Politică

VIDEO!!!Ciorici vine în locul lui Ghionea la şefia Direcţiei de Finanţe

Mihai Boicu
6 oct 2012 3468 vizualizări
USL a reuşit să producă prima mutare importantă după schimbarea puterii: l-a transferat pe un post mai mic de la Vamă pe şeful Direcţiei de Finanţe, democrat-liberalul Ion Ghionea. Mutarea este făcută pe o perioadă de cel mult şase luni. Cele mai mari şanse de numire în locul acestuia le are liberalul Eugen Ciorici, adjunctul Finanţelor vrancene. “Legea prevede mobilitatea funcţionarilor”, motivează prefectul schimbarea de la Fisc. Kanty Popescu a anunţat ieri că de luni va face inspecţii în instituţiile unde directorii s-au refugiat în concedii medicale

USL a reuşit să schimbe directorul celei mai importante instituţii deconcentrate pentru economia judeţului, una cu mare miză politică. Ion Ghionea, şeful Fiscului timp de mulţi ani, este începand de ieri noul şef al Direcţei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Vrancea. Acesta a părăsit astfel funcţia de director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea, însă doar pentru o perioadă limitată de timp, pană cand ministerul îi va găsi altceva de făcut. “Prin Ordinul 1501/2012 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) am fost detaşat pe o perioadă de maximum şase luni în funcţia publică de conducere de director executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Vrancea începand cu data de 5 octombrie”, a declarat Ion Ghionea.

Fostul şef al Finanţelor spune că i s-a propus şi ocuparea funcţiei de director executiv în cadrul Direcţiei Generale Mari Contribuabili, de la Bucureşti, însă a refuzat pe motiv că ar fi trebuit să se mute în capitală. Postul de director executiv al Vămii era vacant, fiind ocupat pană acum de Răduţă Boldeanu, promovat tot pe vremea fostei guvernări. Membru PDL de mai mulţi ani, Ion Ghionea susţine că nu ştie motivele care au stat la baza detaşării sale, însă “Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea este pe primul loc pe ţară la încasări şi indicatori de performanţă”.

Ce nu are curaj să spună Ion Ghionea o spunem noi: USL vrea să aibă propriul om la împărţirea banilor alocaţi judeţului, iar Fiscul se afla în topul naţional al încasărilor şi pe vremea cand instituţia era condusă de liberali. Cunoscut ca militant PDL, Ion Ghionea a ocupat funcţia de şef al Fiscului vrancean în diferite perioade de timp, timp în care a primit sprijin inclusiv de la PSD. Acesta s-a judecat cu Ministerul Finanţelor pentru diferenţele salariale pe care le avea de încasat şi a obţinut în anul 2009, printr-o decizie a Curţii de Apel Galaţi, suma de 80.195 lei. Noul director al Vămii nu a încasat încă banii, aceştia urmand să-i fie plătiţi eşalonat.

 

Liberalul Ciorici revine la interval

Pană ieri, la Finanţe nu venise nici o decizie de numire a unui înlocuitor pentru Ion Ghionea. Potrivit informaţiilor noastre, cele mai mare şanse pentru funcţia de director executiv le are Eugen Ciorici, actualmente ajunct al instituţiei. Acesta a fost în cărţi şi pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, susţinut de liberali, însă în cele din urmă nu a mai fost numit, dat fiind şi provizoratul de la varful Ministerului de Finanţe.

Prefectul Cătălin Kanty Popescu a susţinut ieri că schimbarea şefilor de instituţii deconcentrate nu intră în atribuţiile sale, în ciuda informaţiilor care au circulat în ultimele zile, potrivit cărora Instituţia Prefectului a făcut inventarul directorilor care ar putea fi înlăturaţi din posturi.  “Legea prevede mobilitatea funcţionarilor. Despre ceea s-a întamplat la Ministerul Finanţelor Publice nu am fost informaţi, noi aşteptăm documentul în care să ni se spună cine este director executiv”,  s-a limitat să declare prefectul.

Dacă într-adevăr reprezentantul local al Guvernului nu ştie, atunci la şefia Fiscului ar putea fi avansat un om susţinut de social-democraţi, ţinand cont că ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, face parte din acest partid, fiind şi vicepremier al Guvernului Ponta.

 

La Direcţia Agricolă putea să fie director de la Mehedinţi

Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală nu are încă un şef în locul lui Costică Neaţă. În cărţi se află Ticu Constandache, şeful Biroului de Coordonare a Autorităţilor Locale din cadrul Consiliului Judeţean. Deocamdată însă nu a venit decizia de numire în funcţie, astfel încat funcţionarul şi-a desfăşurat activitatea la Consiliul Judeţean ca şi pană acum. Democrat-liberalul Costică Neaţă a susţinut că a refuzat detaşarea la Teleorman şi a intrat în concediu medical pentru a-şi lua timp de reflecţie.

Potrivit informaţiilor noastre, după ce Neaţă a fost detaşat, în locul său a fost trimis un alt director executiv, cel de la Mehedinţi. Numai că acesta a refuzat să vină în Vrancea şi postul de şef la Direcţia Agricolă Vrancea a rămas vacant temporar. În acest mod este posibilă numirea temporară a lui Ticu Constandache, prin transfer de la Consiliul Judeţean. Pentru moment, niciun alt director nu este detaşabil, însă se pare că aceasta politică a puterii USL va continua pentru că unii dintre şefi renunţă la funcţii pentru că nu vor să se mute în alte judeţe.

 

Prefectul a cerut verificarea directorilor „bolnavi”

Prefectul Cătălin Kanty Popescu a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate verificarea directorilor de instituţii deconcentrate din subordinea ministerelor, pentru a vedea care sunt cei care au intrat în concediu medical şi care au fost motivele. „Este o coincidenţă prea mare că cinci – şase directori au luat în acelaşi timp concedii medicale”, a declarat prefectul, făcand referire la teama unora dintre şefii de servicii publice deconcentrate de a nu fi schimbaţi din funcţii.

Printre cei „îmbolnăviţi” se numără Costică Neaţă, şeful Direcţiei Agricole, al cărui nume este vehiculat ca posibil candidat la parlamentare din partea PDL, Lucica Chiper, fosta şefă de la Drumuri Naţionale, fost consilier local PDL, Doina Vraciu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Ionel Partene, de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau Aurel Cristian, de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu. Se pare că unii dintre aceştia s-au însănătoşit cat de cat, pentru că Doina Vraciu, de exemplu, a participat la şedinţa de joi a Consiliului Judeţean. Printre cei luaţi la ochi de Prefectură se numără şi Mirela Baznă, şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care a reuşit să-şi conserve postul de comisar şef în ciuda „săpăturilor” efectuate de colegul Dumitru Dilă.

De asemenea, prefectul Popescu a anunţat că de săptămana viitoare va începe controale la instituţiiile publice, dată fiind calitatea sa de conducător al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivelul judeţean. Verificarea se va realiza în special la instituţiile unde directorii impuşi de fosta guvernare PDL sunt sau au fost în concedii medicale ori nu au răspuns la solicitările Prefecturii. Potrivit legii, în calitate de reprezentant al Guvernului pe plan local, prefectul asigură legătura operativă dintre fiecare ministru şi conducătorul serviciului public deconcentrat din subordinea acestuia. De asemenea, miniştrii şi conducătorii celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului pot delega prefectului unele atribuţii de conducere şi control. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
satul, acum 4213 zile, 22 ore, 32 minute, 38 secunde
Asta e prefectul de Vrancea? Aberatia asta umflata nu stie sa lege doua vorbe este prost pregatit si este in fruntea Prefecturii? Doamne da prosti mai suntem.......
ag. ec., acum 4214 zile, 1 ora, 7 minute, 25 secunde
Foarte bine ca au colectat taxele si impozitele legale. Problema e ca si-au facut treaba doar pe jumatate pt. ca dragalasii comisari sau inspectori, dupa caz (finante, garda financiara, opc), citeste integral
Iamata...., acum 4214 zile, 3 ore, 16 minute, 49 secunde
Dupa felul cum ne priveste INLOCUITORUL,pare sa spuna la fel ca si inlocuitulca au fost si sunt in continuare atasati trup si suflet clasei muncitoare.Privirea lui pare sa spuna clasei citeste integral
vali, acum 4214 zile, 5 ore, 25 minute, 27 secunde
Pai altcineva decat Ciorici cine? De ce nu li se da oare certificate de directori pe viata? Incredibil!!!!! E ca un srl directia asta.Echipa de stafeta ciorici-grigorica-ghionea. Concursuri se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.