Politică

SEDINTA CSAT. De la ce a pornit cearta dintre Ponta si Basescu. Vezi ce spune premierul

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 1184 vizualizări
Tema "strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei" a fost eliminata dupa ce premierul s-a aratat deranjat de includerea acesteia pe ordinea de zi

Surse participante la sedinta CSAT, din care Victor Ponta a plecat dupa aproximativ 40 de minute, au declarat pentru gandul ca subiectul fierbinte pe care s-au contrat presedintele si premierul a fost subfinantarea armatei.

Primul punct propus de Administratia Prezidentiala pentru ordinea de zi a CSAT era „strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei". Tema a fost eliminata, dupa ce premierul s-a aratat deranjat de includerea acesteia pe ordinea de zi.

La punctul numarul doi al sedintei CSAT era „starea armatei  Romaniei". La finalul discutiilor pe marginea acestui punct, a izbucnit controversa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Surse participante la intalnire sustin ca problema a constituit-o subfinantarea sistemului de aparare. Premierul s-a ridicat si a parasit sedinta, mandatandu-l pe ministrul de Finante, Florin Georgescu, sa-l inlocuiasca.

La finalul sedintei CSAT, in comunicatul Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca „membrii CSAT au concluzionat ca Armata Romaniei are capacitati limitate de a-si indeplini misiunile ce-i revin".

Mai mult, s-a decis ca la viitoarea sedinta a CSAT, "Guvernul Romaniei sa prezinte un program multianual de restabilire a capacitatii de lupta a acesteia".

Potrivit surselor citate, presedintele Basescu le-a cerut ministrilor sa se consulte cu Palatul Cotroceni in privinta privatizarilor strategice pentru a nu se repeta situatia de la Oltchim. Astfel privatizarea CFR Marfa sa nu mai fie exclusiv in responsabilitatea Guvernului, presedintele urmand sa aiba si el un cuvant de spus.

Premierul Ponta si-a prezentat si el versiunea.

Premierul Victor Ponta a declarat ca a parasit sedinta de joi a CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisa cu doar o zi inainte, sa fie trecute documente prin care, de exemplu, era infiintat "un Megaminister de Externe al Administratiei Prezidentiale".

Acest "Megaminister" ar fi urmat sa functioneze sub forma unui oficiu din structura Administratiei Prezidentiale care sa coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio si televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii Romaniei in strainatate.

In opinia premierului, presedintele intentiona sa subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.

"Nu cred totusi ca presedintele a vazut materialul, probabil unii dintre consilierii sai vor sa fie supraministri", a spus Ponta la RTV.

Premierul a declarat totodata ca nu a acceptat nici propunerea presedintelui Traian Basescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care sa fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat inzestrarii Armatei, motivand ca o astfel de decizie apartine Parlamentului la aprobarea bugetului de stat si ca actualul Guvern are un mandat limitat, pana la alegerile parlamentare.

Un alt punct de divergenta a rezultat dintr-un document conform caruia CSAT ar fi urmat sa se pronunte asupra tuturor proceselor de privatizare si numirilor de manageri la companiile de stat. Ponta a aratat ca accepta interventia CSAT doar in cazul unei privatizari cu risc asupra sigurantei nationale.

"Am avut deci o neconcordanta legata de ordinea de zi, care trebuie stabilita in consultare cu mine. Agenda mi-a fost trimisa ieri, nu cu zece zile inainte, iar eu i-am comunicat in scris ca nu sunt de acord cu forma si fondul unor materiale. Este o problema de principiu, presedintele nu poate lua din atributiile Guvernului, el trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa colaboram. Colaborarea nu inseamna subordonare. Eu nu sunt subordonat, ci colaborator al presedintelui", a spus Ponta.

Seful Guvernului a aratat ca l-a intrebat de presedinte daca, in aceste conditii, pentru ca situatia sa nu "degenereze" in sensul unei dispute, nu este mai bine sa plece din sedinta CSAT, iar seful statului a raspuns afirmativ, locul sau fiind preluat de catre vicepremierul Florin Georgescu, fara ca functionarea CSAT sa fi fost blocata.

gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4221 zile, 12 ore, 9 minute, 41 secunde
Acest guvern in frunte cu Ponta care in ultimile luni ne-a facut tara de ras nu de la CSAT trebuia sa plece sa-si dea dimisia.Este un mitoman si un hot intelectual.Este o rusine pentru noi romanii ! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.