Politică

ARD si USL, la atac. Afla care le sunt armele electorale cu care se vor bate pe votul alegatorilor

Ziarul de Vrancea
6 nov 2012 2097 vizualizări
Programele de guvernare ale celor doua aliante au fost facute publice cu cateva zile inainte de inceperea campaniei electorale

 

 

Cu cateva zile inainte de startul oficial al campanie electorale, USL si ARD isi lanseaza programele de guvernare cu care spera sa castige voturile romanilor pe 9 decembrie. Startul il dau cei de la Alianta Romania Dreapta, care fac publice marti, intr-o dezbatere, masurile pe care le propun sub sloganul "Reporneste inima Romaniei". Liderii USL vor prezenta joi, la Palatul Parlamentului, programul de guvernare pentru perioada 2012 - 2016, o "chintesenta" a programelor anterioare ale Uniunii.


Fie ca este vorba de reducerea impozitelor pe venit si pe munca, de majorarea salariilor sau de diminuarea TVA, ofertele celor doua blocuri politice imping orizontul de timp in care aceste masuri se vor concretiza spre finalul guvernarii 2012-2016. Toate cu argumentul ca fie ca nu sunt discutate si aprobate de partenerii financiari internationali ai Romaniei, fie ca o introducere imediata ar destabiliza bugetul.

In oferta USL, prima masura concreta, reducerea CAS cu un punct procentual ar urma sa aiba loc in 2013, in vreme ce in documentul ARD salariul minim ar urma sa creasca de la 1 ianuarie anul viitor. Restul masurilor sunt desfasurate pentru urmatorii trei ani, pana in 2016.

Gandul a comparat cele doua documnete si va prezinta, in premiera, principalele coordonate pe care sunt construite politicile USL si ARD pentru urmatorii ani.

COTA UNICA

In programul de guvernare al USL se vorbeste de aparitia a trei cote diferentiate de 16%, 12%, respectiv 8% in functie de venit. Premierul Ponta a precizat ca ultimele doua se vor aplica doar salariatilor cu venituri mici. Cu toate acestea masura, va fi aplicata incepand cu 2014, au precizat surse din USL pentru gandul. Cota de 8% urmeaza sa fie impusa celor cu salarii sub 800 lei, cea de 12% pentru cei cu venituri intre 800 si 1.600 de lei, iar cea de 16% pentru cei cu venituri peste 1.600 lei.

Liderii USL au explicat ca nu se pot aplica cotele diferentiate pentru venituri de 16%, 12% si 8%, incepand cu 1 ianuarie 2013, deoarece ar genera pierderi mari la buget. "Cele doua noi cote vor putea fi introduse incepand cu 2014, deoarece impactul pozitiv al introducerii noilor cote s-ar vedea dupa sase luni, ceea ce inseamna ca in primele sase luni va exista o scadere a incasarilor, ceea ce Romania nu isi permite, iar FMI nu va accepta. Anul 2013 va fi unul extrem de dificil, mai ales in prima parte, si nu ne permitem sa avem o scadere a veniturilor", au explicat lideri ai USL.

"In acest moment si la constructia bugetului cota propusa de USL, luand in considerare realitatile, este de 16%, iar un impozit mai mic poate fi introdus doar pentru cei cu venituri foarte mici. Programul de guvernare este de 2012 - 2016, nu stiu daca vor fi cote diferentiate din 2013", a declarat si premierul Victor Ponta la finalul sedintei USL. Printre masurile anuntate de primul-ministru pentru 2014 se numara si taxarea tranzactiilor financiare, dar si un nou sistem de redevente.

ARD isi propune in programul de guvernare introducerea "unuia dintre cele mai mici impozite pe venit si profit din UE", cota unica urmand sa scada de la 16% la 12%. "Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat", se arata in programul de guvernare obtinut de gandul.

CRESTEREA SALARIULUI MINIM

USL isi propune o crestere a salariului minim, care ar urma sa ajunga la finalul guvernarii 2012-2016 la 1.200 de lei. USL a trecut in programul de guvernare si reintregirea salariilor cu 8%, masura anuntata la cateva zile dupa preluarea guvernarii de Uniune.

De cealalta parte, ARD sustine ca la 1 ianuarie 2013 salariul minim pe economie va creste de la 700 de lei la 850, urmand ca in ianuarie 2015 acesta sa fie de 1.000 de lei.

REDUCEREA CAS

"CAS se reduce cu 5% in urmatorii patru ani, iar TVA va reveni in 2016 la 19%", se arata in oferta USL pentru 2012-2016. Cei din USL au declarat pentru gandul ca prima scadere a CAS ar putea avea loc la finele anului 2013. Taxa pe valoarea adaugata ar urma sa scada incepand cu 2014, cu un procent anual.

In programul de guvernare al ARD se prevede o reducere a contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate cu 5% din contributia angajatorului, incepand cu 2015. Initial, liderii PDL pledau pentru o efectuarea simultana a reducerii cotei unice, cresterii salariului minim si reducerii CAS.

INFRASTRUCTURA

In domeniul infrastructurii, USL se angajeaza ca in patru ani sa finalizeze autostrada Bucuresti - Arad (Coridorul IV pan-european), dar sa finalizeze si autostrada Bucuresti - Iasi si Iasi - Chisinau. Pentru legatura dintre Transilvania si Moldova se va demara proiectul autostrazii Targu-Mures - Iasi.

La insistenta secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, se va demara si proiectul autostrazii Bucuresti - Craiova, promisiune inclusa si in programul de guvernare al PSD din 2008.

ARD militeaza pentru continuarea finalizarea investitiilor deja incepute in care o importanta majora o au finantarile europene si parteneriatele public-privat.

AGRICULTURA SI SATUL ROMANESC

Liviu Dragnea a impus in programul de guvernare USL si un program pentru satul romanesc. Astfel, primarii si Consiliile Judetene vor avea un rol sporit in modernizarea satului. De asemenea, se are in vedere construirea de campusuri scolare si licee in mediul rural. "Un proiect all-inclusive in care elevul va avea camin, cantina, transport, bursa, baza sportiva. Toti elevii aflati pe o raza de 15 km pot intra in acest program, la o anumita scoala sau liceu", sustin cei din USL.

O alta masura cu caracter economic, menita sa stimuleze economia, este reducerea TVA la produsele agricole la 9% de la 24% cat este in prezent.

In programul de guvernare al ARD, agricultura este considerata fiind unul din sectoarele strategice prioritare, insa aici oferta este destul de vaga. "Romania poate deveni un exportator major de alimente. Agricultura ramane unul din sectoarele cu cel mai important potential de crestere si unul din sectoarele pe nedrept neglijate de toate guvernarile de stanga", se arata in programul de guvernare al ARD.

JUSTITIE

USL foloseste la acest capitol o lozinca, insistand pentru depolitizarea DNA si a Parchetelor.

De cealalta parte, ARD sustine, in acelasi stil generalist, ca DNA, Parchetul si Avocatul Poporului trebuie "ferite de interventia politicului". De asemenea, ARD se angajeaza pentru continuarea procesului "de imbunatatire a actului de justitie inceput in 2005 si blocat de USL in 2012". Alianta Romania Dreapta sustine ca va modifica legea, astfel incat sa fie eliminata "posibilitatea prescrierii infractiunilor in care nu s-a judecat fondul". Justificarea acestui demers: "unii politicieni acuzati de justitie se folosesc de avocati pentru a lungi ani de zile procesele, astfel incat faptele lor ajung sa fie prescrise".

GUVERNANTA DIGITALA SI INDUSTRII CREATIVE

USL pune accent, in programul de guvernare, pe "guvernanta digitala", un concept prin care se infiinteaza un ghiseu unic pentru plata online a taxelor si impozitelor. O noutate in domeniu o reprezinta introducerea cardului unic de identitate pe care sa fie cardul medical, carnetul de conducere, cardul de transport, cartea de vot toate avand semnatura digitala si certificat digital.

ARD are un capitol special, in programul de guvernare, in care introduce industriile creative - software, inteligeta industriala, inventica industriala - intre sectoarele strategice. "Romania a avut politici punctuale de stimulare a sectorului IT, dar are nevoie in continuare de o strategie coerenta de sprijinire si incurajare a antreprenoriatului in industriile creative", se arata in document.

SANATATE

USL propune, in programul de guvernare, constructia de noi spitale sau dotarea celor existente. SMURD capata un loc important in guvernarea USL, dorindu-se extinderea sistemului la nivel national.

ARD isi propune o noua lege a sanatatii, dupa esecul de la inceputul acestui an a actului normativ de reforma a sanatatii promovat de guvernul Boc. De asemenea, ARD vrea dezvoltarea sistemului de urgenta prin componentele sale SMURD, ambulanta, UPU. Un alt punct este informatizarea sistemului sanitar si crearea unei baze de date unice pentru toate institutiile publice.

Text preluat din gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.