Politică

Candidaţii lui DAN DIACONESCU sunt puşi să semneze CONTRACT: dacă pleacă din partid plătesc 2 MILIOANE DE EURO

Ziarul de Vrancea
30 oct 2012 1379 vizualizări
Dan Diaconescu îi obligă pe candidaţii partidului său să semneze un "contract" cu clauză de reziliere înainte de a intra în cursa pentru un loc de deputat sau senator. Potrivit reprezentanţilor PPDD "contractul" este un pact comisoriu care spune că parlamentarul ales pe listele partidului nu poate migra la un alt partid. În cazul în care o face trebuie să vireze în contul PPDD suma de 2 milioane de euro.

 

Avocatul PPDD spune însă că nu este precedent juridic in acest sens dar că pactul comisoriu este o instituţie legală prevăzută de Noul Cod Civil. Pe de altă parte Marius Necula, senator ales pe listele PDL şi poaspat înregimentat la PPDD spune că un astfel de pact nu poate suprascrie Constituţia. "Constituţional, poţi să treci de la un partid la altul fără probleme indiferent de ce clauze semnezi", a declarat Necula pentru gândul.

Secretarul general al PPDD, Liviu Robert Neagu a declarat pentru gândul că toţi canidaţii PPDD sunt obligaţi să semneze "contractul" prin care se angajează să plătească partidului 2 milioane de euro în cazul în care migrează la un alt partid. "Suma a fost stabilită mai mult simbolic. Nu a existat o analiză pentru această sumă. Am primit această propunere din teritoriu şi cei din teritoriu ne-au spus că puteam pune orice sumă şi 20 de milioane de euro. Niciunul din cei care candidează nu iau în calcul că vor părăsi echipa după alegeri. Este un gest moral, un gest de ataşament faţă de partid", a explicat Liviu Nagu.

Din punct de vedere juridic contractul dintre PPDD si candidaţii pentru alegerile parlamentare poartă denumirea pe pact comisoriu şi este o instituţie juridică prevăzută în Codul Civil (art. 1550). Avocatul PPDD, Daniel Fenechiu a explicat pentru gândul cum funcţionează acest pact comisoriu şi cum vor fi executaţi din punct de vedere financiar candidaţii traseişti. Avocatul susţine că în momentul în care un parlamentar PPDD va migra la un alt partid atunci clauza de sancţiune de 2 milioane de euro devine activă.

"Acasă clauză se activează numai dacă respectivul candidat odată ales parlamentar îşi dă demisia din partid sau din grupul parlamentar sau este exclus pentru că a încălcat statutul. Juridc această convenţie este un pact comisoriu, adică o sancţiune fără intervenţia instanţei. În momentul în care prevederile sunt încălcate investesc acest pact cu fomulă executorie. Funcţionează ca un contract civil ", susţine avocatul Daniel Fenechiu. Avocatul susţine că sancţiunile pactului comisoriu intră în vigoare fără intervenţia instanţei.

Avocatul spune că nu există un precedent asemănător. "Cu siguranţă vom ajunge în instanţă acolo vom vedea cum vor decide magistraţii. Sigur că se pot ridica excepţii. Ideea a fost ca noi să descurajăm traseismul", a precizat Daniel Fenechiu.

Liliana Mincă, fost membru PC, UNPR şi proaspăt candidat al PPDD la parlamentare în Botoşani spune că a semnat deja acest pact. "Este o convenţie pentru toţi candidaţii PPDD care este foarte clară. Atunci când ieşi parlamentar din partea PPDD nu poţi să trădezi partidul decât dacă achiţi o sumă prevăzută de partid. Există şi o demisie în alb pentru toţi cei care vor să migreze. Nimeni însă de la PPDD nu va migra. Vă garantez eu. Mie nici prin cap nu îmi trece să plec", a explicat Liliana Mincă. Fosta şefă a Loteriei Române a menţionat că pactul cu partidul l-a semnat în momentul în care dosarul ei de candidat a ajuns la avizare în cadrul conduceriii PPDD.

Marius Necula: Traseismul este constituţional

Senatorul Marius Necula-Gerard care a migrat chiar luni 29 octombrie de la PDL la PPDD a declarat pentru gândul că nu a fost înştiinţat de partidul lui Dan Diaconescu că este obligat să semneze o astfel de clauză. Marius Necula care a fost ales în 2008 senator pe listele PDL a decis să candideze la un nou mandat dar de acestă dată din partea PPDD. Necula spune că nu vede ce valoare juridică ar putea avea un asemenea contract. "Şi dacă ai semnat? Ce? Oricine poate semna un document că nu pleacă de la un partid la altul. Constituţional, o clauză sau un contract nu poate să încalce legile. Constituţional, poţi să treci de la un partid la altul fără probleme indiferent de ce clauze semnezi. Apoi angajamentele financiare nu ţin de obligaţii morale", a explicat senatorul Marius Necula. El a mai precizat că nu a finalizat în totalitate negocierile cu PPDD.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vranceanu', acum 4166 zile, 22 ore, 32 minute, 5 secunde
Apreciez propunarea,e un pas important in democratie.Daca te-am votat penelist asa sa fie ,nu sa treci pe urma la CARACAL.
auras, acum 4167 zile, 13 ore, 30 minute, 25 secunde
Rusine celor din conducerea PPDD-ului,ati pus pe liste toti PDL-istii(ciocoii).Nu mai este valabila lozinca"USL-PDL/aceeasi mizerie?Sau acum s-a scimbat,si suna "PDL-PPDD",aceeasi citeste integral
raduc, acum 4167 zile, 15 ore, 36 minute, 33 secunde
Ca toate actiunile de imagine ale lui Diaconescu si acest contract este o tampenie. Poate oricine sa-l semneze linistit, NU ESTE VALABIL. Una dintre conditiile de valabilitate ale oricarui contract citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.