Politică

Ponta despre reforma administrativa: "Judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie"

Ziarul de Vrancea
13 sep 2012 1761 vizualizări
Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca vrea ca in 2013 sa realizeze reforma administrativ-teritoriala a Romaniei. Ponta a spus ca, pe linga pastrarea judetelor actuale conduse de consiliile judetene, mai trebuie sa apara si regiuni, conduse de consilii regionale, si a sustinut ca aceasta formula nu ar insemna mai multa birocratie. In plus, Agentiile de dezvoltare regionala vor functiona ca aparat tehnic pentru consiliile regionale. "Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie", a spus Victor Ponta.

 

 
"1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni", a declarat Victor Ponta la Murighiol, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale si i-a rugat pe sefii consiliilor judetene sa fie alaturi de parlamentari in perioada urmatoare.

"Trebuie sa avem grija si sa invatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie ingropate in datorii. Am discutat ieri (miercuri - n.r.) privind un plafon de indatorare, fiindca multi dintre voi (presedinti ai consiliilor judetene - n.r.) aveti datorii acum. Este profund incorect. Ati mostenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decat la prietenii smecheri al celor care au facut imprumuturile. Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile", a spus primul-ministru, citat de Agerpres.

Context:

Reamintim ca si PDL a avut in 2011 o initiativa privind reforma administrativa, care prevedea printre altele desfiintarea judetelor si impartirea teritoriului in opt regiuni mari. UDMR s-a impotrivit, cerind ca judetele cu populatie maghiara semnificativa sa ramina de sine statatoare.

Si in interiorul PDL au fost tensiuni, sefii de Consilii Judetene fiind nemultumiti ca isi vor pierde functiile. In cele din urma, proiectul a fost abandonat.

Una dintre mizele reale ale reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei este accesul al fondurile europene. Cu cit teritoriul unui stat membru UE este mai farimitat, cu atit scad oportunitatile de atragere a fondurilor pentru lucrari mari de infrastructura si edilitare.

O alta miza a reorganizarii este scaderea costurilor de administrare ale unitatilor administrativ-teritoriale. O analiza SAR a demonstrat ca peste 2.000 de comune sint incapabile sa-si acopere costurile curente (salariile si utilitatile).

REGIONALIZARE: Cum vrea Victor Ponta să împartă România. DIFERENŢE FAŢĂ DE PDL

Premierul Victor Ponta doreşte ca anul viitor să se aprobe reforma constituţională şi administrativ-teritorială a României, în 2013 urmând să se consemneze "prima reformă importantă de după anul 1968".

Ponta: În 2013 va fi prima reformă administrativ-teritorială importantă de după 1968

Ponta: În 2013 va fi prima reformă administrativ-teritorială importantă de după 1968

"Regiunile trebuie să primească recunoaştere în Constituţie, păstrând judeţele actuale. Chiar cred că judeţele actuale trebuie să rămână. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamnă mai multă birocraţie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exerciţiu financiar, trebuie să ne găsească cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea înţeleg rolul Ministerului Dezvoltării Regionale dacă vom avea regiuni", a spus primul-ministru, potrivit Agerpres.

Victor Ponta a recunoscut că descentralizarea nu a avut până acum în vedere şi partea financiară în perspectiva regionalizării urmând să se ia în calcul impunerea unui plafon de îndatorare pentru autorităţile judeţene.

Varianta PDL: Opt judeţe în loc de 42 câte avem acum, conduse de prefecturi

Aceasta era propunerea PDL, în 2011, pentru reorganizare. Reorganizarea administrativ teritorială a României era prezentată ca prioritatea zero a PDL.

Mărul discodiei la vremea respectivă era soarta judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna, în condiţiile în care UDMR vrea ca aceste trei judeţe să reprezinte o singură regiune.

www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
taranu, acum 4235 zile, 19 ore, 58 minute, 50 secunde
Buna ideie mister prim judetele sa ramana corect;dar consiliile judetene sa dispara aceste organizatii nu isi au rostul.Sinplu coordonare Guvern, Regiune, si consilii locale. Foarte sinplu regiunea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.