Politică

Cristian Preda: Barroso l-a domesticit pe "dottore"

Ziarul de Vrancea
18 sep 2012 895 vizualizări
Ponta a inteles ca nu e util un razboi cu CE, a mai spus europarlamentarul PDL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma ca, in urma intrevedererii dintre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si premierul Victor Ponta, este notabila afirmatia liderului USL ca nu trebuie purtate razboaie cu Comisia, ceea ce inseamna ca "Barroso l-a domesticit pe dottore".

Potrivit unui comentariu postat de Preda pe blogul sau, in discursul lui Ponta dupa intalnirea cu Barroso a aparut ca element de noutate: ideea ca nu trebuie purtate razboaie cu Comisia.

"Asta e insa tocmai ceea ce au facut deputatii USL saptamana trecuta la Strasbourg si apoi in declaratiile din Romania. Am spus in nenumarate randuri ca un razboi cu Comisia e si penibil, si contrar intereselor Bucurestiului. Adevarul e ca daca Ponta a inteles macar asta din intalnirea cu Barroso, vizita a avut o utilitate. Inseamna ca Barroso l-a domesticit pe dottore", afirma eurodeputatul PDL.

Pe de alta parte, el arata ca declaratiile lui Barroso nu contin nicio referire la ceea ce a mentionat presedintele CE ca fiind agenda de discutii.

"Declaratiile lui Victor Ponta nu contin, in schimb, vreo referire la ceea ce Barroso a mentionat a fi fost agenda discutiilor. Oare de ce? Nu e usor de dat un raspuns, fiindca Guvernul actual comunica in chip dezastruos, daca luam in seama interesul public, nu interesul de partid al celor care alcatuiesc echipa din Palatul Victoria. De fapt, premierul roman a repetat si el, dupa discutia cu seful CE, ceea ce a spus din iulie incoace. Numai ca e vorba despre frustrarea produsa de eecul USL la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, si nu despre exigentele statului de drept. La o prima lectura, vizita la Bruxelles solicitata chiar de V. Ponta pare sa fi fost, de aceea, inutila", sustine Cristian Preda.

El adauga ca Barroso a repetat dupa intrevedere "ceea ce a spus din iulie incoace, si anume ca e nevoie de transparenta in numirea procurorului general si a sefului DNA, ca si de ministri integri".

"Presedintele Barroso era indreptatit sa reaminteasca aceste chestiuni, fiindca ele au fost pana azi fie ignorate, fie rastalmacite de catre membrii USL", mai afirma eurodeputatul PDL.

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat dupa intalnirea cu presedintele CE ca i-a spus acestuia ca votul exprimat la referendumul de demitere a presedintelui Basescu nu poate fi ignorat, aratand insa in acelasi timp ca disputele politice interne nu trebuie sa se manifeste la nivelul UE.

Intrebat de jurnalisti daca i-a reprosat ceva presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, premierul a raspuns ca nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul ca vointa exprimata de catre romanii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorata.

"Am vorbit de faptul ca, in mod clar, criza politica din Romania nu trebuie sa fie interpretata doar printr-o cheie institutionala, ci mai ales prin cheia vointei exprimate democratic de catre cetatenii romani. Evident ca am vorbit inca o data de faptul ca 8,5 milioane de romani care voteaza nu pot sa fie ignorati, iar aici lucrurile sunt foarte clare. In acelasi timp insa, repet ce am spus si acasa: Romania nu are alt drum decat un drum european si noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeana, nu ne translatam razboaiele din interior. Nu imi plac nici cei care vin sa parasca aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperand ca asta o sa-i ajute acasa, dar nici nu cred ca trebuie sa purtam razboaie cu Comisia Europeana pentru razboaiele noastre politice interne", a spus Ponta.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca pentru atingerea de catre Romania a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general si a sefului DNA sa fie derulata "corect si transparent".

"Presedintele Barroso a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizarile cheie pentru functiile de procuror general si procuror-sef al DNA sa fie derulate intr-un mod corect si transparent", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, Barroso i-a spus ca "Guvernul atat inainte, cat si dupa alegeri, ar trebui sa evite sa instaleze ministri impotriva carora exista decizii clare privind integritatea".

Totodata, comunicatul subliniaza faptul ca lui Ponta i-au fost transmise de catre Barroso aceleasi ingrijorari care au fost exprimate si saptamana trecuta in intalnirea cu presedintele Traian Basescu privind "necesitatea ca Romania sa indeparteze toate dubiile privind angajamentul sau in privinta respectarii statului de drept, independentei justitiei si deciziilor constitutionale".

www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.