Politică

După votul de la locale, “ţăranii” bagă 6 uselişti în Parlament din prima

Mihai Boicu
4 nov 2012 3297 vizualizări
Votul din mediul rural de la alegerile locale arată că la Senat şi cinci colegii deputaţi peste 50% din voturi au mers la USL. Dacă se respectă proporţia, PSD şi PNL ar putea caştiga fără probleme alegerile parlamentare. Principalul contrancandidat, Alianţa Romania Dreaptă, trebuie să coboare USL cu cateva mii de voturi pe fiecare colegiu pentru ca mandatele să intre la redistribuire

USL este pe val, iar PDL îşi caută suflul de altă dată sub sigla Alianţei Romania Dreaptă (ARD). În urmă cu patru ani, cand lucrurile stăteau invers, PSD tot reuşea să scoată patru parlamentari. Acum, merge la victorie în toate colegiile, iar datele de la locale arată că acest lucru s-ar putea întampla. În mediul rural, USL a obţinut peste 50% din voturi, excepţie făcand doar Colegiul 5 Mărăşeşti. Principalii competitori, cei de la ARD, speră ca în aceste condiţii să scadă USL pragul de 50%, pentru ca mandatele să fie atribuite la loteria redistribuirii. Cifrele arată că doar în colegiul în care candidează Alin Trăşculescu şi liberalul Laurenţiu Ţigăieru Roşca s-ar putea întampla acest lucru. 

PSD şi PNL caştigă fără probleme alegerile parlamentare din 9 decembrie, dacă se respectă proporţia voturilor date la alegerile locale şi nu se schimbă ierarhia preferinţelor electoratului. Din Vrancea vor pleca în Parlament şase deputaţi şi doi senatori. La deputaţi, Colegiul 1 se întinde doar în Focşani, astfel încat mediul rural nu are niciun cuvant de spus. Aici candidează Raluca Ioan (ARD), Ciprian Nica (USL) şi Sorin Hornea (PP-DD). Colegiul 2 prinde o parte din sudul reşedinţei de judeţ, plus nouă comune din zona de sud a Vrancei. Numărul total al voturilor exprimate pentru consiliile locale se ridică la 16.275. Dintre acestea, USL a obţinut 9.711, APV 4.433, iar PP – DD 1.694. Şi PNG a obţinut 167 de voturi, toate în comuna Tătăranu. După cum se vede, USL are cu aproape 1.600 de voturi peste pragul de 50%, care îi permite să obţină un deputat fără probleme. ARD ar trebui să-şi dubleze practic scorul electoral de la locale ca să caştige, ceea ce e practic imposibil. În aceste condiţii, singura speranţă la redistribuire este coborarea USL sub jumătate din voturi, lucru de asemenea greu de crezut. Din cele nouă comune din Colegiul 2, doar la Ciorăşti este primar PDL. Candidaţii din acest colegiu sunt Angel Talvăr – USL, Constantina Negoiţă - ARD şi Gheorghiţă Oancea – PP-DD. Partidul Ecologist va fi reprezentat de Rodica Dumitrache, iar UDMR pe Eniko Balint – Miklossy. 

Săpunaru nu ar trebui să aibă surprize

Colegiul 3 Camera Deputaţilor este singurul care nu are niciun oraş în cuprinsul său, fiind croit după chipul şi asemănarea PNL în 2008, pentru ca Nini Săpunaru să fie reales. Chiar dacă deputatul a pierdut doi primari, tot deţine supremaţia la primari şi, cel puţin teoretic, are şi sprijinul celor de la PSD. Din cele 19 comune, cele mai multe pe Valea Ramnicului şi pe Valea Milcovului, zece au primari PNL, şase PSD, iar trei PDL. La locale, au fost 27.614 voturi valabil exprimate, din care USL a obţinut nu mai puţin de 16.428, în timp ce APV a luat doar 6.742. PP – DD a primit 2.248 de voturi, PRM – 327, PNG – 152, Forţa Civică 114, iar Partida Romilor – 208, în Slobozia Bradului. Cum partidele mici nu vor avea candidaţi, rămane de văzut înspre ce formaţiuni se vor îndrepta votanţii. După indicaţiile de la centru, aceştia ar trebui să treacă la USL. Pe Colegiul 3 va candida de la USL liberalul Nini Săpunaru, care are cele mai mare şanse avand în vedere că este deputat în funcţie şi a contribuit decisiv la reabilitarea drumurilor din colegiu chiar în prag de alegeri. ARD merge pe mana doctorului Eugen Ghinescu, iar PP – DD mizează pe fosta democrat – liberală Mirela Bîznă. Candidatul UDMR este Gaszpor Gabor – Istavan, iar cel al Partidului Ecologist Roman Stăicuţu Ilie. 

Zona de munte este aproape roşie

FOTO: USL intenţionează să-şi ia “partea laului” la alegerile parlamentare

Colegiul 4 pleacă de la Odobeşti şi cuprinde toată munte a judeţului, de la Boloteşti în sus, dar şi cateva comune de langă Focşani - Campineanca, Carligele, Coteşti şi Goleşti. Din 19 localităţi, doar două au primari de la PDL, iar rezultatele de la locale au fost categoric în favoarea USL. PSD şi PNL au obţinut împreună 18.473 voturi din totalul de 28.460,  în timp ce APV a avut doar 6.295. Partidul lui Dan Diaconescu a avut 2.090 voturi, iar PRM 655 voturi. USL nu mai merge pe mana lui Cristian Dumitrescu, care a fost trecut la Senat şi mizează pe Miron Mitrea. ARD este reprezentat de Costel Bebe Marica, directorul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care este cunoscut în zonă şi a candidat la locale pentru funcţia de primar al comunei Vidra. PP – DD l-a desemnat candidat pe consilierul judeţean Jănică Bordeanu, fost inspector şef adjunct al ISU. Partidul Ecologist este reprezentat de Costel Dumitrescu, iar al UDMR Szasz Hargita. După cum se vede, cei de la ARD sunt cu mult în urma USL pe acest colegiu. Dacă se va vota în acelaşi număr ca la locale, PSD şi PNL ar trebui să piardă peste 4.000 de votanţi pentru ca mandatul să intre la redistribuire.

USL nu are majoritatea în Colegiul 5

Singurul colegiul în care cei de la USL nu deţin controlul în rural este cel cu numărul 5, în care este prins Mărăşeştiul, dar şi o mică parte din Focşani. Din cele nouă localităţi rurale, şapte au primari PSD, iar două primari PDL. La Ţifeşti, unde primar este democrat – liberalul Gabriel Postolache, APV a zdrobit pe toate planurile USL la alegerile locale. Atunci au fost 16.540 de voturi valabil exprimate în comunele din Colegiul 5, din care USL a avut 7.478, APV – 5.833 şi PP – DD – 2.772. Rezultă că în rural candidatul USL ar putea să piardă alegerile. În acest caz, decisiv este votul de la Mărăşeşti, unde primar este social – democratul Valerică Chitic. Acesta a trecut de la PDL la PSD înaintea alegerilor locale şi a caştigat cu uşurinţă alegerile. Pierderea Mărăşeştiului ar putea să-l coste scump pe deputatul PDL Alin Trăşculescu, care avea mai multe şanse la redistribuire dacă Valerică Chitic mai era în partid. De altfel, acesta a caştigat în 2008 în acest mod. În aceste condiţii, liberalul Laurenţiu Ţigăieru Roşca are cele mai multe şanse, însă tot poate avea emoţii. PP – DD merge la parlamentare pe mana preşedintelui organizaţiei, consilierul judeţean Neagu Murgu. Reprezentantul Partidului Ecologist este Gabriel Alin Gavrilă, iar cel al UDMR Dajka Tunde. 

Candidaţi noi pe Colegiul 6

FOTO: Cei de la PP-DD mizează şi ei pe cel puţin un colegiu din redistribuiri

În Colegiul 6 sunt candidaţi care pană acum nu s-au mai prezentat în faţa electoratului, în condiţiile în care deputatul Ciprian Nica a fost pus să candideze la Focşani. Pe langă Panciu şi Adjud, aici sunt cuprinse 12 comune, unde USL a obţinut o victorie categorică la alegerile locale. Din totalul de 18.347 voturi, PSD şi PNL au obţinut 10.127. APV a avut 4.711 voturi, iar PP – DD 2468 de voturi. De asemenea, PNG a luat 636 de voturi la Homocea, unde are patru locuri în Consiliul Local. USL ar trebui să piardă peste 1.000 de voturi pentru a coborî sub pragul de 50% din opţiunile electoratului. PSD l-a scos la înaintare pe consilierul judeţean Victor Roman, foarte cunoscut în zonă prin afacerile sale, cele mai multe cu primăriile. ARD merge pe mana unui candidat necunoscut în Vrancea pană la acest moment, omul de afaceri adjudean Florin Secară, care activează în capitală şi care a decis să se reîntoarcă în zona natală. PP – DD a adus un fost europarlamentar PDL din Timiş, Nicodim Bulzescu, de care în Vrancea nu a auzit aproape nimeni. Partidul Ecologist Roman o propune pe Camelia – Marian Diţă, iar UDMR pe Bardocz Laszlo. Cum şi în Panciu şi Adjud USL a caştigat alegerile, opozanţii Uniunii vor avea mari dificultăţi pentru a produce surprize la parlamentarele din 9 decembrie.

USL aduce traseişti pentru Senat, iar ARD primari

FOTO: Candidaţii Alianţei Romania Dreaptă speră să scadă USL pragul de 50%, pentru ca mandatele să fie atribuite la loteria redistribuirii

Colegiile de la Senat au luat fiecare cate trei colegii de la Camera Deputaţilor. Colegiul 1 cuprinde aproape tot Focşaniul, la care se adaugă 27 de comune. Votul de la locale a poziţionat PSD pe primul loc, cu 23.139 de voturi dintr-un total de 43.889. APV a obţinut 11.175 de voturi, PP – DD 3.942, PNG – 319, PRM – 327, Forţa Civică - 114, iar Partida Romilor – 208. Bazandu-se pe acest scor şi pe supremaţia primarilor, USL îl propune candidat pe traseistul Petru Filip, care a trecut de la PDL la PSD, ajutand astfel USL să preia guvernarea. ARD merge pe mana unui nou venit în politică, avocatul focşănean Codruţ Balaş. PP – DD, a treia forţa politică pe plan local, este reprezentat de Aurel Bacu, preşedintele organizaţiei din Focşani şi consilier municipal. PER îl propune pe Gheorghe Ciobanu, iar UDMR pe Zoltan Istvan. În Colegiul 2 Senat sunt 40 de localităţi rurale, unde la alegerile locale au fost 63.347 de voturi valabile exprimate. Ordinea primelor trei partide este aceeaşi: USL – 36.078 voturi, APV – 16.839 voturi, PP – DD – 7.330 voturi, PRM – 655 voturi iar PNG – 636 de voturi. Social – democratul Cristian Dumitrescu ar putea avea probleme în cazul în care USL ar scade cu cateva mii de voturi. APV mizează pe primarul Ţifeştiului, Gabriel Postolache, a cărui strategie este să “ducă” mandatul la redistribuire. PP – DD îl vrea pe Lionida Milea candidat. Partidele fără şanse, dar care vor să strangă ceva voturi la nivel naţional, sunt UDMR şi PER, care îi propun pe Vangza Tibor – Istvan, respectiv Gheorghiţă Berbece. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
nykolas, acum 2202 zile, 17 ore, 37 minute, 7 secunde
SĂ ÎI KIŞ ÎN FREZĂ PE TOTI ....EI CU BANI ŞI INTERESE NOI "traim bine"!
dumitru, acum 2203 zile, 12 ore, 20 secunde
Unii dintre voi ar trebui sa va abtineti de la comentarii nefondate.. In loc sa criticati oameni ca Laurentiu Tigaeru, ar trebui sa cascati ochii la adevaratii hoti ai judetului, care odata vazuti cu citeste integral
PP-DD, acum 2203 zile, 16 ore, 6 minute, 36 secunde
Trasculescu nu a facut nimic, Tigaeru a pierdut la poker complexul,,Mara " si minte mai tare ca Ponta....cand sa reanfiintezi spitalul si sa reconstuiesti fabrica ,,Chimica " ?...minciunile citeste integral
Dana, acum 2203 zile, 17 ore, 21 minute, 21 secunde
Pe Colegiul 5 nimeni nu e mai potrivit ca domnul Laurentiu Tigaeru Rosca..Nu vreau sa ii dau votul unui om care nu are nimic de oferit, cum este Trasculescu. Nu a facut nimic....Mult succes domnule citeste integral
un cetatean, acum 2203 zile, 18 ore, 12 minute, 26 secunde
Nu as cataloga nici pe departe candidatura dnului Laurentiu Tigaeru Rosca drept jalnica, dat fiind contextul politic actual in care se invart in general nonvalori, inculti si oameni fara prestanta si citeste integral
justitie, acum 2203 zile, 18 ore, 51 minute, 11 secunde
...da ca de obicei in romania,fetitele din pdl si baieteii din usl se cearta iar tara saraca tara sta in adormire si saraca tara vegheaza la somnul acelor fetite si baietei din aceste partide ca citeste integral
schnee, acum 2203 zile, 19 ore, 46 minute, 32 secunde
E usor sa nu te implici, sa stai pe marginea scenei si sa critici. Intr-adevar, multe lucruri nu au mers bine in tara asta, dar acum nici nu trebuie sa atacam toti politicienii. Sau macar sa ii lasam citeste integral
dexter, acum 2203 zile, 20 ore, 2 minute, 10 secunde
Votul este dreptul meu si este cea mai puternica arma a mea. Ca cetatean al comunei Vanatori tot ce pot spune este ca m=am saturat de betivul de Trasculescu, a venit in 2008, a mituit de la primar citeste integral
vlad, acum 2203 zile, 20 ore, 4 minute, 15 secunde
Ce-i drept cred ca cel mai potrivit om pe acest colegiu ar fi Laurentiu Tigaeru Rosca si cred in acelas timp ca va putea schimba ceva pe acest colegiu .
v.V.v, acum 2203 zile, 20 ore, 8 minute, 53 secunde
Chiar trebuie o schimbare ..in parlamentul romaniei trebuie sa intre si altfel de oameni ...oameni noi care nu sunt din 90 pe acolo ...un om care a pornit singur o afacere care nu a avut contracte cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.