57 secunde
Pe Ceausescu tot cu televizorul l-am ucis si acum ne este dor de el, hai sa lasam justitia sa-si faca datoria. Nastase se prezinta la tribunal si lumea-l aplauda, ce sa mai intelegem fratilor?
alin, acum 4145 zile, 3 ore, 52 minute, 27 secunde
mai vreau un mandat fratilor ca am datorii si nu am cum sa platesc avocatii si procurorii,vreau sa raman in libertate,banii din spagii am achitat campania care sa dus dracului,vai de viata mea...
Gherghisanul, acum 4145 zile, 4 ore, 32 minute, 49 secunde
Giorgtinel draga esti un mic copil. nu din banii acestui ecscroc sa facut drummul spre Suraia, ci din banii nostri, ai nostri ai tuturor, ca no fi avut taicasu la abator fabrica de bani. Ii dau citeste integral
boris, acum 4145 zile, 5 ore, 30 minute, 14 secunde
Fatul ca ti-ai dat demisia te onoreaza in fata noastra,si daca rezultatul anchetei este pozitiv pentru tine,cariera politica trebuie sa continuie pentru ca esti un baiat ok.care chiar te-ai batut citeste integral
Uliyyyse Byilyi, acum 4145 zile, 15 ore, 8 minute, 33 secunde
M-i se pare ca n-u ie bine ca sentampla ca banu nemuncit nu ie bun ca tot munca ie buna ca datorita iei mancacamm, hai la culcare!
Georginel, acum 4145 zile, 15 ore, 34 minute, 33 secunde
Regret cele intamplate lui Trasculescu, locuiesc in comuna Suraia si stiu ca in cei 4 ani de mandat la noi se vede ceva de pe urma lui, in special drumul Focsani-Suraia. Eu va sustin in continuare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.