Politică

2.000 de oameni au fost lăsaţi în voia apelor Ramnicului

Mihai Boicu
15 oct 2012 1894 vizualizări
Guvernanţii au sistat finanţarea înălţării digurilor de apărare din zona Măicăneştiului, unde apele Ramnicului Sărat erau cat pe ce să inunde anul trecut localnicii.Acum digurile sunt slăbite din cauza lucrărilor nefinalizate şi oricand pot avea loc inundaţii

Actuala putere a abandonat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) pentru că nu sunt bani. Dacă realizarea unor investiţii nu intră în categoria celor urgentele, de altele poate depinde inclusiv viaţa unor oameni. Nu mai puţin de 19,9 km de diguri de pe malurile Ramnicului între Măicăneşti şi Slobozia Boteşti au fost abandonate, deoarece constructorul nu a fost plătit. Dumitru Diaconescu, inginerul şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), a tras atenţia ieri, la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CSJU), că situaţia este gravă, deoarece lucrările pentru supraînălţare au slăbit digurile. “Vega 93 a început lucrările în iulie, a lucrat două luni, după care PNDI a fost abandonat şi firma nu a mai lucrat pentru că nu a fost plătită. Lucrările sunt neterminate. S-a realizat decopertarea digurilor, sunt breşe în linia de apărare, iar digurile sunt slăbite şi este pericol de inundaţii”,  a spus Dumitru Diaconescu. Anul trecut raul Ramnicu Sărat era cat pe ce să se reverse în Măicăneşti, astfel încat oamenii au motive întemeiate să se teamă.

Apele erau la un pas să inunde comuna

Pentru realizarea lucrărilor din Măicăneşti era necesară suma de 17,2 milioane lei. Investiţia a fost contracată de Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău, întrucat SGA Vrancea nu are personalitatea juridică. Digurile la care s-a lucrat protejează locuitorii din satele Belciug, Tătaru, Slobozia Boteşti şi Satu Nou. În plus, trebuia recalibrată şi albia Ramnicului deoarece era colmatată. “Comunitatea s-a bucurat foarte mult atunci cand au început lucrările, dar ne-au abandonat chiar cand nu trebuia. Au ras partea de deasupra a digurilor, care acum sunt mult mai joase. Cred că au realizat cam 80% din lucrare, mai aveau puţin şi terminau”, spune primarul Costel Necula. Vega a lucrat şi la decolmatarea raului la podul de la Belciug, însă nu a terminat operaţiunea. Cu toate acestea, apa curge acum mult mai uşor, deoarece jumătate din albie era înfundată. În cele patru sate sunt circa 2.000 de locuitori. Anul trecut, apele Ramnicului au crescut foarte mult din cauza ploilor din zona de munte şi erau cat pe ce să se reverse în satul Belciug. Locuitorii au reuşit să scape doar datorită digurilor din saci cu nisip înălţate în mare grabă.

Prefectura cere soluţii pentru terminarea digurilor

Chiar dacă nu mai este mult pentru finalizarea investiţiei, se pare că Vega nu a primit niciun ban pentru ce a realizat pană acum. Cum firma ar fi avut probleme similare şi la alte lucrări, nu a mai putut să continue înălţarea digurilor. Acum chiar dacă s-ar găsi surse de finanţare, nu se ştie dacă firma va mai putea lucra din cauza apropiatei veniri a iernii. “Cred că ar trebui să facem o adresă către Administraţia Bazinală a Apelor Siret Bacău în care să folosim un ton mai dur şi să le cerem să găsească o soluţie, pentru că e toamnă şi într-o lună nu se mai poate lucra. Vine iarna, apoi primăvara şi cantităţile de precipitaţii sunt mai mari”, a declarat prefectul Cătălin Kanty Popescu. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost de acord cu această propunere şi a votat pentru realizarea demersului. Prefectul a promis că va discuta şi cu Vasile Pintile, fost şef la SGA, care acum este directorul Administraţiei Naţionale a Apelor Romane şi care ar putea fi “sensibilizat” să ajute la finalizarea lucrărilor de pe ambele maluri ale Ramnicului Sărat. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.