Politică

Ponta: USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013. Iar în 2014 să organizăm alegeri regionale

Ziarul de Vrancea
20 nov 2012 1004 vizualizări
USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, păstrând judeţele actuale, a declarat premierul Victor Ponta.

 

El a arătat că în noua Constituţie va fi propus ca preşedintele să fie ales tot prin vot direct, dar să nu mai aibă posibilitatea de a nominaliza pe oricine doreşte în funcţia de prim-ministru, ci să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate în Parlament. În noua Constituţie va fi totodată clarificat când şi în cel fel preşedintele poate interveni în activitatea Guvernului.

"Trebuie de asemenea să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate", a spus Ponta la Realitatea TV.

Şeful Guvernului a arătat că şi serviciile de informaţii trebuie să funcţioneze, nu doar formal, sub control parlamentar, pentru a fi asigurată transparenţa.

Potrivit premierului, USL este dispusă să discute inclusiv cu PDL şi UDMR despre modificarea Constituţiei.

El a adăugat însă că nu crede că preşedintele Traian Băsescu îşi va respecta promisiunea de a demisiona din funcţie ca urmare a modificării Constituţiei prin înfiinţarea unui Parlament unicameral.

În privinţa regiunilor de dezvoltare, premierul a arătat că în 2014 trebuie organizate alegeri regionale, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru crearea unor regiuni de dezvoltare, bazat pe actuala structură, care să aibă principalele atribuţii în gestionarea fondurilor UE.

Ponta:Băsescu s-a comportat electoral cu glume de autobază,dar nu e la fel de fioros şi la Bruxelles

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că, după discuţia avută cu acesta la Palatul Cotroceni, a exprimat în repetate rânduri poziţii electorale, "cu ironii de doi bani şi glume de autobază", adăgând însă că şeful statului este fioros doar la Bucureşti, nu şi la Bruxelles.

"După ce am fost la Cotroceni, preşedintele Băsescu a avut două-trei ieşiri publice strict de campanie electorală. A făcut ironii de doi bani, nu cred că se preta la nivel de preşedinte să faci glume de cartier, de autobază. Ne-a arătat că numai el e deştept şi noi ceilalţi suntem nişte proşti şi nu ştim nimic", a spus Ponta.

El a susţinut că preşedintele Traian Băsescu este "foate fioros" doar la Bucureşti, nu şi în discuţiile de la Bruxelles cu oficialii europeni.

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4145 zile, 21 ore, 8 minute
Limbricul cu ochelari se crede buricul pamantului."Marele procuror" nu-i decat un copil razgaiat,pus vesnic pe scandal.Un pitifelnic al politicii romanesti pe care, nu peste mult timp, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.