Politică

Reuters: Premierul Ponta e la ananghie dupa o preluare ratata a puterii; victoria USL in alegeri este departe de a fi una sigura

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 901 vizualizări
Dupa patru luni la conducerea tarii si o incercare ratata de a il demite pe presedinte, prim-ministrul roman Victor Ponta este atacat atat acasa cat si in afara granitelor, coalitia sa aflandu-se intr-o situatie dificila inainte alegerilor din decembrie, cand victoria este departe de a fi una sigura, scrie Reuters intr-o analiza politica a mandatului lui Victor Ponta.



Analiza Reuters:

Ponta, un social-democrat de stanga, parea ca "are totul" atunci cand a devenit cel mai tanar premier din UE in luna mai, alianta sa cu liberii bucurandu-se de o majoritate parlamentara si de un rating de peste 60% in sondaje.

Acum, cel care ar fi trebuit sa reprezinte o schimbare de garda pentru partidul sau (Reuters ii numeste succesori ai comunistilor fostului dictatori Nicolae Ceausescu) se afla la ananghie.

In loc sa se ocupe de numeroasele probleme a celei de-a doua cele mai sarace tari din UE, mandatul lui Ponta de pana acum a fost dominat de incercarea partidului sau de a il da jos pe presedintele Traian Basescu, ceea ce a provocat conflict cu juridicul, ingrijorare la Bruxelles si nesiguranta in randul investitorilor.

La cinci ani dupa aderarea la UE, Romania a facut un progres slab, sub o serie de guverne ce au rezistat putin, in reformarea economiei dominate de stat si lupta impotriva coruptiei raspandite la scara larga. Probleme de baza pe care majoritatea statelor europene le-au depasit in urma cu cateva decenii, precum alimentarea cu apa pentru toti cetatenii, raman nerezolvate.

Multi romani se simt dati la o parte in cadrul UE. Bruxelles-ul monitorizeaza respectarea statului de drept in Romania si masurile anti-coruptie, iar tara este in continuare exclusa din spatiul Schengen.

"Speram ca dupa alegerile din Decembrie, tulburarile politice sa se sfarseasca si autoritile sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea situatiei economice a tarii", a declarat pentru Reuters Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, un fond de 3,4 miliarde de euro care detine actiuni in cateva zeci de companii romanesti.

Ponta, un fost procuror si sofer de raliu amator, care a implinit 40 de ani saptamana trecuta, a castigat puterea in urma unei motiuni de cenzura care l-au dat jos pe Mihai Razvan Ungureanu, premierul de centru-dreapta, dupa numai trei saptamani.

Noul guvern al Uniunii Social Liberale, o uniune fragila, a emis peste 40 de ordonante de urgenta in primele doua luni, trecand peste parlament si limitand puterile Curtii Constitutionale.

Ponta l-a acuzat pe Basescu, un fost capitan de petroliera, ca a blocat politicile guvernului si ca a ignorat coruptia. USL a folosit majoritatea parlamentara pentru a suspenda presedintele si au facut un referendum de demitere in iulie. Dintre cei care au votat, 88% au sustinut demiterea, insa prezenta a fost de numai 46%, iar Curtea Constitutionala nu a validat referendumul si presedintele a fost repus in functie.

In timp ce tensiunile intre guvern si puterea judecatoreasca se intensificau, Consiliul Europei a declarat ca CCR a cerut ajutorul pentru a fi protejata de presiuni politice.

Ponta a incercat sa prezinte incidentele drept consecinte ale disputelor de acasa. "Nu imi plac cei care merg sa faca denunturi la Bruxelles sau Strasbourg sperand ca ii va ajuta acasa, insa pe de lata parte nu cred ca ar trebui sa ne luptam cu Comisia Europeana pe tema razboaielor domestice" a spus Ponta, potrivit Reuters.

Certurile cu Basescu si curtea au afectat increderea la nivel international in ceea ce il priveste pe Ponta. "Unde este garantia ca nu se va intampla iar? Recapatarea credibilitatii pierdute cu partenerii externi nu va fi nici usoara nici rapida", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Turbulentele au ridicat indoieli si in randul investitorilor privind angajamantele Romaniei fata de reformele necesare sub acordul de sprijin de 5 miliarde de euro cu FMI. Costul asigurarii Romaniei in fata default-ului a dus moneda nationala la un minim istoric in timpul verii.


Cazul Nastase a fost un semn mult asteptat ca Bucurestiul este in sfarsit serios in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar expertii spun ca acest lucru ar fi putut sa il determine pe Ponta sa il vrea pe Basescu indepartat.

Cu 19 parlamentari din alianta lui Ponta si cativa din opozitie fiind cercetati, ambele parti vor sa isi tina oamenii departe de inchisoare si UE monitorizeaza numirea unui nou procuror sef si sefului departamentului anti-coruptie.

USL ar putea inca sa formeze o majoritate parlamentara in decembrie, insa esecul demiterii lui Basescu i-au afectat popularitatea, aflata la putin peste 50%.

Distanta intre social-democratii lui Ponta si liberalii condusi de Crin Antonescu, inclinat spre gafe, se adanceste. Ponta si-a avertizat membrii partidului sa isi pastreze opiniile pentru ei sau risca sa fie exclusi din cursa electorala.

"Impreuna cu PNL am esuat, asa ca este privita ca o alianta ratata - desi Crin Antonescu este vazut ca principalul vinovat", a declarat un social-democrat.

"Suntem constienti ca, fiind atat de aproape de alegeri, trebuie sa ramanem impreuna, fie ca vrem sau nu", a declarat un parlamentar USL

 

www.hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.