Politică

Ecaterina Andronescu: Daca bacalaureatul profesional intarzie la vot, vom da ordonanta de urgenta

Ziarul de Vrancea
15 sep 2012 1186 vizualizări
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca Guvernul va recurge la ordonanta de urgenta pentru introducerea bacalaureatului profesional, daca votul din Senat, asteptat luni, va fi amanat din nou, scrie Mediafax.

 
"Luni merg din nou in Senat pentru votul final. Dar chiar daca se va intarzia la vot, vom da ordonanta de urgenta pentru introducerea bacalaureatului profesional", a declarat, pentru Gandul. info, Ecaterina Andronescu.

Ministrul a precizat ca metodologia pentru bacalaureatul profesional va fi adoptata dupa ce legea va trece de Senat sau dupa ce Guvernul va adopta ordonanta de urgenta.

Bacalaureatul profesional ar trebui sa primeasca verdictul luni, 17 septembrie, in plenul Senatului, aceasta fiind a treia sedinta in care se incearca adoptarea acestei masuri. Astfel, elevii in an terminal vor putea opta intre bacalaureatul normal si cel profesional chiar din anul scolar 2012-2013.

Notiunea de bacalaureat profesional a aparut prima data in 2012, cand fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop, a luat in calcul propunerea sindicatelor ca elevii sa dea un examen diferentiat la terminarea liceului, argumentul sau fiind ca "forma actuala nu mai este adaptata la situatia din invatamant". Dupa rezultatele de la prima sesiune de bacalaureat din luna iulie, ideea schimbarii examenului de bacalaureat a fost preluata de actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a fost nemultumita de procentul de promovare de 44%.

Decizia privind schimbarea examenului de maturitate a fost luata la 1 septembrie, dupa cea de-a doua sesiune de bacalaureat cand procentul de promovare a fost putin peste 24%. Ecaterina Andronescu a prezentat in sedinta de Guvern de la 1 septembrie o ordonanta prin care introducea Bac-ul profesional, iar in aceeeasi zi a amanat si inceperea anului scolar.

Senatorul PDL Gheorghe David a declarat ca, in opinia lui, bacalaureatul nu se modifica.

"Bacalaureatul nu se modifica, el ramane ca si pana acum, doar se adauga varianta profesionala. Nu ar afecta, legal vorbind, pe cei care vor da examenul in iunie 2013", a spus acesta, adaugand ca, totusi, nu crede ca este o solutie tocmai buna. "Calitatea elevilor va fi afectata, ei se vor multumi cu mai putin, nu-i va motiva sa invete mai mult, nu le va ridica stacheta. Dar da bine pe foaia angajatorului o diploma in plus", a mai spus David.

Pe de alta parte, senatorul PSD Petru FIlip a spus ca in conditiile in care sistemul de invatamant este la pamant, orice modificare in bine, chiar daca nu este perfecta, trebuie facuta cat mai repede posibil.

"Nu este o cea mai buna solutie, dar este mai buna decat ce avem acum. Realitatea o cere. O lege asa importanta trebuie data repede, este o solutie care rezolva o problema temporara, dar care se vrea o rezolvare pe termen lung a unei realitati", a spus Filip.

Cu toate acestea, senatorul PSD a recunoscut ca problema la sistemul educatiei din Romania nu este la modalitatea in care se da examenul de bacalaureat, ci radacinile sunt mult mai adanci, tinerii nemaifiind motivati sa invete sau sa munceasca.

"Vrem, nu vrem, trebuie sa acceptam ca avem o problema foarte grava cu doua generatii de copii care nu au reusit sa promoveze bacalaureatul, intregul sistem de invatamant e bolnav. Cine e de vina? Ei? Profesorii? Sistemul? Problema nu e diploma pe care o obtin ei, ca nu hartia este importanta, ci cunostintele. Acum e o situatie critica pe care trebuie sa o acceptam, iar intreaga societate trebuie sa-si revina", a adaugat Petru FIlip.

Potrivit propunerii facute de Ministerul Educatiei si adoptate de Comisia de invatamant din Senat, absolventii de liceu care vor alege sa dea bacalaureatul profesional in 2013 vor primi o diploma cu ajutorul careia se vor putea angaja pe piata muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor sustine, pe langa probele de competente, un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Examenul de maturitate profesional va putea fi sustinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii. In plus, elevii de clasa a XII-a pot alege sa sustina in acelasi an si bacalaureatul profesional si pe cel national, pentru ca se vor da pe rand. Oficialii de la minister sustin ca intai se va da examenul profesional si apoi examenul national, astfel incat cei care vor sa dea ambele tipuri de examene sa o poata face.

Ministerul Educatiei estimeaza ca, pentru anul scolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La acestia se adauga cei peste 64.000 de candidati respinsi la examenul de anul acesta.

Disciplina Educatia antreprenoriala se preda in clasa a X-a, iar, dupa caz, poate sa faca parte din modulul cu economia. Elevii invata intr-o ora pe saptamana cum sa-si construiasca planul unei afaceri sau cum sa-si construiasca o firma.


www.hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.