Politică

"TRATATUL DE LA MURIGHIOL". Cum şi-au împărţit PSD şi PNL locurile în viitorul Parlament. Cine este câştigătorul "micilor reglaje"

Ziarul de Vrancea
15 sep 2012 1444 vizualizări
În urma negocierilor purtate în Deltă s-a stabilit numărul colegiilor ce revin partidelor care compun USL, Alianţa de Centru Stânga (PSD – UNPR) reuşind să obţină mai multe colegii decât Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC), deşi în Protocolul Uniunii este prevăzut principiul parităţii.

 

„Mici reglaje” a fost explicaţia preşedintelui PSD Victor Ponta pentru această împărţire a colegiilor în cadrul USL, fără a se respecta întocmai principiul parităţii.

Alianţa de Centru Stânga, compusă din PSD şi UNPR va nominaliza candidaţi în 246 de colegii din ţară, în timp ce Alianţei de Centru Dreapta i-au revenit 206 colegii.

Din cele 206 colegii ale Alianţei de Centru Dreapta, 21 de colegii eligibile au fost rezervate pentru Partidul Conservator. Cinci dintre aceste colegii eligibile vor fi în Bucureşti, majoritatea fiind concentrate în Sectorul 4, unde primar este Cristian Popescu-Piedone (PC).

"Tratatul de la Murighiol a dovedit încă o dată coeziunea USL, nu au fost negocieri simple. Fiecare dintre partide trebuie să câştige după o asemenea asociere, iar cetăţenii să aibă o variantă solidă, coerentă, care este guvernarea USL. Le mulţumesc partenerilor mei care au lucrat la această construcţie, care a fost una destul de laborioasă", a declarat la finalul reuniunii Crin Antonescu.

"Asta este soarta noastră, am trecut cu bine testul solidarităţii în USL. În România exista o tradiţie negativă a alianţelor, putem fi parteneri oneşti şi putem câştiga tot prin această alianţă. Am avut candidaţi comuni la locale şi am câştigat alegerile, avem un Guvern comun, avem candidaţi comuni la parlamentare, gata cu negocierile. De luni ne întoarcem la zona executivă, iar restul colegilor la campania electorală. Vrem să schimbăm regimul Traian Băsescu, vrem să guvernăm pentru cel puţin patru ani, să punem România pe o direcţie bună. Nu am avut niciun vot împotrivă. Absolut toată lumea de luni se pune la treabă. Acum, sunt convinsă că USL va avea majoritatea absolută în Parlament", a spus şi Victor Ponta.

 

 

Împărţirea colegiilor a avut loc într-un complex hotelier din Deltă - Puflene Resort, în care presa nu a avut acces, discuţiilor preliminare având loc în biroul lui Crin Antonescu de la Senat.

Problema UNPR

Trecerea parlamentarilor UNPR în tabăra USL a generat discuţii aprinse în cadrul Comitetului Executiv al PNL, mai mulţi lideri din teritoriu anunţându-l pe Victor Ponta că nu sunt dispuşi să cedeze colegii pentru alegerile parlamentare celor care până în luna aprilie au susţinut politica lui Traian Băsescu. Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a explicat colegilor de partid că situaţia s-a schimbat şi că UNPR este un partener loial care a votat pentru învestirea Guvernului şi pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

Cele mai mari probleme sunt în judeţul Olt, unde fostul preşedinte al organizaţiei, Ioan Toma, actual vicepreşedinte al UNPR se află în conflict deschis cu actuala conducere a PSD Olt. Pesediştii din judeţ nu sunt de acord cu candidatura lui Toma pentru un nou mandat de senator, ei anunţându-l pe Victor Ponta că nu pot face campanie alături de acesta.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.