Politică

Candidaturile pentru parlamentare divizeaza partenerii de aliante. PSD, PNL si UNPR au probleme cu liderii locali. Incep nemultimireile si in Alianta Romania Dreapta

Ziarul de Vrancea
2 oct 2012 1452 vizualizări
Impartirea candiaturilor pentru alegerile parlamentare creeaza tensiuni atat in interiorul partidelor aflate la guvernare cat si opozitie. In teritoriu, USL are probleme pentru ca liderii locali ai PSD, PNL si UNPR, in ciuda protocolului de la Murghiol isi disputa candidaturile si nu respecta regulile impuse de la centru. De partea cealalta, in noua infiintata Alianta Romania Dreapta, democrat liberalii sunt nemultumiti de pretentiile pe care le au noii parteneri. Vezi in text care sunt judetele in care partenerii de aliante nu se inteleg.

 


 La Cluj pesedistii si liberalii isi disputa candidatura pentru colegiul nr 3 de deputat.  Potrivit ziarului local Ziua de Cluj,  PSD doreste s-o numeasca pe Aurelia Cristea  in timp ce liberalii au ca propuneri pe Steluţa Cătăniciu şi Ioan Petran. Totodata, Aurelia Cristea ar fi sustinuta este promovată de Victor Ponta, care doreste sa o impuna pe aceasta la sefia organizaţiei PSD Cluj. Initial colegiul nr 3 revenea de drept PNL -ului insa social democratii au facut nominalizarea. Marius Nicoara a declarat pentru cotidianul local ca organizatia PNL Cluj  a facut o contestatie la Bucuresi in acest sens.

  •  „Într-adevăr, Colegiul 3 deputaţi este al nostru, adică aşa a fost până în momentul în care l-a cerut PSD. Desigur, noi am făcut o contestaţie şi rămâne să vedem ce decizie se va lua la Bucureşti", a anuntat Nicoara.

O alta problema la Cluj ar fi si in interiorul PNL. Candidatura lui  Marius Nicoară la Senat este sub semnul intrebarii dupa ce fostul consilier al lui Crin Antonescu doreste sa candideze pe acelasi post. Ziua de Cluj scrie ca Nicoară riscă să-şi piardă candidatura la Senat, pentru că el va fi contracandidat la nivelul organizaţiei naţionale de Radu Zlati, din Sighetu Marmaţiei. Organizatia PNL Cluj este impartita in doua tabere actualul presedinte al CJ Cluj, Horea Uiorenau care l-ar fi propus pe fostul consilier a lui Crin Antonescu, să candideze la Senat, pe colegiul lui Nicoara.

  • "Nu are domnul Crin Antonescu absolut nici o legătură cu faptul că domnul Zlati vrea să candideze pe colegiul meu. El a fost invitat de Uioreanu şi de Szeplekan, dar asta nu înseamnă şi că va avea câştig de cauză", a comentat Marius Nicoară.

In Valcea, colegiul nr 3 pentru functia de deputat este motiv de scandal intre alianta PSD-UNPR si PNL, transmite agentia Agerpres. La intalnirea USL de la Murighiol, colegiul a fost adjudecat de UNPR, actualului deputat în funcţie, Dan Mazilu. Organizatia PNL Valcea nu a acceptat impartirea facuta la centru la nivelul USL şi îl propune pe omul de afaceri Dan Niţu, oferind la schimb progresiştilor colegiul senatorial Râmnicu Vâlcea. Preşedintele social-democraţilor vâlceni dar şi al progresiştilor spun că nu înţeleg această pretenţie a liberalilor, deoarece lucrurile au fost deja lămurite.

  • "A fost deja stabilită împărţirea colegiilor electorale, chiar nu înţelegem de ce liberalii vin din nou cu această pretenţie. Mai mult decât atât, există şi acea cutumă sau principiu, un parlamentar are dreptul de a-şi apăra mandatul, iar în cazul Colegiului Bălceşti, deputatul Mazilu a fost ales pe acest colegiu, deci are dreptul de a-şi apăra funcţia", a declarat Ioan Cîlea.

Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican: "Impărţirea colegiilor uninominale din judeţul Vâlcea ar trebui să plece de la scorul înregistrat de formaţiunile componente la alegerile locale. Dacă acest principiu ar fi respectat, Partidul Naţional Liberal ar trebui să poată desemna candidaţii pentru colegiile pentru Camera Deputaţilor nr. 1 (Râmnicu-Vâlcea Nord), nr.3 (Bălceşti-Berbeşti), şi nr. 5 (Brezoi-Călimăneşti), Partidul Social Democrat ar trebui să desemneze candidaţi pentru Camera Deputaţilor în colegiile nr.2 (Râmnicu-Vâlcea Sud), nr. 4 (Drăgăşani) şi nr. 6 (Horezu-Băbeni).
În urma discuţiilor de la Murighiol, în judeţul Vâlcea, ACS a primit 5 mandate de parlamentar iar ACD - 4.

In Bistrita Nasaud, social democrtaii si liberalii se cearta pe colegiul nr 1 pentru Senat, iar negocierile s-au blocat. Potrivit site-ului local mesagerul.ro,  PSD o propune pe Doina Adriana Pană in timp ce liberalii il vor pe Dorin Dobra, unul din liderii liberali locali apropiaţi de deputatul Ioan Ţintean.

  • „ Noi înţelegem dorinţa colegilor şi prietenilor liberali, dar viziunea noastră este puţin mai diferită, iar lupta şi energiile noastre trebuie să conveargă spre un singur obiectiv – câştigarea alegerilor parlamentare” a explicat unul din liderii PSD, Bistrita, Daniel Suciu.

Dorin Dobra, vicepresedite PNL Bistrita: "Aşteptăm de foarte mult timp o asemenea poziţie, iar liberalii bistriţeni îşi doresc neapărat ca Colegiul I Senat să revină celui desemnat pentru a intra în cursa electorală, adică subsemnatului”. Potrivit site-ului local, in urma negocierilor co-preşedinţii USL BN, Radu Moldovan, respectiv deputatul Ioan Ţintean nu au ajuns la niciun numitor comun , problema fiind directionata catre conducerea centrala a USL.

In Iasi situatia este deja cunoscuta la nivel central. Ghoerghe Nichita refuza colaborarea cu UNPR si sutinerea candidaturii vechiului adversar la primaria Iasi, Tudor Ciuhodaru. Potrivit site-ului www.bzi.ro , Alianta de Centru Stanga PSD-UNPR are dreptul la opt colegii in judet, dintre care doua ar trebui cedate UNPR. Uniunea are doi parlamentari in functie, astfel incat PSD ar trebui sa se multumeasca cu restul colegiilor.

La randul lor liberalii au organizat un birou permanent judetean pentru a analiza eventualele candidaturi la parlamentare, singuri nominalizati fiind deputatul Relu Fenechiu si senatorii Varujan Vosganian si Mihaela Popa iar pentru restul de cinci colegii ce revin Aliantei de Centru Dreapta se poarta inca negocieri dure atat printre liberali cat si in sanul USL.

Potrivit site-ului citat, printre cei care ar urma sa mai primeasca un colegiu se mai afla doctorul Marin Burlea, managerul Spitalului de Copii Sf. Maria, Costel Alexe, directorul Oficiului de Cadastru, Radu Terinte, vicepresedinte PNL Iasi, sau secretarul de stat Mugur Cozmanciuc. In calcul va fi luata si o candidatura a Partidului Conservator, formatiune cu care PNL are incheiat un protocol de colaborare.

Si in Vaslui exista neînţelegeri în USL din cauza repartizării colegiilor parlamentare. PNL revendica un colegiu in plus la Senat in timp ce liderii locali ai PSD o propun pe Gabriela Creţu drept candidat. Potrivit agentiei Agerpres, liberalii invoca o intelegere mai vechi cu PSD de cedare a colegiului si sustin ca actualul senator de Vaslui, Cristian David vrea sa-si mute candidatura pe colegiul senatorial din Barlad. 

  • "Noi nu avem nimic cu cei de la PSD, noi avem cu domnul Dumitru Buzatu (preşedintele PSD Vaslui, n.r.). Cu el noi am avut o înţelegere şi la acea discuţie au participat mai multe persoane, dar domnia sa acum s-a întors şi nu mai vrea să accepte că am stabilit ceva', a declarat, preşedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu, citat de Agerpres.

In ciuda protestelor partenerilor de alianta, organizatia PSD au validat propunerile de candidaţi pentru alegerile parlamentare pe şapte colegii parlamentare dintre cele zece din judeţ si au transmsi lista la Buucresti. Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că propunerile de candidaţi pentru lista USL urmează să fie înaintate Biroului Executiv Central şi analizate în cadrul alianţei. Acesta a recunoscut că au fost anumite discuţii cu reprezentanţii PNL cu privire la repartizarea colegiilor din judeţ.

  • Dumitru Buzatu, presedinte PSD, Vaslui: "Lista finală a USL va conţine câte un candidat pe fiecare colegiu. Sigur, sunt discuţii în legătură cu colegiile pe care ar dori să candideze atât unii dintre candidaţii PSD, cât şi unii dintre candidaţii PNL, ceea ce este, după părerea mea, un lucru firesc şi sper ca acest fapt să nu irite pe nimeni.(...) Nu există niciun fel de motivaţie pentru ca deţinătorul uni mandat pe un anumit colegiu să candideze într-un alt colegiu, în afară de o motivaţie pe care nu o putem înţelege, aceea că se teme ca nu cumva să piardă colegiul respectiv. Asta înseamnă că nu are niciun fel de îndreptăţire să dorească alt colegiu". Situatia urmeaza sa fie transata la Bucuresti .

Si in Brasov USL are probleme in ceea ce priveste candidaturile. PSD Braşov a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca nu au fost stabiliti candidaţii pentru parlamentare si asta pentru ca PSD si PNL nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste numarul de coelgii care le revin.

  • 'Nu ne-am înţeles încă pe numărul de colegii şi pe acele colegii pe care trebuie să candideze PSD şi PNL. Prin urmare o să mai aşteptăm câteva zile. Vom lua o decizie în forurile locale ale partidului pentru a vedea cine va candida. Cele 12 colegii trebuie împărţite între PSD, PNL şi PC. (...)Problema noastră este de stabilire a colegiilor între cele două partide la nivel local', a declarat Constantin Niţă, citat de ziarul local Buna Ziua Brasov.

Conform pactului incheiat luna trecuta la congresul USL din Delta, la Brasov, PSD ar urma sa primeasca cinci colegii, iar PNL sapte, PC, nefiind in carti.

In Calarasi continua scandalul dintre PNL si UNPR. Mai exact este vorba de senatorul UNPR Vasile Nedelcu, ex-liberal care doreste sa candideze pentru un nou manda in timp ce organizatia PNL Calarasi prin liderul Raducu Filipescu refuza sa-l sustina.  Potrivit site-ului obectiv.ro preşedintele PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, a declarat public ca" nici nu vrea să audă de Nedelcu". PNL Calarasi il sustine pe Liviu Tomoiagă pentru funcţia de senator pe Colegiul 1.

  •  „Noi, PNL-ul, ne-am făcut o dată datoria faţă de Nedelcu, liberalii l-au făcut senator deşi n-a fost deloc prezent în campanie. A binevoit să întoarcă spatele Partidului Naţional Liberal, acum vrea ca PNL să se întoarcă din nou cu faţa la el. El s-o fi întors cu faţa către noi, dar noi ne-am întors cu faţa către Dumnezeu, iar el stă cu spatele la Dumnezeu.

 Nu vom avea nici o discuţie cu domnul Nedelcu, nici măcar o vorbă(...) Decât să fac eu campanie pentru Nedelcu, mai bine îmi tai un picior. Din partea PNL nu va avea nici o susţinere. PNL are 5 candidaţi, printre care şi Tomoiagă şi vă asigur că toţi vor câştiga. Ei vor fi parlamentarii noştri”, a declarat Filipescu citat de obiectiv.ro

In Olt  sunt tensiuni între organizatia locala a PSD şi liderii centrali ai partidului pe tema candidaturii deputatului PSD, Florin Iordache. Potrivit ziarului local Eveniment de Olt, Iordache este sustinut de conducerea centrala dar respins de conducerea organizaţiei judeţene. In urma uni conflcit intern cu Iordache, liderul PSD Olt, Paul Stanescu refuza sa aprobe candidatura acestuia pentru un nou mandat de deputat. O alta problema este si candidatura fostului liderl PSD Olt, Ioan Toma in prezent membru UNPR. Toma este senator de Olt si conform intelegerii de la Murghiol are dreptul sa candideze pentru un nou mandat pe lista USL.

Conform cotidianului local, Stanescu se opune candidaturii si a facut o rocada cu PC propunand colegiul lui Toma candidatului PC Mihai Nita in schimbul unui colegiu de senator in care doreste sa-l nominalizeze pe Darius Valcov.  Conducerea centrala a USL trebuie sa solutioneze situatia de la Olt.

Nici in noua infiintata ARD (Alianta Romania Dreapta) impartirea candidaturilor nu este lipsita de probleme. Primul conflict care a dat tonul tensiunilor privind impartirea candidaturilor a fost cele dintre Monica Macovei si Mihai Razvan Ungureanu. MRU a dorit sa impuna candidatura la parlamentare a fostilor pedelisti Stefan Pirpiliu si Danut Liga care in prezent sunt membrii in structura de conducere a Fortei Civice. In schimb conducerea PDL a refuzat ca cei doi fosti democrat liberali sa candideze pe listele ARD.

Potrivit surselor Hotnews.ro, vicepresedintele PDL, Monica Macovei i-ar fi transmis clar lui Ungureau ca potrivit codului etic al Aliantei si criteriilor de integritate, trasistii politici nu au ce sa caute pe lista candidaturilor comune. Intr-un final, Ungureanu a asigurat conducerea PDL ca Pirpiliu si Liga vor candida la parlamentare ca independenti. La Cluj, deputatul PDL, Mihai Hardau si-a exprimat public nemultumirea ca liderul Fundatiei Crestin Democrate, Adrian Papahagi intentioneaza sa candideze chiar in colegiul sau sub sigla ARD. 

  • Mihail Hardau, senator PDL: "Ca principiu, eu nu-s de acord sub nici o formă ca pe colegiul meu să vină Agamiţă Dandanache. Nu vreau eu să candidez neapărat. Indiferent cine e, nu vreau nici un Agamiţă Dandanache. Noi am mai avut Agamiţă Dandanache, care n-au mai rămas în partid. Consider că nu e în regulă ca o alianţă care se numeşte dreaptă să înceapă cu o problemă strâmbă. Asta-i tot. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie, dar într-un grup mai restrâns am spus că nu-s de acord ca pe colegiul meu să vină oameni care n-au fost din PDL. Dacă rămâne candidatura dlui Papahagi, voi candida contra lui. N-are importanţă din partea cui", (agentia Agerpres, 30 septembrie)

In replica Adrian Papahagi a declarat publica ca  Mihail Hărdău nu este "apropitar' pe colegiul său "Apreciez finele aluzii literare ale domnului profesor Hărdău, dar nu înţeleg referinţa de 'apropitar' a domniei sale la 'colegiul său'. În ce mă priveşte, nu concurez pentru locul domniei sale în Senatul României, ci mi-am manifestat intenţia să candidez în Colegiul 1 Camera Deputaţilor, unde Alianţa România Dreaptă nu are actualmente titular datorită migrării spre orizonturi mai roşii a domnului Mircia Giurgiu." , a declarat Adrian Papahagi.

In Arad exista tensiuni în organizatia PDL din cauza candidaturilor în colegiile din municipiul reşedinţă de judet. Primarul Aradului, Ghoerghe Falaca l-a ofertat pe Mihai Răzvan Ungureanu sa candideze pentru un post de senator in colegiul care cuprinde municipiul Arad. Propunerea lui Falca l-a deranjat pe liderul organizatie PDL Arad, Georghe Seculici care a declarat, citat de agentia Agerpres ca propunerea lui Falca este una nestatiutara si va convoca ca va convoca o şedinţă a BPJ în cadrul căreia vor fi analizate propunerile Biroului Permanent Municipal (BPM) privind candidaturile democrat-liberalilor în colegiile din municipiul reşedinţă de judeţ.

  • "Şedinţa BPJ de joi a fost nestatutară deoarece, am mai spus-o şi o repet, aceasta nu poate fi convocată de altcineva decât de preşedintele organizaţiei judeţene, adică de subsemnatul. Oricum, BPJ de joi nu a făcut decât să confirme lista pentru colegiile din judeţ validată săptămâna trecută de acelaşi for de conducere judeţean al PDL. În privinţa candidaţilor pentru colegiile din municipiu, singurul lucru pe care îl poate face BPM este să propună BPJ, nicidecum să impună, numele candidaţilor, forul judeţean fiind cel care, potrivit Statutului PDL, cel care validează candidaturile", a precizat Gheorghe Seculici.

Postul de senator PDL de Diaspora este marul discordiei intre actualul senator  Viorel Riceard Badea si fostul ministru de externe Teodor Baconschi.

  • "Socotesc că, prin cariera mea, aș putea să reprezint foarte bine comunitățile din Diaspora(...)Am fost de trei ori ambasador, ministru de Externe, m-am ocupat de legea prin corespondență. Este o opțiune, din punctul meu de vedere, naturală pentru acest colegiu", a declarat Baconschi, pentru cotidianul Evenimentul Zilei. 

De partea celalata, actualul senator de Diaspora, Riceard Virel Badea doreste sa-si reinoiasca mandatul si potrivit surselor Hotnews.ro este sustinut de actuala conducere a partidului. Badea a parasit PDL in mai dupa ce Guvernul Ungureanu a picat la motiunea de cenzura si urma sa se inscrie in PNL. Inaintea votului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu a revenit in PDL in urma negocierilor cu conducerea partidului. USL si ARD au anuntat public ca vor finaliza lista candidatilor pentru alegerile parlamentare in jurul datei de 15 octombrie.


www.hotnews.ro​

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.