Politică

Mona Pivniceru: Schimbarile in procedura de numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA au fost agreate de CE

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 1216 vizualizări
Schimbarile facute procedurii de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, in masura in care ele sunt permise de textul de lege, sunt agreate de Comisia Europeana, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul roman al Justitiei Mona Pivniceru, dupa intrevederile cu vicepresedintele CE Viviane Reding (comisarul european pentru justitie), si secretarul general al Comisiei Europene (CE), Catherine Day, relateaza Agerpres.

 


"Am vorbit despre cvasitotalitatea problemelor din sistemul judiciar, cu accent pe procedura pe care am demarat-o de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA si pe modalitatea de implementare a acordurilor printr-un memorandum adoptat deja de Guvernului roman, precum si pe obligatia Parlamentului de a modifica cateva legi necesare pentru degrevarea judecatorilor de dosare", a declarat Mona Pivniceru.

Ministrul Pivniceru a informat ca CE a agreat schimbarile din procedura de numire a procurorului general si a noului procuror sef al DNA,  precizand ca le-a explicat oficialilor europeni "care este substanta textului, ce nu permite extensii de ordine sau de proceduri care sa ii compromita substanta".

"Pana la urma alegerea procurorului general si a procurorului sef al DNA ii apartine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusa din procurori de la Parchetul General si procuri de la DNA, cu conditia ca acestia sa fie si formatori la Institutul National al Magistraturii, un specialist in management tot de pe lista formatorilor de la Institutul National al Magistraturii, si un psiholog, toata aceasta comisie de recomandare concurand la ajutarea ministrului in a opera cea mai buna alegere, adica un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat si cu abilitatile necesare de a ocupa aceste functii", a explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Mona Pivniceru a mai afirmat ca trebuit sa explice oficialilor Comisiei ca procedura este la limita intre concurs, examen si promovare: "Textul care s-a aplicat din 2005 fara a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune ca ministrul justitiei propune. Noi, in deschiderea fata de Comisie, am agreat ideea acestei transparente, care nu ramane insa decat o propunere. Indiferent de publicitatea acestei comisii, este competenta exclusiva a ministrului de a opta intre candidaturile propuse de aceasta. Deci nu putem identifica o propunere, o responsabilitate a ministrului cu un examen sau un concurs sau un examen de promovare care se desfasoara in alti parametri."

Potrivit ministrului Pivniceru, i s-a sugerat "o lista scurta si o lista lunga a candidatilor, pentru ca s-a inteles ca nu pot fi notati, pentru ca nu este concurs, este doar un sprijin pentru ministru de a opta pentru variante corecte".

"Legea ( de numire a sefilor de la Parchetul General si DNA - n.r.) a fost schimbata in anul 2005, in baza acelei legi s-au operat doua numiri in sistem la varf, ea nu a constituit obiect de contestare publica, nici de disputa. [...] Probabil evenimentele din vara au facut ca CE sa fie putin mai atenta asupra tuturor modificarilor din Romania, nu numai din aceasta zona", a mai declarat Mona Pivniceru.

Pe agenda de discutii a intalnirii de joi s-a aflat si schimbarea viziunii noului Cod de Procedura Penala asupra competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie "prin reducerea ei si lasarea ei ca instanta de control judiciar si de unificare a jurisprudentei", a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a avut, joi, la Bruxelles, o intalnire de lucru cu Viviane Reding, comisar european pentru Justitie si vicepreseinte al Comisiei Europene. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, agenda intanirii a fost una complexa, fiind abordate problemele esentiale pentru sistemul judiciar romanesc. Printre temele luate in discutie s-a numarat si procedura de selectie a candidatilor pentru posturile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Printre temele discutate s-au regasit progresele Romaniei in indeplinirea conditionalitatilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, masurile propuse de Ministerul Justitiei si aprobate de Guvern, necesare a fi adoptate pentru implementarea in cele mai bune conditii a noilor Coduri, dar si procedura de selectie a candidatilor pentru posturile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Mona Pivniceru a mai avut in decursul zilei de joi si o intalnire de lucru cu Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day.


www.hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.