Politică

Nastase, despre tentativa de suicid: Dupa ce am tras, am simtit o arsura puternica la gat

Ziarul de Vrancea
3 sep 2012 977 vizualizări
Parchetul instantei supreme a stabilit ca Adrian Nastase a luat decizia de a se sinucide "anterior sosirii la domiciliul sau a ofiterilor de politie", in seara de 20 iunie, pentru punerea in executare a mandatului de condamnare a liderului PSD la doi ani de inchisoare.

"Echipa de politisti desemnata cu punerea in executare a mandatului a apelat la sprijinul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si a solicitat echipei medicale de serviciu sa-i insoteasca in misiunea pe care o au de indeplinit, de punere in aplicare a unei hotarari judecatoresti, privind o persoana publica, in varsta de 60 ani ", arata procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rezolutia de neinceperea urmaririi penale fata de politistii care trebuiau sa puna in executare mandatul de incarcerare a lui Adrian Nastase, condamnat in legatura cu nelegalitatea obtinerii unor fonduri pentru campania sa electorala la alegerile prezidentiale din 2004.

Procurorii arata ca in 20 iunie 2012, in jurul orei 23.00-23.10, echipa medicala a fost solicitata telefonic sa intervina pentru acordarea ajutorului medical condamnatului Adrian Nastase, "asa incat dupa ajungerea in incaperea unde se afla ranitul au constatat ca acesta era in pozitia «in picioare», incatusat, murdar de sange, dar constient, cooperant".

Parchetul explica faptul ca, in seara respectiva, inainte de a fi ridicat de politisti, Nastase si-a luat mai multe carti din biblioteca, pe care le-a asezat pe masa, apoi s-a asezat in fotoliu si l-a invitat pe comisarul sef de politie C. N. (Costea Nicolae-n.r.) sa se aseze pe fotoliul alaturat, dupa care, "de langa corp, cu mana stanga a scos un revolver pe care l-a indreptat spre cap pentru a se sinucide".

"Instantaneu acest gest a fost urmat de interventia ofiterului de politie C. N, care s-a repezit spre mana cu care condamnatul tinea arma pentru a-l dezarma. Condamnatul s-a opus si s-a luptat sa pastreze arma in mana si sa o indrepte spre cap, iar in confruntarea desfasurata, cei doi s-au ridicat in picioare, s-au deplasat haotic prin incapere, politistul reusind sa-si introduca degetele de la mana dreapta (aratator si mijlociu) in spatiul dintre percutorul cocosului si butoiul revolverului, pentru a impiedica declansarea focului. In acest context, intr-un moment imediat ulterior s-a declansat un foc de arma, interventia ofiterului de politie C. N. pentru dezarmarea lui Adrian Nastase a continuat si astfel a reusit sa-i smulga arma din mana, sa o arunce in incapere, sa-l imobilizeze la pamant si sa-i puna catusele", arata anchetatorii.

Faptul ca ofiterul de politie C. N. a blocat demersul condamnatului "de a se impusca in cap prin introducerea degetelor de la mana dreapta (aratator si mijlociu) in spatiul dintre percutorul cocosului si butoiul revolverului rezulta din expertiza medico legala traumatologica, care a confirmat leziunile la degetele de la mana dreapta a ofiterului de politie".

Avand in vedere ca potrivit actelor medicale a rezultat "Autoagresiune. Traumatism prin impuscare cu plagi multiple regiunea cervicala atero - laterala dreapta supraclaviculara si deltoidian drept..., "dar si datorita faptului ca potrivit raportului de expertiza medico-legala, leziunile traumatice, asa cum au fost descrise in protocolul operator si cum au rezultat din examinarea medico-legala, s-au putut produce prin impuscare cu arma de foc cu glont, tragerea fiind unica si efectuata de la stanga spre dreapta victimei, s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico stiintifice traseologice". "Scopul administrarii acestei probe l-a constituit lamurirea daca pe obiectele de imbracaminte se constata prezenta unor orificii si in caz afirmativ sa se realizeze localizarea, descrierea si stabilirea naturii acestora, daca acestea puteau fi produse prin actiunea unui proiectil, in contextul folosirii unei arme de foc si sa se stabileasca directia de tragere si traiectoria proiectilului", explica Parchetul.

"Toate acestea au avut in vedere faptul ca, potrivit raportului de constatare tehnico-stiintifica din data de 29 iunie 2012, pe obiectele de imbracaminte puse la dispozitie s-au evidentiat urme de tragere - urme secundare ale impuscaturii si datorita prezentei reziduurilor de tragere in jurul celor trei orificii de pe obiectele de imbracaminte s-a concluzionat ca distanta de tragere a fost mai mica de 1,5 m si nu s-au evidentiat particule de pulbere nearsa. Astfel, in cele trei orificii existente pe camasa si in zonele din jurul acestora s-au evidentiat reziduuri de tragere-urme secundare ale impuscaturii. Potrivit aceluiasi raport, in orificiul existent pe maiou si in jurul acestuia s-au evidentiat reziduuri de tragere - urme secundare ale impuscaturii. Analiza reziduurilor de tragere - urme secundare ale impuscaturii a fost realizata prin microscopie electronica cuplata cu spectrometrie de raze X, cu programul automat de cautare «GSR» aferent microscopului electronic", continua sursa citata.

Prin raportul de constatare tehnico stiintifica din data de 31 iulie 2012 s-a concluzionat ca maioul (purtat de Nastase-n.r.) prezenta la nivelul bretelei dreapta, zona claviculara un orificiu, camasa prezenta trei orificii dispuse la nivelul gulerului, partea dreapta, regiunea sternocleidomastoidiana in regiunea claviculara dreapta si la nivelul umarului drept, regiunea deltoidiana. De asemenea, s-a concluzionat ca orificiile constatate au fost produse prin actiunea unica a unui proiectil in urma tragerii cu o arma de foc, iar traiectoria proiectilului a fost ascendenta, tragerea fiind efectuata de la stanga la dreapta victimei.

"Starea de fapt descrisa, confirmata prin probele administrate in cauza, demonstreaza ca decizia de a se sinucide a fost luata de catre Adrian Nastase anterior sosirii la domiciliul sau a ofiterilor de politie. Aceasta imprejurare este relevata prin declaratiile politistilor, care sunt in totala concordanta cu declaratia condamnatului Adrian Nastase, cu declaratiile membrilor echipei medicale, dar si din continutul actelor medicale intocmite. Astfel, declaratiile ofiterilor de politie I. C. V. si C. N. confirma imprejurarea ca la momentul intalnirii cu Adrian Nastase si dupa inmanarea mandatului de executare a pedepsei inchisorii, acesta din urma nu prezenta niciun semn vizibil de tulburare, neliniste ori de opunere la executare. De asemenea, prin tinuta vestimentara pe care a purtat-o (pantalon si camasa alba) a afisat o stare lejera incompatibila chiar si cu banuiala ca ar putea ascunde un obiect vulnerant ori periculos", arata anchetatorii.

De altfel, Adrian Nastase prin declaratia sa confirma faptul ca a luat decizia anterior prezentarii politistilor. "In data de 20 iunie 2012 ma aflam la domiciliul meu cand am aflat ca am fost condamnat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si am incercat un sentiment de revolta. Observand ca se procedeaza si la punerea in aplicare a deciziei, sentimentul meu de revolta s-a accentuat ... la un moment dat la domiciliul meu au sosit doi politisti, care s-au legitimat si mi-au inmanat un exemplar al mandatului de executare ... familia mi-a facut bagajele ... iar in timpul in care politistii au urcat la locuinta unde domiciliez am luat revolverul din incaperea de pastrare a armamentului pe care l-am introdus in buzunarul stang al pantalonilor cu care eram imbracat. Fiind hotarat cu privire la suicid am spus familiei si politistilor ca doresc sa cobor in biblioteca sa-mi iau niste carti. Astfel am coborat insotit de catre unul dintre politisti, am luat niste carti din biblioteca, le-am pus pe masa, iar politistului i-am spus ca este o decizie care ma priveste. Acela a fost momentul in care cu mana stanga am scos revolverul din buzunarul pantalonilor. Cand a vazut arma politistul s-a repezit spre mine si mi-a prins mana cu care tineam arma. Au urmat momente in care ne-am luptat in incercarea de a-mi duce la bun sfarsit hotararea suicidala, iar politistul incercand sa-mi ia arma din mana. La un moment dat am cazut pe jos, eu reusind sa tin arma in mana stanga. Atunci am apucat sa armez revolverul prin tragerea cocosului spre spate. Fiind pregatit pentru tragere, in timp ce ma luptam cu politistul sa scap si sa nu-l ranesc mi-am indreptat revolverul spre zona capului si am apasat pe tragaci. Mentionez ca mana era intinsa si tineam arma in sens invers spre mine. Dupa ce am tras, am simtit o arsura puternica in zona gatului, iar in clipele imediat urmatoare am fost dezarmat de politist, care mi-a pus catusele , dar mi le-a dat jos la sosirea echipei medicale...", a afirmat Nastase, citat de anchetatori in rezolutie.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza faptul ca derularea faptelor si decizia de a-l insoti pe Nastase doar unul dintre ofiterii de politie a fost intemeiata pe faptul ca nu a existat nici un indiciu ca liderul PSD ar dori sa se opuna executarii mandatului, asa incat, decizia este conforma procedurii regulamentare. "Ofiterul de politie C N. l-a insotit pe condamnat pana la incaperea situata la parterul imobilului, iar ofiterul de politie I. C. V., a ramas cu familia condamnatului care continua sa-i adreseze numeroase intrebari legate de procedurile de incarcerare, iar apoi a coborat pentru a introduce in garaj autoturismul politiei, cu care urma sa se realizeze deplasarea condamnatului la locul de incarcerare, masura decisa pentru a asigura plecarea in siguranta a lui Adrian Nastase, avand in vedere ca erau foarte multi reprezentanti ai presei in fata imobilului", mai noteaza procurorii.

Ofiterul Nicolae Costea a fost cel care l-a insotit pe Nastase in incaperea de unde condamnatul si-a ales niste carti. "Dupa ce s-a asezat pe fotoliu, m-a invitat si pe mine sa iau loc pe fotoliul alaturat. In acel moment, a afirmat: «Imi cer scuze ca vei fi implicat intr-un eveniment deosebit». Auzind aceasta afirmatie, m-am alarmat si ma gandeam ce dorea sa spuna, ori ce dorea sa faca, deoarece nu observasem sa aiba nimic asupra sa, in afara de cartile pe care le luase din biblioteca. In momentele imediat urmatoare, l-am observat cum duce mana spre stanga corpului, spre sezutul fotoliului pe care statea. Cand i-a revenit mana, am vazut in mana acestuia un revolver. Realizand ceea ce doreste sa faca, m-am repezit asupra mainii in care tinea arma pentru a-l dezarma. In momentele imediat urmatoare, intre mine si Adrian Nastase a avut loc o confruntare fizica, in sensul ca eu incercam sa-i iau arma din mana, iar el incerca sa-si indrepte arma spre cap. De aceea ne-am ridicat in picioare si ne-am deplasat prin incapere, eu reusind sa introduc degetele de la mana dreapta (aratator si mijlociu) in spatiul dintre percutorul cocosului si butoiul revolverului pentru a impiedica declansarea focului. Arat ca nu a avut loc o lupta, intreg efortul fizic, atat al meu cat si al lui Adrian Nastase, fiind canalizat spre intentia fiecaruia: eu de dezarmare, iar el de indreptare a armei spre propriul cap, intreg comportamentul acestuia relevand ca dorea sa se sinucida. La un moment dat, in eforturile mele de a-l dezarma, s-a declansat un foc de arma, dupa care la scurt timp am reusit sa-i smulg arma din mana si sa o arunc in incapere, unde de altfel a si fost descoperita de echipa de cercetare. Dupa ce l-am dezarmat, deoarece se zbatea, l-am imobilizat la pamant si apoi i-am aplicat catusele, observand ca in partea superioara dreapta a camasii cu care era imbracat sunt pete pe care le-am apreciat a fi de sange, realizand astfel ca Adrian Nastase a reusit sa se impuste. De aceea, am apelat echipa ambulantei care se afla in apropierea imobilului. La scurt timp, in incapere a intrat colegul meu insotit de unul dintre fiii lui Adrian Nastase, carora le-am relatat cele petrecute. Mentionez ca am luat decizia de a-l incatusa pe Adrian Nastase, deoarece continua sa se lupte cu mine, cu intentia evidenta de a ajunge la arma pe care i-o smulsesem. Imediat dupa sosirea echipei de pe ambulanta l-am descatusat, deoarece acesta s-a linistit si era nevoie sa fie examinat si de catre medici. De altfel, din momentul in care i-am aplicat catusele, Adrian Nastase a incetat sa mai opuna rezistenta fizica si si-a cerut de mai multe ori scuze pentru gestul facut", a declarat procurorilor ofiterul de politie.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus neinceperea urmaririi penale fata de comisarul sef de politie judiciara I. C. V. si comisarul de politie judiciara C. N. - ambii din cadrul Biroului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti -, deoarece in seara de 20 iunie 2012 au respectat prevederile legale si regulamentare de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei emis pe numele condamnatului Adrian Nastase.

rtv.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.