Politică

Sondaj CSOP la comanda PDL: USL scade sub 50%

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 1297 vizualizări
VEZI cât de mulţumiţi sunt românii de activitatea Guvernului

 

USL se află în cădere liberă. Cel puţin aşa relevă un sondaj de opinie realizat de CSOP, potrivit căruia la alegerile parlamentare din 9 decembrie, USL ar obţine sub 50%. Potrivit sondajului, efectuat în perioada 20-23 septembrie, USL ar fi votat de 48% dintre alegători, iar Alianţa România Dreaptă de 24%.

Potrivit sondajului CSOP, intenţia de vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie ar fi de 48% pentru USL, 24% - ARD şi 12% - PP-DD.

UDMR ar urma să primească 5% din voturile cetăţenilor, PRM- 4%, şi PNG- 2%.

Acesta nu este singurul sondaj care arătă că românii îşi pierd treptat încrederea în USL. Astfel, într-un sondaj realizat de CSOP, în perioada 7-10 septembrie, USL ar fi fost votată de 49% dacă în cursa alegerilor parlamentare intră ARD, alianţă cotată cu o intenţie de vot de 24%. Sondajul mai arăta că intenţia de vot pentru USL era de 50% dacă în alegeri PDL se prezenta singur, acesta obţinând 21% din voturi.

USL scade şi în sondajele sale

Că USL este în scădere au arătat-o şi sondajele proprii ale Uniunii. Potrivit unui sondaj CSCI, USL a pierdut patru procente în mai puţin de o lună.  Acest institut de sondare a opiniei publice este condus de Dan Sultănescu, care, împreună cu Bogdan Teodorescu, este consultantul politic al premierului Victor Ponta.

Potrivit sondajului realizat în perioada 24-26 septembrie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58% dintre cei intervievați ar vota cu USL. În cercetarea efectuată între 25 august-5 septembrie, Uniunea era cotată la 62% intenție de vot.

Românii, din ce în ce mai nemulţumiţi de Guvernul Ponta

Şi nivelul de încredere în guvernul condus de Victor Ponta a scăzut  treptat din momentul învestirii, în luna mai şi până la finalul lunii septembrie. Astfel, dacă în mai, 32% dintre români se declarau mulţumiţi de activitatea guvernului Ponta, atunci în iulie, 29% erau de aceeaşi părere, pentru ca, la finalul lunii septembrie, doar 28% dintre români să se mai arate mulţumiţi de Executiv. Pe de altă parte, în mai, 55% dintre români susţineau că sunt foarte nemulţumiţi sau mai degrabă nemulţumiţi de activitatea Guvernului, pentru ca gradul de nemulţumire să atingă 67% în luna septembrie.

În contrapondere, nivelul de satisfacţie în ceea ce priveşte activitatea preşedintelui Traian Băsescu a crescut simţitor. Astfel, dacă în mai, 15% dintre români se declarau mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu, atunci, în urma acţiunii de suspendare din funcţie, la finalul lunii septembrie, 20% dintre respondenţi se arătau mulţumiţi de activitatea acestuia.

Şi percepţia asupra capacităţii Executivului de a-i ajuta pe oameni să treacă cu bine efectele crizei economice s-a înrăutăţit. Astfel, dacă în momentul învestirii Guvernului Ponta, 47% dintre români susţineau că Executivul nu îi poate ajuta pe oameni în lupta cu criza, atunci la finalul lunii septembrie 56% dintre români susţineau acelaşi lucru.

Sondajul a fost realizat la comanda PDL pe un eşantion de 1.021 persoane, în perioada 20-23 septembrie. Eroarea de reprezentativitate este de plus, minus 3,1%, cu o probabilitate de 0,95.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.