Politică

Juriştii PSD îi contrazic pe Ponta şi Antonescu: "Procurorii nu pot fi cercetaţi de Parlament. S-ar putea emite un raport politic fără valoare juridică"

Ziarul de Vrancea
8 sep 2012 1102 vizualizări
Victor Ponta şi Crin Antonescu vor ca şeful DNA şi Procurorul General să dea explicaţii în faţa unei comisii parlamentare pentru dosarele referendumului. Colegii lor pesedişti din Parlament spun că nu se poate. Senatorul Ioan Chelaru şi deputatul Florin Iordache au declarat, pentru gândul, că Parlamentul nu poate cerceta procurorii care au investigat dosarele privind fraudele la referendum.

 

Nu de aceeaşi părere este însă deputatul PNL Alina Gorghiu care susţine că nu există nici un impediment ca procurorul general şi procurorul şef al DNA să fie chemaţi în faţa unei comisii parlamentare. 

Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii, regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor spun că procurorii nu pot fi citaţi sau obligaţi să se prezinte în faţa unor comisii parlamentare.

După ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a intrat în vizorul DNA, liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au anunţat joi, 6 septembrie, că vor cere Parlamentului constituirea unei comisii care să analizeze modul în care Parchetul şi DNA au investigat fraudele la refrendum.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, pentru gândul, că nu este clar cum poate fi creată acestă comisie Parlamentară. El a mai precizat că practic procurorul general şi procurorul şef al DNA nu pot fi anchetaţi de o comisie parlamentară. "O astfel de comisie ar putea cere ministrului Justiţiei să participe la o discuţie pe această temă. Competenţele unei astfel de comisii ar fi limitate. După cum ştiţi există o decizie a CSM şi potrivit separaţiei puterilor în stat, iar tu ca Parlament nu ai competenţă să tragi la răspundere procurorii", a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Chelaru: "Şefii de parchete însă nu pot fi cercetaţi de Parlament"

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisie Juridice a Senatului, spune că Parlamentul poate constitui o comisie care să determine dacă procurorii au comis abuzuri, dar că acestă comisie poate emite un raport strict politic. În opinia senatorului Chelaru acestă comisie poate transmite constatările sale Consiliului Superior al Magistraturii care ar putea cere sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Senatorul a precizat că procurorii nu pot fi cercetaţi sau sancţionaţi de Parlament. "Există în USL, de trei săptămâni, o discuţie despre constituirea unei comisii care să analizeze dacă s-au comisis abuzuri din partea procurorilor în cadrul cercetărilor din dosarele care vizează referendumul. Acestă comisie ar putea emite un raport, dar el va fi unul politic şi nu poate avea o valoare juridică. Ar putea fi transmis CSM care dacă determină că au existat nereguli ar putea sesiza Inspecţia Judiciară. Şefii de parchete  nu pot fi cercetaţi de Parlament. Există în acest sens decizii ale CSM. Sigur că procurorii pot participa la discuţiile dintr-o astfel de comisie dacă nu au nimic de ascuns. Sunt comisii cu şedinţe publice la care participă presa ", a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Gorghiu: "Dacă nu au nimic de ascuns nu văd de ce nu ar putea să se prezinte la discuţii"

Deputatul PNL Alina Gorghiu spune că nu există nici un impediment ca procurorii să fie chemaţi în faţa unei comisii de anchetă a parlamentului, dar nu vor fi întrebaţi ce au anchetat în dosarele refrendumului, ci li se vor solicita informaţii despre modul în care s-au sesizat, cum au decurs anchetele şi dacă este normal ca martorii să jure pe Biblie.

"Legea spune că orice persoană şi orice instituţie publică poate fi chemată în faţa unei comisii pentru oferi informaţii. Parlamentul nu face anchete, nu face dosare penale. Procurorii ar putea fi chemaţi să ofere informaţii, nu vor fi întrebaţi ce conţin dosarele lui Atanasiu, Nicoară sau Dragnea. Ar putea fi întrebaţi cum s-au sesiazat dacă este normal ca martorii să jure pe Biblie şi să fie audiaţi pe stradă. Procurorii nu vor fi chemaţi să dea socoteală. Nu înţeleg de unde este temerea asta dacă totul s-a derulat conform legii. Dacă nu au nimic de ascuns, nu văd de ce nu ar putea să se prezinte la discuţii în faţa unei comisii", a declarat Alina Gorghiu, pentru gândul. Cât despre rezultatele unei astfel de comisii, deputatul PNL spune că rezultatul final ar putea fi sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Kovesi: "Nu o să merg la o asemenea comisie"

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, la GÂNDUL LIVE, că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a CSM care spune că procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament. "Nu avem nici o problemă dacă se înfiinţează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel, există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecţia Judiciară care cercetează astfel de reclamaţii", a precizat Procurorul general.

CCR şi CSM spun că procurorii nu pot fi anchetaţi de parlamentari

Atât Curtea Constituţională, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii au decis că procurorii nu pot fi citaţi sau obligaţi să se prezinte în faţa unei comisii de anchetă a Parlamentului. În data de 24 mai 2007, plenul CSM a decis în unanimitate că “procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor  constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească. De asemenea, s-a hotărât că, în mod excepţional, pot participa în calitate de invitaţi la Comisiile parlamentare atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informaţii de interes public.”

Decizia nr.45/1994 a CCR spune următoarele: Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii [art.123 alin.(2) din Constituţie], iar rolul de consiliu de disciplină pentru ei îl are numai CSM [art.133 alin.(2) coroborat cu art.124 alin.(1) din Constituţie]. Orice dispoziţie regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în faţa unei comisii parlamentare de anchetă încalcă evident dispoziţiile constituţionale care stabilesc, chiar dacă implicit, separaţia puterilor în stat şi, desigur, independenţa judecătorilor şi supunerea lor numai legii. De asemenea, citarea unui cetăţean în faţa unei comisii parlamentare, ca martor sau în orice altă calitatea, contravine dispoziţiilor constituţionale privind libertăţile cetăţeneşti şi justiţia. Desigur, nimic nu împiedică comisiile parlamentare să invite anumite persoane pentru a da relaţii în legătură cu obiectul anchetei.

De altfel, chiar şi regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor prevăd în mod expres faptul că procurorii nu pot fi chemaţi în faţa comisiilor de anchetă. Art. 74. - (1) din regulamentul Camerei Deputaţilor spune astfel:  "Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată."

Regulamentul Senatului la Art.76. precizează următoarele: "Orice comisie permanentă poate iniţia o anchetă parlamentară, în limitele competenţelor sale materiale, privitoare la activitatea desfăşurată de un minister sau de altă autoritate publică centrală ori a unei instituţii de sub autoritatea acestora. Art.159.-În plenul Senatului nu pot fi formulate întrebări care privesc probleme de interes personal sau particular, întrebări care se referă la procese aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti sau care pot afecta soluţionarea unor cauze aflate în curs de judecată, care urmăresc în exclusivitate obţinerea unei consultaţii juridice sau tehnice ori care privesc activitatea unor persoane care nu îndeplinesc funcţii publice."


www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 4246 zile, 11 ore, 15 minute, 45 secunde
Ponta sunt Ponta imi spune Ca va mint nu-i o minune Eu la BAC am copiat Doctoratu-i PLAGIAT Ca sunt fiu de varan Hotoman si cam tigan Eu is citeste integral
Bravo juristi PSD,opozitia doarme !, acum 4246 zile, 14 ore, 23 minute, 45 secunde
Ponta mi se pare ca este PROCUROR si doctorand...halal pregatire.....trebuie dus la reciclare......au perfecta dreptate juristii PSD ! Si unul care nu este jurist poate sesiza corectitudinea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.