Politică

Primarii vor de la parlamentari să-i vadă mai des pe la uşa lor

Mihai Boicu
28 oct 2012 3292 vizualizări
Legătura dintre parlamentari şi comunele din colegiile lor se face încă din campanie în campanie, în cele mai multe cazuri. Primarii îşi doresc în viitorul mandat al Parlamentului să-i vadă pe deputaţi şi pe senatori mai des pe la ei, nu doar atunci cand au nevoie de voturi. Votul uninominal instituit în 2008 pentru Parlament încă nu a dus la rezultatele scontate

Relaţia parlamentar – primar se derulează, în general, după următorul scenariu: aproape patru ani primarul bate pe la uşa deputatului şi senatorului, două - trei luni parlamentarul merge pe la primării în căutare de voturi. Din această politică este dezavantajat cetăţeanul, care cade pradă intereselor politice care se suprapun prea puţin cu grijile sale, care ţin în primul rand de apă şi drumuri. Cu toate că subiectul este puţin delicat în pragul campaniei electorale şi cu primari cărora li se dictează de la centru să facă lobby pentru un anumit candidat, primii gospodari ai comunelor din Vrancea spun la unison că dialogul cu parlamentarii lor este esenţial. În urmă cu patru ani, deputaţii şi senatorii au fost aleşi “ca primarii”, adică cu o listă de promisiuni care nu prea ţineau de atribuţiile lor din Parlament, dar impusă de faptul că erau pentru prima dată candidaţi într-un colegiu cu nume şi prenume, nu pe o listă a unui partid. Unii primari spun că în localităţile lor nu s-a întamplat nimic după alegerile din anul 2008. “Ce putea să ne aducă nouă un parlamentar care era în opoziţie?”, se întreabă primarul din Măicăneşti. Social – democratul Costel Necula l-a avut deputat în colegiul 2 pe un coleg de partid, Angel Tîlvăr, “singurul care a făcut ceva”, şi pe Sorina Plăcintă, senator PDL la vremea respectivă. Despre fostul senator democrat – liberal primarul din Măicăneşti spune că nu l-a mai văzut după alegerile din 2008. “Aş dori ca relaţia dintre parlamentari şi cetăţeni să fie mult mai stransă, nu doar în campania electorală”, a adăugat Costel Necula. 

Primarul – candidat de la Ţifeşti spune că aleşii trebuie să facă teren

FOTO: Singurul primar candidat în alegerile parlamentare din acest an este Gabriel Postolache de la PDL

Singurul primar candidat în alegerile parlamentare din acest an este Gabriel Postolache, primarul Ţifeştiului, care visează la scaunul de senator în Colegiul 2, unde se va bate, din informaţiile vehiculate pană acum, cu actualul senator PSD Miron Mitrea. “În niciun caz nu aş fi putut să am cele două drumuri judeţene din comună asfaltate dacă nu era Alin Trăşculescu. Acesta a ajutat însă şi primari din alte partide”, a declarat primarul Ţifeştiului. Gabriel Postolache spune despre principalul său contracandidat că s-a remarcat doar prin absenţă în colegiul său. “Domnul Mitrea nu a avut nicio iniţiativă în folosul oamenilor în Parlament. Dacă ar fi fost prezent la lucrări poate ar fi avut vreo idee. Acesta nu a fost prezent în ultimii patru ani decat de vreo cateva ori în judeţ. Ca să fii convins că problemele primarului sunt cele ale comunităţii trebuie să mergi în teritoriu. E posibil ca într-o localitate primarul să spună că este nevoie de nu ştiu cate miliarde de lei pentru o lucrare, dar cand te deplasezi acolo să vezi că nu este apă sau infrastructură sau este nevoie de reparaţii la şcoală. Parlamentul trebuie să meargă în teritoriu pentru a vedea care sunt problemele oamenilor”, spune primarul candidat. 

Sîchin: “Dumitrescu a trecut pe la noi, Mitrea mai rar”

FOTO: Pe deputatul PSD Cristian Dumitrescu cică l-a durut inima de comunele Vrancei. Majoritatea nu prea l-a văzut însă în Colegiul Odobeşti

Ştefan Sîchin, primarul PSD din Boloteşti, îi dă cu jumătate de gură dreptate colegului său de la Ţifeşti spunand că doar deputatul social – democrat Cristian Dumitrescu i-a mai trecut din cand în cand pragul primăriei. În schimb, Miron Mitrea a fost de găsit doar la telefon. “Eu am avut o cooperare foarte bună cu amandoi, dar în primul rand cu domnul Dumitrescu. Acesta a trecut la cel mult două luni prin comună. Cu domnul Mitrea ne-am văzut mai rar, dar am vorbit la telefon. Dialogul este ceea ce îmi doresc cu viitorii parlamentari, să le spunem problemele pe care le avem, să fim îndrumaţi. Pe mine m-au sunat şi mi-au zis că se dau fonduri printr-un program sau altul, iar acest lucru a contat”, a declarat primarul Boloteştiului. În prag de alegeri, primarul din Păuneşti s-a ferit să comenteze prestaţia parlamentarilor din 2008 pană în prezent. Gheorghe Popa are planuri clare pentru comună pentru viitor şi în ceea ce priveşte aşteptările de la aleşii din Camera Deputaţilor sau din Senat. “Vreau să fiu sprijinit să asfaltez drumurile din comună. Aş vrea să termin canalizarea şi să finalizez lucrările la toate unităţile de învăţămant. Ar fi benefic pentru noi ca parlamentarii să treacă prin comună măcar de două - trei ori pe an. Din păcate, acum oamenii votează tot cu partidul, nu cu oamenii”, a declarat Gheorghe Popa. 

Primarul de la Mera, răsfăţat de parlamentarii PDL şi PNL

FOTO: Ion Sticlaru, primarul de la Mera

Ion Sticlaru, liberalul care conduce comuna Mera, se declară mulţumit cu relaţia pe care a avut-o cu parlamentarii din toate partidele, despre care spune că l-au ajutat. “Doamna Sorina Plăcintă (senator PDL Colegiul 1) ne-a ajutat cu proiectul de apă şi canalizare. Ne-a chemat la ea şi ne-a întrebat ce avem nevoie. După aceea a mers cu mine acolo unde a fost nevoie. Domnul Alin Trăşculescu (deputat PDL Colegiul 5) ne-a ajutat cu şcolile şi cu bisericile. De asemenea, ne-a inclus drumurile pentru asfaltare în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), care din păcate a fost suspendat. Fostul prefect Dragoş Mircea ne-a ajutat să obţinem suprastructura metalică pentru două poduri de pe teritorul comunei. Domnul preşedinte Săpunaru (Nini Săpunaru – deputatul PNL Colegiul 3) a spus că repară drumul care face legătura cu Focşaniul şi acum face acest lucru. În continuare mi-aş dori să fim sprijiniţi să finalizăm acest proiecte”, a declarat Ion Sticlaru. Primarul din Mera spune că una dintre marile probleme ale comunei este aplicarea Legii 247/2005 în privinţa retrocedării pădurilor şi speră să găsească sprijin din partea factorilor de decizie pentru a rezolva această problemă.

FOTO: Primarii din Vrancea dau frumos în pozele de susţinere pentru candidaţii la parlamentare

Ca o concluzie, toţi primarii spun că dialogul cu parlamentarii este foarte important. Deşi aceştia nu pot ajuta direct o comună, îi pot îndruma şi sprijini pe primari pentru a obţine finanţare pentru proiectele pe care le au. Practic, aici se vede influenţa şi rezultatul activităţii unui parlamentar pentru o anumită localitate. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un cititor, acum 4188 zile, 5 ore, 36 minute, 56 secunde
Sint penibili domnii... parca sint impaiati! Ce realizari profesionale au?
danb, acum 4189 zile, 3 ore, 27 minute, 29 secunde
Legaturile pe care si le doresc primarii cu parlamentarii au caracter penal inscriindu-se la infractiunea numita "trafic de influenta". Daca ceilalti primari doar sugereaza acest gen de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.